22 C
Chișinău
joi, 4 iunie, 2020
22 C
Chișinău
‹ adv ›

Alimentația și îngrășarea porcilor de carne: reguli și sfaturi utile

‹ sponsorizat ›

Recomandate

Expert: Ne așteaptă o vară cu temperaturi ridicate și deficit de precipitații

Luna mai a fost mai răcoroasă decât în alți ani, temperaturile fiind comparabile cu cele înregistrate în 1992. Solicitat...

A fost interzisă vânzarea de terenuri românești către cetățeni străini – vot final în Parlament

Vânzarea terenurilor românești către cetățenii străini a fost interzisă, în urma adoptării de către Camera Deputaților a unui proiect de lege în...

Agrobiznes lansează versiunea beta unui nou proiect – Marketplace. Ce presupune acesta

Dragi prieteni, vă informăm că începând de astăzi lansăm public versiunea beta unui nou proiect la care lucrăm în ultimul timp - Agrobiznes...

Comisia Europeană: Bugetul alocat Politicii Agricole Comune va fi majorat cu nouă miliarde de euro

Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) cu nouă miliarde de euro în propunerea sa privind un buget...
‹ adv ›
‹ adv ›

Creșterea purceilor sugari

Dacă sunt hrăniți corect, în prima lună de la naștere, purceii își măresc masa corporală de 5-6 ori. Însă pentru aceasta este nevoie ca, pe lângă laptele matern, sugarii să primească suplimentar furaje.

Ca să se dezvolte corespunzător purceii trebuie obișnuiți de timpuriu și treptat cu hrana uscată. Fiindcă stomacul sugarilor este mic, ei trebuie să mănânce câte puțin, dar des, de minim 8-10 ori pe zi.

Furajul solid, apa și mineralele se vor împrospăta zilnic și se vor pune în jgheaburi mici, special concepute ca să nu le ajungă scroafa. Cele mai potrivite suplimente minerale pentru purcei sunt argila roșie și cărbunele de lemn. După ce se vor obișnui cu aceste minerale, ele pot fi înlocuite cu lapte, terci sau chisel.

‹ adv ›

Este obligatoriu ca nutrețurile să fie mereu proaspete deoarece purceii sunt sensibili la boli ale stomacului.

La început, plantele rădăcinoase vor fi trecute prin răzătoare, după care se vor tăia mărunt. Cartoful se dă fiert, răcit (fără coajă în primele zile), pisat, în amestec cu alte concentrate.

Purcelușii sunt înnebuniți după pireul din cartof, amestecat cu lapte până la consistența smântânii. Partea proastă este că amestecul se acrește repede de aceea trebuie pregătit în cantități mici și lăsat în troacă pentru maxim 10 min, după care vasul se spală bine.

‹ adv ›

Foile și scuturătura de fân pot fi lăsate în troacă toată ziua sau în amestec cu alte concentrate. Nu se recomandă să le opăriți sau înădușiți.

Iarna o sursă de minerale pentru purcei constituie infuzia de fân, morcovul roșu, ras sau mărunțit, și urzica uscată.

Totuși pentru sugari cea mai potrivită hrană suplimentară rămâne laptele, fie el integral sau degresat. Acesta se consumă încălzit, dar nici într-un caz fierbinte sau diluat cu apă.  În primele două luni de viață, un purceluș are nevoie, în medie, de 6,5 – 10 l de lapte integral și de 5 – 7 l de lapte degresat.

‹ adv ›

Laptele obișnuit poate fi înlocuit de minune și cu laptele de ovăz. Acesta se pregătește în modul următor: într-un litru de apă fiartă se adaugă 350 g de ovăz care se lasă la infuzat pentru cel mult 3,5 ore. După strecurare, soluția se dă ca atare sau în amestec cu alte concentrate.

Când împlinesc două luni purceii se înțarcă. Înțărcarea se face treptat, timp de șase-șapte zile, când sunt lăsați să sugă tot mai rar și mai rar.

FOTO: gospbc.co.uk

Alimentația purceilor orfani

Purcelușul crescut fără scroafă trebuie hrănit des și la intervale egale de timp. Astfel acesta se obișnuiește rapid cu regimul zilei, mănâncă liniștit și nu se îndoapă. Dacă purcelul este flămând acesta va mânca mai mult decât încape în stomacul său, va face indigestie și se va îmbolnăvi.

Ca să nu aibă diaree, vasul cu lapte se va lăsa înaintea grăsunului pentru cel mult 10-15 minute. Indiferent dacă a mâncat tot, recipientul se spală și se lasă la soare sau la ger. O dată în săptămână toate vasele din care se hrănește purcelul trebui spălate cu apă clocotindă.

Cel mai important lucru în alimentația purceilor orfani este să îi obișnuiți cu furaje solide și suculente. Suplimentar, ei trebuie să primească morcov roșu, piure proaspăt din cartof, amestecat cu lapte (mai târziu cu apă), iar vara să consume cât mai multă iarbă verde. Foile și scuturătura de dorit să fie amestecate cu alte nutrețuri.

Totodată trebuie să țineți cont că indiferent de tipul furajelor purcelul trebuie să mănânce moderat, de aceea resturile rămase de la masa precedentă nu se vor adăuga la următoarea. Purcelul trebuie hrănit des, nu mai puțin de cinci-șase ori pe zi, la ore anumite și adăpat de trei-patru ori pe zi. Dacă se vor respecta aceste reguli timp de 2 – 2,5 luni grăsunul va ajunge să cântărească 25 kg în viu.

Alimentația tineretului suin

Următoarea categorie după purceii sugari vine cea a tineretului suin. Această perioadă durează până în momentul când purcelului cântărește 50-60 kg în viu, la vârsta de 3,5-4 luni. Anume la această etapă se pun bazele sistemului de îngrășare, de aceea se creează condiții optime pentru creșterea intensivă a scheletului și țesuturilor musculare, de care va atârna mai târziu slănina.

În perioada rece a anului iarba verde este înlocuită cu plante rădăcinoase în cantitate dublă. În primele 20 de zile după regimul lactat purcelului i se va administra cartof sub formă de piure, în amestec cu iarbă tocată sau opărită. Peste acest amestec se presară o cantitate mică de furaje concentrate sau se adaugă resturile de la bucătărie, doar după ce au fost fierte bine. Hrana va fi dată sub formă de terciuri groase și apa aparte.

Cele mai bune potrivite nutrețuri pentru tineretul porcin sunt ovăzul, orzul, făina de mazăre, tărâțele, laptele degresat, zerul. Dacă vorbim de furaje suculente atunci menționăm morcovul, cartoful fiert, iarba verde și resturile alimentare.

FOTO: besttoddlertoys.eu

Îngrășarea porcilor

Pentru a obține o carcasă bogată în carne și fără multe grăsimi purceii încep să fie îngrășați de la vârsta de patru luni. Dacă la început godacii cântăresc 50-60 de kg atunci la final ajung la 90-100 kg. O asemenea greutate în viu poate fi atinsă peste două luni jumătate sau trei  luni dacă sunt hrăniți destul.

De regulă, îngrășarea rapidă este și mai ieftină, de aceea porcii trebuie hrăniți în abundență, de patru ori pe zi. Le puteți administra iarbă verde, cartof, morcov, resturile de la culturile legumicole, asezonându-le cu concentrate. În medie, pe zi, pentru un purcel se duc 5 kg de cartofi, 2,5 kg de plante rădăcinoase sau iarbă verde și 1,3 kg de concentrate.

Dacă se dorește o carcasă grea, cu un strat generos de slănină, se va trece la îngrășarea mixtă, pentru carne și grăsimi. La această dietă va fi supus godacul de șase luni, ce cântărește 70-80 kg. Grăsunul este sacrificat atunci când începe să-și piardă apetitul.

Și în acest regim de îngrășare godacii trebuie hrăniți pe îndestulate. Dacă ei nu vor adăuga câte 16,5 kg pe lună atunci nu este rentabil să îi țineți.

Rezultate bune se obțin la administrarea cartofului fiert, porumbului, orzului, secarei și mazărei, dar și la adăugarea unei cantități mici de lapte degresat.

Carnea obținută în rezultatul îngrășării mixte va fi compactă, de un roșu aprins, pe când slănina va fi albă, compactă și granulară.

La acest sistem de îngrășare vor fi supuși doar purceii sănătoși. Cei cu plămânii bolnavi sunt crescuți doar pentru carne.

Odihna, liniștea și respectarea strictă a regimului de asemenea asigură performanțe bune. De aceea în ultimele două luni încăperea în care stau porcii trebuie să fie întunecoasă întrucât pe grăsuni îi deranjează lumina și muștele și respectiv încetează să acumuleze grăsimi.

‹ adv ›

Video

‹ adv ›

Citește și ›

O firmă românească din industria cărnii face o investiţie de 8 milioane de euro în plină criză

Grupul românesc Carmistin, care include peste 20 de companii active în producţia de carne de pui, porc şi vită, dar şi în...

Crescători de iepuri: Dacă statul nu se va implica, atunci ne vedem nevoiți să închidem afacerile

Creșterea iepurilor nu este o afacere nouă pentru Republica Moldova, totuși numărul antreprenorilor care se implică în acest domeniu este unul foarte...

Fabrica de zahăr și ferma de păsări din Fălești vor fi relansate

Uzina de zahăr din orașul Fălești, dar și ferma de păsări, vor fi relansate. Președintele țării, Igor Dodon, a discutat aceste proiecte...

Nu COVID-19 va distruge sectorul zootehnic, ci indiferența autorităților – președintele Asociației Fermierilor-Producători de Lapte

Calamitățile naturale din acest an au dus la pierderi esențiale de recolte, iar primii care primesc lovitura sunt producătorii din sectorul zootehnic....

6 Comentarii

  1. Un articol minunat, interesant de citit, de analizat. Poze captivante. Bravo! Astept cu nerabdare un asemenea articol referitor la alimentatia bovinelor, atat a celor mature cat si a celor mici.

  2. Se pare ca domnișoara a facut un articol doar pt a si lua banii, vorbește numai balarii …Dar ce sa scri cand nu ai habar începi sa faci pe elevu care nu stie lectia , abereaza ….

  3. Ma poate ajuta cineva cu o informatie, Piata de desfacere pentru carcasa sau in viu pietrain exista in a noastra țară ,cel putin in Dobrogea nu este curios nimeni,abatorul de la Lumina cumpara la reforma cu 4,5 ron iar Slobozia nu achizitioneaza.va multumesc.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here

‹ adv ›

Citește despre ›

‹ adv ›

Recente

Recomandări de fertilizare a florii soarelui pentru a obține recolte bogate

Se știe că floarea soarelui are exigențe sporite față de nivelul asigurat de elemente minerale nutritive și echilibrul acestuia. Deci, analizând diverse...

Guvernul a decis! Examenele de calificare pentru elevii din învățământul tehnic, anulate în acest an

Examenele de calificare pentru instituțiile de învățământ tehnic, pentru anul de studii 2019-2020 au fost anulate. Proiectul de lege a fost aprobat...

Modificări în decizia privind asigurarea activității Portului Giurgiulești

Transmiterea terenurilor proprietate privată pentru extinderea Portului Internațional Liber Giurgiulești se va efectua în bază de contract cu întreprinderea de stat „Institutul...

Ucraina: Guvernul a adoptat o hotărâre pentru a facilita comerțul internațional cu cereale

Pe 3 iunie, Ucraina a adoptat o hotărâre care permite reducerea cheltuielilor pentru exportatorii de cereale, consolidarea competitivității produselor ucrainene pe piața...
‹ adv ›