‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 21 iunie, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriActivitatea sanitară veterinară va fi reglementată de o lege nouă, racordată la standardele UE

Activitatea sanitară veterinară va fi reglementată de o lege nouă, racordată la standardele UE

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

O nouă lege care va asigura standarde înalte de sănătate animală și de sănătate publică a fost examinată în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei agricultură și industrie alimentară. 

Proiectul de lege privind activitatea sanitară veterinară a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în vederea asigurării calității serviciilor veterinare, produselor alimentare de origine animală și non-animală, precum și a unui nivel înalt de sănătate publică.

Totodată, proiectul propune armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene în domeniul sanitar-veterinar, angajament asumat de Republica Moldova prin Acordul de Asociere RM-UE.

Textul noii legi cuprinde 21 de capitole, 100 de articole și 5 anexe. Documentul conține prevederi referitoare la prevenirea și controlul bolilor animalelor care sunt transmisibile și oamenilor, realizarea siguranței produselor alimentare, hrana pentru animale și protecția teritoriului țării împotriva bolilor infecțioase prin organizarea activității sanitare veterinare.

De asemenea, proiectul prevede modalitățile de stabilire și diagnosticare a eventualelor boli, vaccinarea și tratamentele necesare aplicabile animalelor, dar și norme de identificare și înregistrare a animalelor sau a unor produse de origine animală, precum și cele privind certificarea și urmărirea transportării acestora.

Proiectul reglementează și procedura de eliberare a autorizații sanitar-veterinare de funcționare, emisă de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).  

‹ adv ›

Raportul la proiectul de lege privind activitatea sanitară veterinară a fost aprobat cu votul unanim al membrilor prezenți la ședința Comisiei agricultură și industrie alimentară și va fi propus spre examinare și aprobare în plenul Parlamentului, în prima lectură.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›