‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 19 mai, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAlexandru Brătuțel: Calitatea recoltelor depinde de calitatea solului. Solul sănătos trebuie să fie o...

Alexandru Brătuțel: Calitatea recoltelor depinde de calitatea solului. Solul sănătos trebuie să fie o prioritate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Calitatea recoltelor depinde de calitatea solului. Solul sănătos trebuie să devină o prioritate a fermierilor, care azi, în goana după profituri, nu se gândesc la viitorul și sănătatea copiilor lor, scrie ipn.md.

Agricultura naturală este cea mai ieftină și mai potrivită, fără de mirosuri urâte, fără poluarea mediului, a apelor, a solului etc. O spune expertul în biotehnologie de la Centrul Experimental „Prometeu”, cercetătorul științific Alexandru Brătuțel.

Într-o conferință de presă, Alexandru Brătuțel a declarat că promovarea agriculturii naturale ar feri fermierii de secete, prin cultivarea culturilor de acoperire cu multiple efecte benefice asupra ecosistemelor locale.

Inclusiv ar permite sporirea volumului de materie organică vie în sol, menținerea vieții în sol anul împrejur.

Expertul în biotehnologie spune că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare trebuie să promoveze cunoștințe adânci din agricultura naturală.

„Înțelegând dimensiunea greșelilor noastre, am putea să devenim adepți ai agriculturii naturale, care a demonstrat că nu conține riscuri comerciale dacă vorbim despre refuzul la orice produse chimice care sunt promovate astăzi de marii furnizori. Mai mult, agricultura naturală înseamnă revenirea la rădăcini cu aplicarea resurselor naturale disponibile pentru a produce din acestea inputuri naturale agricole”, a notat cercetătorul.

Potrivit lui, cunoașterea agriculturii naturale este un obiectiv extrem de indicat fermierilor agricoli autohtoni și celor de peste Prut. Și aici trebuie să realizată „unirea agricolă” pe ambele maluri, mai ales că starea de spirit și capacitățile inovaționale ar permite de realizat acest imperativ foarte ușor.

‹ adv ›

În viziunea sa, este nevoie de contribuția ambelor ministere – din partea Republicii Moldova și din partea colegilor din România.

Alexandru Brătuțel a făcut un apel către Guvernul Republicii Moldova și către Guvernul României să renunțe pas cu pas, dar categoric, la aplicarea de orice chimicale pentru a reinstaura agricultura naturală.

Cercetătorul științific a punctat mai multe obiective care, în opinia sa, trebuie să devină naționale și chiar transfrontaliere.

‹ adv ›

Unul din ele este reorientarea agriculturii către inputuri exclusiv naturale, cu eliminarea totală din uz a produselor agricole sintetizate chimic. Un al obiectiv este promovarea pe larg a culturilor pseudo cerealiere în schimbul culturilor cerealiere – cânepa și mălaiul. De asemenea, un obiectiv trebuie să fie tranzitarea la agricultura fără arat.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›