Medicina veterinară ca profesie, indiferent de țară, este pusă în slujba asigurării sănătății publice, asigurarea siguranței lanțului alimentar de la producere la consumator, protecția, bunăstarea animalelor și protecția mediului.
Denis Cozlov, student anul IV la facultatea Medicină veterinară, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, susține că nu regretă alegerea făcută, deoarece după cum afirmă Pasteur „Medicul veterinar salvează omenirea“, acesta protejând populația de bolile cu transmitere de la animale la om care, de-a lungul istoriei, au generat pierderi mari în rândul populației umane.
De ce ai ales să faci această specialitate?
„La moment, doar la Universitatea Agrară se fac studii în domeniul medicinei veterinare, iată de ce am și aplicat anume la această instituție. După ce am finalizat studiile gimnaziale, fiind la liceu am realizat că tot ceea ce este legat de lumea animală, tratamente, diagnoze mă interesează în mod deosebit. Așa am înțeles că medicina veterinară este mai mult decât o pasiune”.
Ai dori să-ți dezvolți propria afacere?
„Mă gândesc desigur, ca pe viitor să-mi inițiez propria afacere în acest domeniu, pentru că la moment clinici veterinare în Chișinău, dar și în raioanele din țară sunt, însă nu sunt atractive pentru tinerii specialiști. În medicina veterinară care se studiază în Moldova nu există o specializare concretă cum ar fi de exemplu: cardiologie, endocrinologie și aceasta mă motivează să mă orientez spre o clinică în care să fie medici specializați”.
Ți-ai dori ca și copii tăi să-ți urmeze calea?
„Mi-aș încuraja copii să urmeze aceiași specialitate ca și mine. Din studiile oamenilor de știință se spune că animalele tratează, adică există zooterapie. Atunci când ești în preajma unui animal, îi acorzi atenție, te simți tu bine și respectiv, îl tratezi”.
Dacă ar fi să te întorci în trecut, ai alege aceeași specialitate?
„Sigur aș alege să studiez la această facultate”.
Părinții te-au susținut, au înțeles alegerea ta?
„Da, am fost susținut de părinți, doar că mi-au explicat că o să fie destul de greu, cu atât mai mult cu cât durata studiilor este de 6 ani. Dar dacă există dragostea față de animale și de ceea ce faci, atunci toate obstacolele pot fi trecute cu brio”.
Consideri că cunoștințele pe care le obții la facultate o să corespundă cu necesitățile acestei profesii?
„Nu. Chiar dacă la Universitate există mai multe laboratoare unde putem realiza experimentele de bază, însă în ceea ce privește analize mai minuțioase cum ar fi analiza sângelui, urinei nu avem posibilitatea de a le efectua. Astfel că, mergem la clinicile particulare care dispun de aparate și materiale pentru a ne obișnui cu acestea și pentru a practica”.
Specialitatea pe care o studiezi este solicitată?
„Da, doar că nu prea am fost vizitați de reprezentanții instituțiilor care activează în acest domeniu sau invitați la lucru”.
Ce calități trebuie să dețină un tânăr ca să devină un medic veterinar bun?
„În primul rând, trebuie să aibă multă răbdare, pentru că este o perioadă destul de mare de studii. Nu în ultimul rând, trebuie să iubească animalele și să-și dorească să devină un specialist bun”.
Care ar fi îndemnul pentru tinerii care încă nu și-au ales o specialitate?
„Dacă îți plac animăluțele și tot ce este legat de lumea lor, nu ezita să aplici la Universitatea Agrară de Stat și cu multă răbdare, sârguință și silință vei obține ceea ce îți dorești. Chiar dacă am avut gândul să plec peste hotare, am decis să-mi continui studiile și să încerc să mă realizez în profesia pe care o studiez”.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) sau Guvernului SUA.