‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 6 octombrie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgrometeo: condiții bune pentru dezvoltarea culturilor agricole

Agrometeo: condiții bune pentru dezvoltarea culturilor agricole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, luna mai s-a caracterizat prin vreme obișnuită după regimul termic pentru această perioadă, cu precipitații abundente. Temperatura medie săptămânală a aerului s-a situat în jurul valorilor normei, izolat – cu 1,0ºС mai joasă de aceasta. Totuși, mijlocul lunii mai s-a manifestat prin vreme mai rece ca de obicei. Temperatura medie a aerului a fost mai scăzută faţă de valorile normei cu 2,2-3,8ºC, ceea ce se semnalează în medie o dată în 3 ani.

Pe parcursul lunii s-au semnalat precipitații abundente, în special la finele lunii, dar au căzut neuniform. Suma lor în o mare parte a teritoriului ţării a constituit 15-35 mm (95-190% din norma săptămânală). Izolat, cantitatea lor s-a egalat cu 45-65 mm (85-135% din norma lunară). Cantitatea maximă a precipitaţiilor s-a semnalat în regiunea postului hidrologic Costeşti – 101 mm, ceea ce constituie în jur de 2 norme lunare. În unele raioane din nordul ţării, suma precipitaţiilor în ultima săptămână din lună, nu a depăşit 9-10 mm (50-65% din norma săptămânală).

Potrivit specialiștilor, condiţiile meteorologice pe parcursul lunii au fost satisfăcătoare pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor agricole. La culturile de toamnă s-a semnalat formarea paiului, izolat înspicarea (cu 15-20 zile mai devreme față de termenii obișnuiți). În unele raioane a început înflorirea (cu 2-3 săptămâni mai devreme față de termenii obișnuiți).

‹ adv ›

La semănăturile cu orz de primăvară s-a semnalat și a continuat formarea paiului. La floarea-soarelui a continuat formarea perechii a doua de frunze adevărate, iar la semănăturile mai târzii – răsărirea. La porumb a continuat formarea frunzelor, pe o mare parte a semănăturilor s-a format frunza a cincea şi a şaptea, izolat – frunza a noua, la semănăturile mai târzii s-a semnalat apariţia frunzei a treia. La sfecla de zahăr s-a semnalat apariţia perechii a treia de frunze adevărate, izolat a început creşterea rădăcinii principale. La mazăre a început înflorirea.

La culturile pomicole şi nuc a continuat creşterea rodului, iar  la soiurile timpurii de cireş – coacerea. La viţa de vie a continuat formarea inflorescenţei, izolat a început înflorirea.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›