‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 26 februarie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultorii protestatari au pornit spre PMAN

Agricultorii protestatari au pornit spre PMAN

‹ adv ›
‹ adv ›

Agricultorii intenționează începerea deplasării spe Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), anunță oamenii legii, care precizează că traficul rutier ar putea fi dat peste cap.

„Ținând cont de faptul că acțiunea acestora este organizată într-o zi de muncă și urmează să fie tranzitată întreaga capitală, de la periferii spre centru, atenționăm organizatorii despre eventuale blocaje a traficului, dar și respectarea Regulamentului Circulației Rutiere. Solicităm să se țină cont de toate cerințele polițiștilor, iar deplasarea să fie strict coordonată cu oamenii legii, cu respectarea declarației prealabile”, anunță IGP.

Agricultorii din țară protestează deoarece prețurile la producția agricolă în acest an a scăzut de două ori, față de anul trecut. De la 28% la porumb, pînă la 53,7% la floarea soarelui, potrivit analizelor expertului economic Veaceslav Ioniță, notează noi.md.

Priviți cu atenție evoluția prețului la grîu, care costă astăzi 2,55 lei/kg similar cu anul 2019. Acum imaginativă cu cît au crescut din 2019 costurile de producție și veți înțelege toată drama prin care trec acum agricultorii. Fertilizantii de atunci sau scumpit de 3-4 ori, costurile cu forță de muncă a crescut de 1,7 ori, motorină e mai scumpă de 1,5 ori. Deci ai o creștere de circa 2 ori a costurilor de producție, iar prețurile au rămas aceleași că și-n 2019. În acest an agricultorii suportă pierderi colosale, presupun că sînt incomparabile cu orice altă perioada. Iată și motivul protestelor”, explică Ioniță.

Zeci de fermieri din țară și-au scos tehnica agricolă și se îndreaptă spre capitală pentru a protesta. Aceștia spun că organizează protestul masiv pentru că foarte mulți producătorii agricoli sunt la limita falimentului și disperării și nu au altă ieșire.

Amintim că agricultorii cer introducera, prin decizia CSE, pentru perioada până la 31 octombrie 2024, a unui moratoriu la calcularea penalităților, aprobarea și finanțarea schemelor de plăți directe la hectar, și alocarea, în 2024, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii 50%, dar nu mai puțin de 1 mlrd. lei.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii