Pasionată de arta culinară și a patiseriei, Angela Comendant a visat dintotdeauna să-și lanseze o afacere în acest domeniu.
Chiar dacă este învățătoare de profesie și ajunsese directoare de liceu, acum cinci ani a lăsat această activitate pentru a deschide un restaurant în satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești.
Cu timpul, familia Comendant a deschis și o pensiune agro-turistică, apoi a mai procurat câteva case vechi, alături de restaurant și pensiune.
Acum antreprenoarea planifică să reconstruiască căsuțele, păstrându-le totodată autenticitatea.
Cea mai îndrăgită încăpere din restaurant este atelierul de pâine și patiserie.
Aici antreprenoarea poate petrece ore întregi. Având fructe din propriile livezi, produce atât pâine cu fructe, cât și produse de patiserie.
Antreprenoarea a aflat despre proiectul PNUD „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”, a participat la concursul anunțat și a obținut din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) suport pentru procurarea unui cazan pe biomasă cu capacitatea de 33 kW, a unui tocător de crengi și a unui peletizator.
Astfel, ea va reduce la zero povara facturilor la electricitate.
Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenoarea a beneficiat de mentorat și instruire.
PNUD și partenerii săi abilitează femeile antreprenoare producătoare agricole să implementeze soluții de tranziție la energie regenerabilă și să aplice tehnologii eficiente din punct de vedere energetic.
Comentarii