‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriANSA a depistat în hrișca livrată din Rusia reziduuri de pesticide de până la...

ANSA a depistat în hrișca livrată din Rusia reziduuri de pesticide de până la 57 de ori peste normă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova a înaintat o cerere către Rosselhoznadzor pentru a preveni încălcările depistate la aprovizionarea țării cu hrișcă din Rusia.

Potrivit informației publicate pe site-ul oficial Rosselhoznadzor, autoritățile competente din Republica Moldova au depistat în loturile de hrișcă exportate de patru întreprinderi din regiunile Kursk, Leningrad, Breansk și Voronej, depășirea nivelului maxim admisibil al pesticidului glifosat, stabilit prin Decretul Guvernului Republicii Moldova nr.1191 din 23 decembrie 2010. În unul dintre loturi norma a fost depășită de 57 de ori.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova a cerut Rosselhoznadzor să ia măsuri pentru a exclude astfel de cazuri în viitor. Departamentul rus a lansat o anchetă.

Anterior, Rosselhoznadzor a raportat că autoritățile competente din UE au transmis o notificare cu privire la depășirea normei de tiametoxam de 78 de ori în semințele de rapiță a unui producător rus certificat organic.

Pentru referință: glifosatul este un erbicid sistemic neselectiv utilizat pentru combaterea buruienilor, în special a speciilor perene. Acesta ocupă primul loc în rândul erbicidelor din lume în ceea ce privește cantitatea produsă.

Tiametoxamul este un insecticid din clasa neonicotinoidelor. Neonicotinoizii sunt eficienți în combaterea dăunătorilor, dar toxici pentru albine și persistă mult timp în mediu. Riscurile morții în masă a albinelor au determinat Uniunea Europeană și alte câteva țări să restricționeze utilizarea neonicotinoizilor, inclusiv interzicerea utilizării a trei dintre cele mai populare produse în afara serelor.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›