marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeAlina Vrabie, producătoare paste Cuca: Am fondat afacerea pentru a susține ideea fiicei și...

Alina Vrabie, producătoare paste Cuca: Am fondat afacerea pentru a susține ideea fiicei și a-i oferi posibilitatea de a munci acasă

Recomandate

Alina Vrabie, de profesie contabilă, era angajată și avea un serviciu de care era, în mare parte, mulțumită. Odată ce fiica ei a finalizat studiile la Universitatea Tehnică din Moldova, specialitatea Arte decorative, a acceptat propunerea acesteia de a iniția o mică afacere, pentru a nu fi nevoită să plece peste hotare. 

Tânăra era convinsă că îi va fi destul de complicat să găsească un loc de muncă, pentru că peste tot se cerea experiență, pe care ea, proaspăt absolventă, nu o avea. 

„Am acceptat provocarea, cu atât mai mult cu cât aveam deja fondată o întreprindere. Din acest motiv, a fost un pic mai ușor să demarăm proiectul ce presupunea producerea tăiețeilor. Am început să le propunem rudelor și cunoscuților produsul nostru și am observat că este apreciat și că există cerere. Mai mult ca atât, fiind angajată contabilă la o companie destul de mare, nu îmi era jenă să merg la piață și să vând produsul nostru.

Cred eu că, într-o afacere, este foarte important să-ți placă ceea ce faci, doar așa poți avea succes. În plus, nu trebuie să ai așteptări mari din primele luni de la inițierea muncii, totul o să vină treptat”.

Pastele Cuca au devenit o afacere de familie, unde muncesc cot la cot toți membrii și fiecare are responsabilitatea sa. Mai mult ca atât, Alina susține că anume datorită acestui fapt afacerea s-a menținut și a crescut pe parcursul anilor. 

„Cred că dacă eram racul, lebăda și știuca nu avea să reușim. Un alt avantaj pe care l-am avut atunci când am inițiat afacerea a fost faptul că, dispuneam de propriul spațiu unde am construit laboratorul de producere. Am început afacerea cum o spun americanii, din „garaj”.

În anul 2018, au primit oferta de la Camera de Comerț de a participa la expoziția „Fabricat în Moldova”, la numai un an de la lansarea afacerii. Această expoziție a fost asemenea unei piste de lansare, povestește eroina noastră, pentru că acolo au interacționat cu mulți consumatori, care s-au îndrăgostit de produsul lor.

„Totodată, am primit și oferte de a participa la târgul Eco Local, unde am putut să comunicăm și mai mult despre produsul nostru, dar și să găsim noi consumatori. Așa am devenit cunoscuți pe piața locală și am început colaborările cu mai multe rețele de magazine”.

Alina povestește că, fiecare colaborare a venit cu anumite lecții, iar cea mai importantă și marcantă pentru ei a fost cea de a înțelege că, spre regret, în Republica Moldova încă nu există cultura de a mânca puțin și calitativ.

„Ne propunem să educăm acest principiu și la consumatori, iată de ce pentru noi este important ca produsul să fie de cea mai înaltă calitate”.

În anul 2021, a început colaborarea cu Kaufland, iar antreprenoarea susține că este o colaborare de succes.

„Suntem recunoscători pentru oportunitatea de a comercializa produsul nostru prin intermediul Kaufland. Pot să spun că nu a fost complicat să-i convingem că avem tăieței de calitate, care merită să se regăsească pe rafturile rețelei. Chiar dacă a durat ceva timp până a fost semnat contractul, totuși, cred, s-a meritat tot efortul. Pentru început am expediat mostre de paste la testare, iar după o perioadă am început livrările”.

În magazinele Kaufland, puteți găsi toată gama de tăieței și paste de la Cuca: tăieței clasici, cu spanac, dovleac, sfeclă roșie, pastele clasice și din făină integrală. 

„Cei mai solicitați sunt tăiețeii clasici. Suntem mulțumiți de colaborare, se respectă toate condițiile contractuale, achitările. Ne bucurăm că avem posibilitatea să punem la dispoziția consumatorilor produsele noastre și prin intermediul Kaufland, sau dacă nu la Kaufland, atunci unde?”, a mai spus Alina Vrabie.

Producătoarea a menționat că, pun la dispoziția consumatorilor un produs calitativ, iar pentru aceasta folosesc materie primă de calitate, verificând mereu furnizorii. Țin la produsul lor și nimic nu le-ar face să facă compromisuri pentru a mări vânzările.

„Atât timp cât avem posibilitatea și suntem conștienți de faptul că produsul acesta este consumat și de copii, niciodată nu ne vom permite să facem un produs de calitate proastă”.

Ouăle sunt achiziționate de la o fabrică din nordul țării, pe care le-au testat și sunt siguri de calitatea acestora, iar făina o importă de peste hotarele țării, deoarece cea locală nu dispune de duritatea necesară pentru a produce tăieței duri. 

„Ne propunem, pentru viitor, să ajungem cu produsele noastre pe piața externă, inclusiv pe piața din România. Dacă am beneficia de un suport, ne-am dori să construim și o hală mai mare, dar desigur mult depinde de posibilitățile pe care le vom avea”. 

La începutul afacerii, au beneficiat și de suportul proiectului PARE 1+1, datorită feciorului care a fost la muncă peste hotare. Cu banii obținuți au procurat un utilaj mai performant, care a mărit productivitatea. 

Acest material a fost realizat cu suportul financiar Kaufland Moldova în cadrul campaniei „Produs din Moldova. Proaspăt de-acasă”. Mai multe detalii despre cum puteți deveni furnizor și ce condiții trebuie să întrunească un potențial partener de livrare a produselor către Kaufland Moldova urmăriți pe acest link

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale