‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 23 mai, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAFF: Cerem urgent instituirea unui mecanism stabil și durabil la importul cerealelor și oleaginoaselor...

AFF: Cerem urgent instituirea unui mecanism stabil și durabil la importul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La 4 octombrie 2023 Comisia Situații Excepționale a introdus pentru perioada stării de urgență sistemul de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoaselor.

Potrivit asociației Forța Fermierilor, deși măsura respectivă a fost aplicată cu mare întârziere, aceasta totuși a stopat prăbușirea prețurilor pe piață internă. Mai mult, în ultimele două luni se înregistrează o creștere lentă a prețurilor la grâu, porumb și floare-soarelui.

În urma anunțului recent al autorităților privind anularea stării de urgență începând cu 1 ianuarie 2024, asociația vine cu mai multe solicitări menite să susțină fermierii în contextul unor posibile riscuri asociate anulării deciziei.

„Anularea stării de urgență înseamnă că toate deciziile CSE se anulează automat, inclusiv decizia din 4 octombrie 2023. Noi cunoaștem că compania Trans Oil intenționează să importe din Ucraina circa 300 mii tone de floare-soarelui, ceea ce din nou ar afecta interesele agricultorilor autohtoni”, menționează Asociația Forța Fermierilor.

În acest context, Asociația Forța Fermierilor cere ca Guvernul URGENT să introducă un mecanism stabil și durabil privind limitarea importului cerealelor și oleaginoaselor, similar cu cele instituite în România și Bulgaria.

„Atragem atenție că lipsa restricțiilor de import, menționate mai sus, nu doar va dezechilibra piața internă, dar și va pune în pericol exportul grâului, porumbului și florii-soarelui în România, care nu o dată a atenționat țara noastră despre pericolul reexportului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina. Blocarea exporturilor în România ar fi o catastrofă definitivă pentru fermierii din Moldova”, au adăugat membrii asociației.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›