FOTO: wikipedia.org
- pub -
Elitagrotehnologie

Cu o suprafaţă totală de 338.432 kmp (9,4% apă), Finlanda are o populaţie de peste 5,5 milioane locuitori, majoritatea concentrată în regiunile sudice şi o densitate de 18,11 locuitori/kmp (la 1 ianuarie 2017).

Circa un milion de finlandezi trăiesc în zona metropolitană Helsinki unde se produce şi o treime din PIB (215 miliarde euro în 2016). Sectorul agricol (agricultura, industrie forestieră şi pescuit) produce 2,6% din produsul intern brut iar agricultura 0,6%.

Nivelul precipitaţiilor e de cca. 600-700 mm/an şi temperatura medie de 16,3°C în timpul verii şi -3,3°C iarna (în regiunea Helsinki). Durata medie a zilei lumină este de 17,5 ore vara şi 7,2 ore iarna.

Utilizarea terenului agricol

- pub -
Avgust

În anul 2016, 2,248 milioane hectare teren agricol era cultivat şi înregistrat oficial în ferme comerciale (cu un venit minim de 2 000 euro/an). Din totalul suprafeţei agricole, peste 1,1 milioane hectare erau cultivate cu cereale: 486 mii ha cu orz, 332 mii ha cu ovăz, 223 mii ha cu grâu, 27 mii ha secară şi 42,6 mii hectare alte cereale. Alte 690 mii hectare sunt păşuni şi fâneţe.

Fermele vegetale sunt cele mai numeroase (31,402, adică 62,3% din totalul fermelor), după care se remarcă fermele de vaci de lapte (7,285, adică 14,5% din totalul fermelor în 2016), 3,004 ferme de vaci de carne (6%) şi fermele de oi şi capre 2,624 (5,2%). Venitul mediu anual înregistrat pe fermă este cel mai mare pentru fermele de pui de carne (56,907 euro în 2015), urmat de fermele de vaci de lapte (43,593 euro), fermele de porci (38,916 euro) iar fermele vegetale câştigă 15,045 euro/an.

Urmând trendul european, numărul fermelor este în continuă scădere, în timp ce suprafaţa medie creşte. Astfel, dacă în 1995 erau aproape 100 mii ferme, în 2016 numărul acestora s-a redus la jumătate, numărul fermelor cu peste 150 ha a crescut de 12 ori (acestea deţin aproape 20% din totalul suprafeţei arabile). În aceeaşi perioadă, forţa de muncă ocupată în agricultură s-a redus la jumătate, de la 14,1% la 7,1% din totalul forţei de muncă active.

Suprafaţa certificată organic a fost de 200 mii ha (în 2016), la care se adaugă 41 mii ha în conversie, ceea ce reprezintă cca 10,7% din suprafaţa agricolă totală. Suprafaţa medie a celor 4,415 ferme certificate organic și înregistrate în 2016 a fost de 54,5 ha. Cea mai mare parte este păşune (120,724 ha), urmat de cereale – 54,179 ha, din care ovăz peste 28 mii ha, câte 4-5 mii ha cultivate cu grâu, orz şi secară iar rapiţă 1.676 ha.

- pub -
Adama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here