‹ adv ›
vineri, 23 octombrie, 2020
19 C
Chișinău
‹ adv ›

Agricultura în Finlanda

‹ adv ›

Recente

Agricultura Ecologică și legislația în vigoare. Seminar de instruire gratuit

Agricultorii care doresc să aplice practici ecologice și prietenoase mediului pot participa la un program de instruire continuu în cadrul Proiectului „Agroecologie pentru...

Fermier: Ne-au trimis să căutăm investitori, dacă vrem compensații achitate

Fermierii continuă să cerșească sprijin din partea statului în contextul pierderilor pe care le-au avut în acest an din cauza secetei. Ei...

Cum a accelerat anul 2020 digitalizarea agriculturii în România

Agricultura României, un sec­tor care a depăşit 40 de miliarde de lei în 2019, poate deveni mai competitiv, dacă vor creşte investiţiile...

Noi condiții de utilizare a mărcii „Moldova – un gust deosebit”

Marca „Moldova - un gust deosebit”, utilizată pentru promovarea fructelor autohtone, atât pe piața internă, cât și pe cea externă va putea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Cu o suprafaţă totală de 338.432 kmp (9,4% apă), Finlanda are o populaţie de peste 5,5 milioane locuitori, majoritatea concentrată în regiunile sudice şi o densitate de 18,11 locuitori/kmp (la 1 ianuarie 2017).

Circa un milion de finlandezi trăiesc în zona metropolitană Helsinki unde se produce şi o treime din PIB (215 miliarde euro în 2016). Sectorul agricol (agricultura, industrie forestieră şi pescuit) produce 2,6% din produsul intern brut iar agricultura 0,6%.

Nivelul precipitaţiilor e de cca. 600-700 mm/an şi temperatura medie de 16,3°C în timpul verii şi -3,3°C iarna (în regiunea Helsinki). Durata medie a zilei lumină este de 17,5 ore vara şi 7,2 ore iarna.

Utilizarea terenului agricol

‹ adv ›

În anul 2016, 2,248 milioane hectare teren agricol era cultivat şi înregistrat oficial în ferme comerciale (cu un venit minim de 2 000 euro/an). Din totalul suprafeţei agricole, peste 1,1 milioane hectare erau cultivate cu cereale: 486 mii ha cu orz, 332 mii ha cu ovăz, 223 mii ha cu grâu, 27 mii ha secară şi 42,6 mii hectare alte cereale. Alte 690 mii hectare sunt păşuni şi fâneţe.

Fermele vegetale sunt cele mai numeroase (31,402, adică 62,3% din totalul fermelor), după care se remarcă fermele de vaci de lapte (7,285, adică 14,5% din totalul fermelor în 2016), 3,004 ferme de vaci de carne (6%) şi fermele de oi şi capre 2,624 (5,2%). Venitul mediu anual înregistrat pe fermă este cel mai mare pentru fermele de pui de carne (56,907 euro în 2015), urmat de fermele de vaci de lapte (43,593 euro), fermele de porci (38,916 euro) iar fermele vegetale câştigă 15,045 euro/an.

Urmând trendul european, numărul fermelor este în continuă scădere, în timp ce suprafaţa medie creşte. Astfel, dacă în 1995 erau aproape 100 mii ferme, în 2016 numărul acestora s-a redus la jumătate, numărul fermelor cu peste 150 ha a crescut de 12 ori (acestea deţin aproape 20% din totalul suprafeţei arabile). În aceeaşi perioadă, forţa de muncă ocupată în agricultură s-a redus la jumătate, de la 14,1% la 7,1% din totalul forţei de muncă active.

‹ adv ›

Suprafaţa certificată organic a fost de 200 mii ha (în 2016), la care se adaugă 41 mii ha în conversie, ceea ce reprezintă cca 10,7% din suprafaţa agricolă totală. Suprafaţa medie a celor 4,415 ferme certificate organic și înregistrate în 2016 a fost de 54,5 ha. Cea mai mare parte este păşune (120,724 ha), urmat de cereale – 54,179 ha, din care ovăz peste 28 mii ha, câte 4-5 mii ha cultivate cu grâu, orz şi secară iar rapiţă 1.676 ha.

‹ adv ›
Ion Pelin, inginer-agronom, despre porumbul Syngenta: Producții mulțumitoare și în condiții de secetă.
‹ adv ›

Citește și ›

UE se aşteaptă la o producţie scăzută de zahăr din cauza dăunătorilor și secetei

Uniunea Europeană se îndreaptă spre o scădere semnificativă a producţiei de zahăr în acest an, după ce culturile au fost devastate de...

Comisia Europeană a adoptat noi măsuri de sprijin excepţionale pentru sectorul vinicol

Comisia Europeană a adoptat un pachet suplimentar de măsuri excepţionale pentru sprijinirea sectorului vinicol, ca urmare a crizei provocate de coronavirus şi...

Video

Alexei Micu este fermierul care administrează îngrășăminte organice de ani buni. Care s-au dovedit a fi cele mai eficiente și recomandate de acesta, aflați în următorul reportaj video.

Advertoriale ›

A fost recoltat porumbul la Tvardița. Așteptările și realitatea

Deja a devenit o tradiție (din momentul apariției pe piață) – ca SRL „AgroDoctor” în colaborare cu SRL „AngroTrading”, să înființeze anual loturi demonstrative,...

VIDEO. Ion Pelin, inginer-agronom, despre porumbul Syngenta: Producții mulțumitoare și în condiții de secetă

În sezonul 2020, în gospodăria în care activează, au fost cultivați hibrizi din grupa de maturitate 300: SY Chorintos, SY Torino și...
‹ adv ›

Info

Agricultura Ecologică și legislația în vigoare. Seminar de instruire gratuit

Agricultorii care doresc să aplice practici ecologice și prietenoase mediului pot participa la un program de instruire continuu în cadrul Proiectului „Agroecologie pentru...

Elit-Tehnica angajează Manager Departamentul Tehnic

Compania Elit-Tehnica, dealer oficial exclusiv al tehnicii JCB, Kverneland și Hardi, a lansat ofertă de muncă pentru funcția de Manager Departamentul Tehnic....
‹ adv ›

Recomandate

Preţul seminţelor de floarea soarelui a crescut cu peste 50%, iar uleiul s-a scumpit cu 15%, comparativ cu 2019

Preţul unui kilogram de semințe de floarea soarelui la producători a ajuns la 8,50 lei, cu circa 50% mai mult decât era...

Agricultura Ecologică și legislația în vigoare. Seminar de instruire gratuit

Agricultorii care doresc să aplice practici ecologice și prietenoase mediului pot participa la un program de instruire continuu în cadrul Proiectului „Agroecologie pentru...

22 de proiecte agricole Start-up vor beneficia de finanțare de la stat

22 de idei de proiecte agricole Start-up vor beneficia de susținere financiară din partea statului. Potrivit datelor Agenției de Intervenție și Plăți...

VIDEO. Studiu: Ce atitudine au și cum acceptă consumatorii din Moldova produsele modificate genetic

În cadrul proiectului UE „Creșterea competitivității în sectorul agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul...
‹ adv ›