‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriANSA: Antibioticile pentru tratarea animalelor vor fi comercializate doar în baza prescripției veterinare

ANSA: Antibioticile pentru tratarea animalelor vor fi comercializate doar în baza prescripției veterinare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Începând cu data de 13 septembrie curent, a intrat în vigoare restricția Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) cu privire la utilizarea substanțelor antimicrobiene la animale.

În acest context, se menționează despre impunerea interdicției pentru farmaciile veterinare de a comercializa medicamente de uz veterinar cu efect antimicrobian (antibiotice) în lipsa unei prescripții veterinare. 

„De asemenea exploatațiile autorizate sanitar-veterinar (fermele de animale), vor achiziționa medicamente de uz veterinar cu efect antimicrobian doar în baza comenzii semnate de medicul veterinar cu drept de exercitare a profesiei de medic veterinar, angajat sau contractat pentru prestarea serviciilor de asistență veterinară”, se arată în comunicatul ANSA. 

ANSA, în cadrul controalelor de stat realizate asupra farmaciilor veterinare, fermelor, cabinetelor medicale veterinare, urmează să verifice respectarea restricțiilor impuse.

De menționat că, rezistența la antimicrobiene constituie o preocupare majoră pentru sănătate în întreaga lume precum și în Republica Moldova. Consecințele sunt foarte grave deoarece se estimează că, în fiecare an, infecțiile rezistente la antimicrobiene provoacă decesul a unui număr tot mai mare de oameni.

Rezistența antimicrobiană are impact nu numai asupra sănătății publice ci şi la nivel economic prin costurile generate de tratamente, costurile sociale, scăderea productivității şi a competitivității. Utilizarea pe scară largă a substanțelor antimicrobiene în medicina umană și veterinară, în ultimii ani, a accelerat apariția și răspândirea microorganismelor rezistente.

Având în vedere consecințele grave pentru sănătatea oamenilor și a animalelor, dimensiunea, complexitatea și impactul economic al fenomenului, se consideră important să se întreprindă acțiuni concrete de către ANSA, împreună cu agenții economici cu activități în domeniul farmaceutic veterinar, întru restricționarea disponibilității libere a medicamentelor de uz veterinar cu efect antimicrobian (antibiotice).

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›