luni, 23 decembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
Acasă Articole Agricultura este cool! Lilia Bejan, elevă CEHTA: Promovând și practicând agricultura eco putem să devenim competitivi și duce o viață prosperă

Agricultura este cool! Lilia Bejan, elevă CEHTA: Promovând și practicând agricultura eco putem să devenim competitivi și duce o viață prosperă

0
Agricultura este cool! Lilia Bejan, elevă CEHTA: Promovând și practicând agricultura eco putem să devenim competitivi și duce o viață prosperă

Lilia Bejan, elevă în anul II la Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole, din satul Țaul, raionul Dondușeni, specialitatea Legumicultură și Pomicultură, a menționat pentru Agrobiznes că, oportunitățile și perspectivele pe care le oferă agricultura din Moldova sunt enorme, dar tinerii trebuie să se înarmeze cu multă răbdare. Totodată, tânăra crede că practicarea agriculturii ecologice de cât mai mulți producători ar fi o șansă de promovare și de dezvoltare a Republicii Moldova.

De ce ai ales să studiezi o specialitate agricolă?

„Am ales să urmez studiile anume la această specialitate pentru că îmi place mult natura, îmi place să interacționez cu aceasta, cu tot ce este viu. Consider că, este foarte important să dezvoltăm și să practicăm agricultura eco. Viitorul Republicii Moldova este în agricultura ecologică, care reprezintă baza pentru un trai decent. Promovând și practicând agricultura eco vom putem să devenim competitivi și să avem o viață prosperă. Cu atât mai mult că, consumatorii de la noi sunt dispuși să cumpere produse ecologice, chiar cu condiția de a achita un preț mai mare”.

Părinții ți-au susținut alegerea?

„Anume părinții au fost cei care m-au îndrumat și m-au susținut în alegerea viitoarei profesii, cu toate că nu avem o afacere în agricutură. Le mulțumesc și cred că anume suportul și încrederea lor mă ajută să cresc și să mă perfecționez”.

Ai dori să-ți dezvolți propria afacere?

„La moment, mă concentrez pe faptul de a elabora un plan de afaceri cu care voi obține un grant și astfel voi pune bazele unei afaceri în agricultură. Pentru că am avut posibilitatea pe pacursul anilor de studii să particip la mai multe experiențe, inclusiv și în instituția noastră se cresc atât pe loturi experimentale, cât și în sere de tip bloc sau tunel legume, fructe, pomușoare. Mă gândesc că aș putea să dezvolt o afacere anume în acest sector”.

Planifici să continui studiile?

„Planific să finalizez studiile la Centrul de Excelență, după care să merg la Universitate. Tinerii trebuie să înțeleagă și să accepte că doar cu multă răbdare, silință, efort poți ajunge să-ți atingi scopurile. La moment, tinerii, adolescenții nu văd perspective în acest sector, dar cred că aceasta este din cauza că nu este promovare, nu se vorbește despre posibilitățile și oportunitățile pe care ni le oferă acest domeniu de activitate. Noi avem totuși perspective, avem unde crește și ne dezvolta, pentru că există mai multe instituții și proiecte care susțin inițiativele tinerilor, oferă finanțare. Iar promovarea specialităților agricole ar trebui să înceapă prin a se face prezentări prin licee, astfel ca tinerii să realizeze că sunt posibilități și că aceste profesii sunt de perspectivă. Dacă ar fi create mai multe spoturi video, ar fi mult mai ușor de a cointeresa tinerii și de a le trezi curiozitatea despre aceste specialități”.

Indiferent dacă vei reuși sau nu, îți dorești ca și copiii tăi să-ți urmeze calea?

„Privind peste ani, mi-aș dori ca și copii mei să studieze o specialitate agrară, dar cel mai mult îmi doresc ca aceștia să fie lângă mine, acasă. Eu mă văd lucrând în acest domeniu”.

Recomanzi altor absolvenți specialitatea ta?

„Îndemn tinerii care încă nu au decis ce specialitate să urmeze să nu le fie frică să încerce ceva nou, să nu se conducă după steretipuri pentru că a fi agricultor, înseamnă a contribui la bunăstarea oamenilor. Nu trebuie să uităm că suntem la o altă etapă și tehnologiile moderne înlocuiesc cu succes munca omului”.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) sau Guvernului SUA.