‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
14.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultorii pot depune dosarele pentru compensarea prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023

Agricultorii pot depune dosarele pentru compensarea prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Decizia Guvernului de a aloca 50 de milioane lei drept suport pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial.

Acest lucru înseamnă că din această clipă, agricultorii pot merge la oficiile teritoriale ale AIPA ca să depună dosarele pentru a beneficia de suport.

Agricultorii au la dispoziție 20 de zile lucrătoare, adică de astăzi și până pe 15 martie inclusiv. 

Anunțul a fost făcut astăzi de viceprim-ministrul Vladimir Bolea, într-un briefing de presă.

Documentele care trebuie prezentate la AIPA sunt următoarele:

 • cererea de acordare a ajutorului financiar;
 • declarația pe propria răspundere privind completitudinea cererii și veridicitatea informației din documentele prezentat;
 • copia certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești sau extrasul din Registrul de Stat al persoanelor juridice;
 • copia actului de constatare a pagubelor cauzate culturilor agricole/mijloacelor fixe de calamitățile naturale ale anului 2023;
 • copia Raportului statistic nr. 4-AGR „Totalurile semănatului pentru recoltă”, înregistrat la organul teritorial pentru statistică (doar solicitanții care gestionează mai mult de 10 ha de teren agricol și care sunt afectați de secetă la cultura de porumb);
 • copia actului de înființare și a pașaportului proiectului planației multianuale, după caz;
 • certificatul de confirmare eliberat de autoritatea reprezentativă a administrației publice locale de nivelul întâi.

De acest ajutor se estimează că vor beneficia în jur de 400 de agricultori.

 • Agricultorii a căror terenuri au fost afectate de secetă în proporție de 60 la 69% vor beneficia de o compensație de 1000 lei per hectar.
 • Pentru cei cu terenuri afectate în proporție de 70 la 79%, compensația va fi de 1500 lei per hectar.
 • În cazul terenurilor afectate de secetă în proporție de 80 la 89%, compensația se va ridica la 2000 lei per hectar.
 • În cele din urmă, terenurile afectate de secetă în proporție de 90 la 100% vor primi cea mai mare compensație, și anume 2500 lei per hectar. În mare parte de aceste compensații vor beneficia agricultorii din sudul Moldovei.

„Ca ministru al Agriculturii, doresc să subliniez angajamentul meu personal și al echipei ministerului de rămâne mereu deschiși pentru fiecare dintre voi. Vă asigur că, la ministerul pe care îl conduc, nu există „ore de primire”.

Fiecare agricultor care are nevoie de clarificări este primit oricând. Nu trebuie să așteptați o zi specială sau o oră anume pentru a veni la minister.

Ușa ministerului este întotdeauna deschisă pentru dumneavoastră. Problemele și provocările cu care vă confruntați sunt discutate deschis și găsim împreună soluțiile.

Ne așezăm la masa discuțiilor alături de specialiștii ministerului, de  juriști,  pentru a înțelege în detalii situația fiecăruia și pentru a acționa în corespundere ce nevoile fiecărui agricultor”, a declarat Vladimir Bolea.  

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›