Agenţia pentru Eficienţă Energetică /AEE/ a semnat cu întreprinderea cu capital german Sudzucker Moldova un acord de finanţare în valoare de 140 mii de euro pentru crearea unor capacităţi de cogenerare a energiei din resurse regenerabile.
„Economia Republicii Moldova este dependentă în proporţie de 97 la sută de resurse externe. În plus, intensitatea energetică este de 3-4 ori mai mare ca cea din UE, de aceea este de atît de importantă promovarea energiei din resurse regenerabile”, a declarat Tudor Copaci, viceministru al Economiei, citat de Moldpres.
Grantul în valoare de 140.000 de euro este alocat de Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă”, procesul de evaluare şi selectare fiind realizat sub egida Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, ce a asigurat partea de expertiză şi transparenţă. Compania Sudzucker a fost selectată în urma unei competiţii deschise la care au participat cinci companii naţionale din sectorul agroindustrial.
Banii oferiţi de Agenţia pentru Eficienţa Energetică vor fi utilizaţi de Sudzucker, inclusiv pentru procurarea unor echipamente de cogenerare.
În construcţia fabricii de biogaz, care a fost dată în folosinţă la 20 septembrie 2013, au fost investite deja 7,5 milioane de euro, precizează reprezentanţi ai administraţiei Sudzucker Moldova. Fabrica de producere de biogaz din borhot de sfeclă a fost construită pe teritoriul întreprinderii producătoare de zahăr a companiei.
Capacitatea de prelucrare anuală proiectată a fabricii constituie în jur de 7,3 milioane de metri cub de biogaz cu un conţinut de 51% metan, produs din 55 de mii de tone de tescovină presată de sfeclă de zahăr, deşeul principal rezultat în urma procesului de obţinere a zahărului din sfeclă.
Pe parcursul primilor doi ani, vor fi prelucrate doar deşeurile comprimate de sfeclă de zahăr, iar mai apoi vor fi utilizate toate deşeurile organice rezultate în urma procesului de prelucrare a sfeclei de zahăr. Biogazul obţinut, deopotrivă cu gazul natural cumpărat de Sudzucker Moldova, va fi utilizat pentru consum propriu în procesul de producere a zahărului. În consecinţă, compania îşi va reduce cu pînă la 15% achiziţiile de gaz natural. În perioada dintre sezoane, energia electrică obţinută pe bază de biogaz va fi parţial utilizată pentru asigurarea funcţionării infrastructurii fabricii de zahăr din Drochia, iar cealaltă parte va fi distribuită în reţeaua electrică naţională.
În jur de 100 de companii private deja au primit finanţare de la BERD prin intermediul băncilor locale parte la Liniile de Finanţare pentru Eficienţa Energetică în Moldova (MoSEFF I şi II). Finanţarea BERD pentru eficienţa energetică în sectorul corporativ se ridică la aproape 25 de milioane de euro din cele aproape 40 de milioane de euro disponibile. Investiţiile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în domeniul eficienţei energetice şi al energiei regenerabile au atins suma de 100 de milioane de euro în cadrul Iniţiativei BERD pentru energie durabilă.
Comentarii