joi, 26 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeAMISTAR®XTRA - fungicid modern eficient în combaterea bolilor la cereale, rapiță, floarea-soarelui și sfeclă...

AMISTAR®XTRA – fungicid modern eficient în combaterea bolilor la cereale, rapiță, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr

Recomandate

Compania Syngenta oferă fermierilor din Moldova soluția cea mai sigură în combaterea unui număr mare de boli la numeroase culturi – fungicidul AMISTAR®XTRA.

AMISTAR®XTRA este mai mult decat un fungicid. Pe lângă o activitate de excepție în protecția împotriva bolilor, AMISTAR®XTRA ajută plantele să valorizeze cât mai bine resursele disponibile: elemente nutritive, apa. Datorită efectelor sale fiziologice, AMISTAR®XTRA contribuie la creșterea cantitativă și calitativă a producției obținute prin „green effect”. Planta rămâne mai mult timp verde, ocazie excelentă pentru îmbunătățirea calității si creșterii producției.

AMISTAR®XTRA are un efect sporit împotriva bolior la rapiță

Bolile foliare și bolile tulpinii, tipice plantelor de cultură, limitează de fiecare dată performanța rapiței de toamnă într-o măsură sau alta, putând fi devastatoare atunci când gradul de infectare este ridicat, iar tratamentele cu fungicide nu sunt realizate la timp.

Sclerotinia Sclerotiorum, Alternaria Brassicae și Phoma lingam sunt unele dintre cele mai periculoase boli la rapița de toamnă. Acestea se pot instala încă din primăvară și pot aduce pagube de recoltă de peste 25%.

Recomandări de aplicare

Pentru combaterea complexului de boli care afectează cultura de rapiță în această perioadă, se recomandă aplicarea fungicidului AMISTAR®XTRA cu doza de 0.75 l/ha în prima parte a perioadei de înflorire. Ca regulă generală, tratamentul cu fungicid pentru rapiță se va face preventiv, nu mai târziu de la apariția primelor simptome. Astfel, se recomandă folosirea unui fungicid cu spectru larg de combatere și cu o durată de acțiune cât mai lungă cum e AMISTAR® XTRA, pentru a acoperi o perioadă cât mai mare de protecție a culturii de rapiță.

Activitate de excepție în protecția împotriva bolilor la cereale

Primăvara, la reluarea vegetației culturilor de cereale, majoritatea bolilor foliare încep să se dezvolte. Presiunea de infecție este în mod obișnuit ridicată, datorită condițiilor de mediu întâlnite în câmp (climatice, fertilizare la desprimăvărare, creșterea masei foliare a culturii), necesitând astfel intervenția cu un fungicid complex pentru combaterea unui spectru cât mai larg de boli, precum septorioza, făinarea sau ruginile.

Utilizarea fungicidelor corespunzătoare pentru reducerea impactului bolilor este esențială, în caz contrar determinând o scădere considerabilă a randamentului de producție, a calității și, prin urmare a profitabilității.

Pe parcursul perioadei de vegetație sunt identificate două momente cheie în definirea cantității și calității producției în cultura de cereale.

Primul moment cheie este definirea cantității, de la reluarea în vegetație până la al doilea internod, moment în care primul tratament este obligatoriu pentru a menține suprafața foliară curată. Chiar și în lipsa precipitațiilor, doar roua de dimineață poate dezvolta un mediu favorabil dezvoltării bolilor.

Cel de al doilea moment cheie este definirea calității prin menținerea frunzei stindard curată de boli, cu un tratament fungicid aplicat în faza de burduf – înspicat. Ideal, pentru rezultate maxime, recomandăm aplicarea produsului la frunza stindard, atunci când aceasta este complet desfășurată, astfel încât produsul să ajungă pe suprafața întregii frunze.

Protecția frunzei stindard este un element cheie în creșterea randamentului per hectar, ea contribuind cu până la 45% în producție. Menținerea frunzei stindard curată de boli pe o perioadă cât mai lungă de timp oferă clar un spor de producție. Componenta principală din AMISTAR®XTRA și anume Azoxistrobin este recunoscută prin efectul de „stay green” pe care îl oferă frunzei, adică prelungirea perioadei în care planta rămâne verde cu până la 7-8 zile. În tot acest timp, se face fotosinteza, cu efect direct în spor de producție.

Un alt aspect important de care trebuie să ținem cont este momentul în care ne decidem să aplicăm un fungicid în cultura de cereale. AMISTAR®XTRA este produsul care se pretează excelent atât în cazul unui tratament preventiv, cât și unui tratament curativ, când deja apar simptomele de boală pe frunze.

Întrucât planta este în continuă creștere, pentru o protecție foarte bună avem nevoie de un produs care are sistemicitate foarte bună, iar cele 2 substante active au cea mai bună sistemicitate. Această sistemicitate se traduce prin mișcarea substanței active în plantă, acropetal, de la bază către vârful frunzei, oferind astfel protecție noilor creșteri.  

Pentru aplicarea unui tratament de calitate la frunza stindard trebuie să ținem cont și de modul în care facem tratamentul, iar aici duzele pe care le utilizăm joacă un rol important. Pentru un tratament de calitate, recomandăm utilizarea unor duze de calitate, antidrift (anti-deviere), cu picături mai mari decât la primul tratament din 2 motive:

  1. Avem nevoie ca produsul să ajungă pe frunzele din etajele superioare care ne interesează cel mai mult, contribuind cu până 60% în producție;
  2. Dacă temperaturile sunt ridicate atunci când aplicăm tratamentul, de obicei în luna mai, în cazul picăturilor fine, există riscul de evaporare.

Printre măsurile de prevenire și combatere a bolilor la cereale păioase se numără:

  • Utilizarea soiurilor de grâu și orz cu o toleranță bună la boli, iar Syngenta are în portofoliu astfel de varietăți care oferă genetic plantei o toleranță bună la boli, în special la fuzarioză, septorioză, făinare, rugina brună, rugina galbenă;
  • În cazul unui semănat devreme și o toamnă caldă bolile se pot instala, iar astfel se poate aplica un tratament încă din toamnă, astfel încât bolile să fie controlate cât mai devreme;
  • Aplicarea preventivă a fungicidelor este foarte importantă, astfel ne asigurăm că boala nu a produs pagube în interiorul frunzei;
  • Aplicarea unui tratament de calitate în T1, la reluarea în vegetație ajuă în controlul timpuriu al bolilor, așa cum este septorioza, boala mai greu de controlat.

Recomandări de aplicare

Pentru ambele tratamente AMISTAR®XTRA este soluția potrivită. Doza recomandată este de 0.75 l/ha. Se recomandă aplicarea în programul cu două tratamente.

AMISTAR® XTRA combate bolile la floarea-soarelui, inclusiv cele mai dificile

Unele boli au importanță majoră, apar mai frecvent și pot conduce la pierderi de producţie însemnate pe parcursul mai multor ani. Printre acestea se numără: putregaiul alb (Sclerotinia) pe tulpini și calatidiu; pătarea frunzelor şi frângerea tulpinilor (Phomopsis) pe tulpină; alternarioza (Alternaria) pe tulpină și frunze.

Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) este boala cu cel mai mare impact asupra culturilor de oleaginoase. Apariţia bolii în cultură poate duce la reducerea drastică a producţiei (până la 60%) prin întreruperea alimentării seminţelor cu substanţe nutritive, acestea fiind slab dezvoltate, cu un MMB mic. Phomopsis și Alternarioza, pot de asemenea, cauza pierderi de producţie de 25-40% în anii cu condiții favorabile dezvoltării acestor boli.

Recomandări de aplicare

Pentru combaterea complexului de boli care afectează cultura de floarea-soarelui, se recomandă aplicarea fungicidului AMISTAR®XTRA cu doza de 0.75 l/ha în prima parte a perioadei de înflorire. Ca regulă generală, tratamentul cu fungicid pentru floarea-soarelui se va face preventiv, nu mai târziu de la apariția primelor simptome. Astfel se recomandă folosirea unui fungicid cu spectru larg de combatere și cu o durată de acțiune cât mai lungă cum e AMISTAR®XTRA, pentru a acoperi o perioadă cât mai mare de protecție a culturii de floarea-soarelui.

Protecție maximă și efect de lungă durată împotriva bolilor la sfecla de zahăr

Cercosporioza (Cercospora beticola) și Făinarea (Erysiphe betae) sunt unele dintre boile cele ma des întâlnite la sfecala de zahăr și pot cauza pierderi mari de cantitate, dar și afectează calitatea producției.

Recomandări de aplicare

Pentru prevenirea timpurie a răspândirii acestor boli, se recomandă utilizarea fungicidului AMISTAR®XTRA cu un consum de 0,5–0,75 l/ha. Este necesară utilizarea fungicidului cu scop profilactic, în acest caz AMISTAR®XTRA își realizează pe deplin potențialul, își sporește eficacitate și oferă o protecție de lungă durată împotriva complexului de boli ale aparatului foliar al sfeclei de zahăr. Momentul optim de aplicare a produsului este preventiv, nu mai târziu de la apariția primelor simptome.

Ce spun fermierii despre AMISTAR®XTRA

Valerian Pîrău, Inginer agronom-șef SRL Agropapuros s. Mărăndeni, r. Fălești

„În AMISTAR®XTRA am găsit soluția completă pentru protecția culturilor de sfeclă de zahăr, grâu, rapiță și floarea-soarelui împotriva bolilor. Efectele pozitive asupra plantelor sunt evidente, acestea utilizează mai eficient capacităţile hidrice, mărind toleranţa lor la secetă, se prelungește perioada de vegetaţie (cu minim 7 zile) ceea ce influențează realizarea potenţialului productiv la maxim. Am avut o situație în anul trecut când am omis aplicarea tratamentului 2 la rapiță cu AMISTAR®XTRA, ceea ce a influențat negativ, din păcate, producția”.

Valentin Caracaș, Inginer agronom-șef SRL Focaro-Agro s. Copceac, r. Ștefan Vodă

„Cultura de grâu necesită tratamente încă din toamnă, de la semănat (tratăm semințele cu DIVIDEND®STAR), iar în primăvară, la reluarea vegetației, când se dezvoltă problemele principale la grâu (fuzarioza, septorioza, ruginile) efectuăm 2 tratamente. Folosim ALTO®SUPER în T1 și AMISTAR®XTRA în T2. AMISTAR®XTRA are un efect de lungă durată, planta rămâne verde timp îndelungat, frunzele steag și substeag am observant că se mențin verzi, sănătoase, spicul e plin și sănătos. Cu acest program de tratamente reușim să menținem grâul curat de boli până la momentul coacerii culturii și să ne securizăm recoltele”.  

Cere produsul de la distribuitorii oficiali Syngenta în Republica Moldova.

Syngenta
Syngenta
Syngenta este una dintre cele mai mari companii de agribusiness din lume având reprezentanţe în peste 90 de țări.

Citește și ›

Advertoriale