‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 18 iunie, 2024
30.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgricultura este cool! Mihaela Vovc: Chiar dacă aș putea schimba trecutul, aș alege din...

Agricultura este cool! Mihaela Vovc: Chiar dacă aș putea schimba trecutul, aș alege din nou și din nou agricultura

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În căutarea tinerilor ce cred în viitorul prosper a agriculturii la noi în țară, am întâlnit Oameni deosebiți: dedicați cu tot sufletul studiilor sau muncii, dornici de a schimba lucrurile spre bine și care acționează fără a-și pune întrebarea „Ce va fi mâine?”. Ei știu, datorită lor, mâine va fi mai bine, căci ceea ce faci cu suflet, rău nu poate fi.

Mihaela Vovc iubește mult plantele, animalele și-și dorește un mediu mai curat pentru generațiile viitoare. De aceea, chiar dacă părinți își doreau să-și vadă fiica un bun contabil, aceasta a optat pentru agricultură și a ajuns un specialist veritabil în agroecologie. A știut de la bun început că nu va fi ușor, însă continuă cu multă sârguință să învețe și să-și făurească viitorul care și-l dorește.

De ce ai ales o specialitate agricolă?

„Am ales o specialitate agricolă deoarece Republica Moldova are potențial agricol. Pe parcusul anilor de studii, am facut cunoștință cu mulți oameni care au reușit în acest domeniu și de la care am avut onoarea să învăț multe și sa mă inspir pentru a merge mai departe”.

Ce domeniu ai ales?

„Mai întîi, am ales specialitatea Agronomie la Colegiul Agricol din Țaul. După finalizarea studiilor, am hotărât să-mi continui studiile de licență și am ales Ecologia la Universitatea Agară de Stat din Moldova. Între timp, problemele legate de poluarea mediului au devenit tot mai actuale pentru țara noastră, deci, pe parcursul anilor am învățat multe lucruri importante pentru agricultură, utilizarea irațională a pesticidelor fiind una din problemele ce ne afectează. Am început să activez la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor în calitate de cercetător științific stagiar. După ce am finalizat studiile de licență, am hotărât să combin ambele specialități studiate și am ales să fac masteratul la specializarea Agroecologie”.

În copilărie, ce îți doreai să devii cînd vei fi matură?

„Cînd eram mică, îmi doream să devin medic, și anume chirurg. Însă pe parcurs, visurile, convingerile și posibilitățile s-au schimbat și am ajuns să fiu un om împlinit aici”.

Părinții te-au susținut, au înțeles alegerea ta?

„Inițial, părinții își doreau să studiez contabilitate. Însă, atunci când am optat pentru o specialitate agricolă și au văzut că mă strădui și am succes în ceea ce studiez, m-au susținut de fiecare dată cînd am avut nevoie”.

Dacă te-ai întoarce în trecut, ai opta pentru altă profesie?

„Nu aș opta pentru altă profesie și pentru alte instituții să îmi continui studiile, aș alege din nou și din nou agricultura, deoarece pe parcursul anilor de studii mi-am făcut prieteni, amintiri, am cunoscut oameni cu valori, eu m-am format ca om, ca personalitate și mereu mă conduc după citatul: „Tot ce se face se face spre bine”. Am acumulat atât de multe lucruri de valoare, încât mi-ar părea mult prea mult rău să le schimb”.

Ai dori să-ți dezvolți propria afacere?

„Da, desigur! Aș dori mult să am propria afacere. Acum anlizez și meditez cu ce mai mult mi-ar plăcea să mă ocup în acest sector. Atunci când ești nevoit să alegi ceva, înțelegi că agricultura este mult prea vastă și este prea greu să te orientezi doar spre o idee”.

Ți-ai dori ca și copii tăi să-ți urmeze calea?

„Eu cred că fiecare copil, om este independent și nu aș influența alegerea copiilor mei, eu o să-i susțin și o să mă strădui să-i motivez pentru ca visul lor să devină realitate”.

Specialitatea pe care ai studiat-o este solicitată?

„Cu părere de rău, pe parcursul anilor numărul tinerilor interesați de specialități agricole scade, dar eu sunt convinsă că acest lucru se va schimba, pentru că vor întelege: țara are nevoie de specialiști în acest domeniu, destul de profitabil”.

Ce planuri ai pe viitor?

„În viitor, aș vrea să îmi continui cu plăcere activitatea mea în știință, agroecologie și desigur ma văd o soție împlinită și fericită”.

Care ar fi îndemnul pentru tinerii care încă nu și-au ales o specialitate?

„Eu i-aș îndemna să se intereseze și analizeze toate domeniile posibile și singuri, neforțați de nimeni să aleagă specialitatea care îi reprezintă cel mai bine, după care vor activa în această sferă. Dacă vrei să fii mulțumit de viața pe care o ai și de postul de muncă, alege ceea ce-ți place și ți se reușește cel mai bine!”

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) sau Guvernului SUA.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›