În legătură cu lucrările de prelucrare chimică a culturilor agricole, pădurilor, și fășiilor forestiere și dat fiind înregistrarea cazurilor de otrăvire a albinelor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează agenții economici din agricultură și silvicultură, primării localităților și deținătorii de stupine asupra necesității de strictă respectare a prevederilor Legii apiculturii care prevede mai multe restricții în perioada respectivă, se arată într-un comunicat al ANSA.
Astfel, instituția solicită tuturor agenților economici, deținătorilor de terenuri agricole și silvice, primăriilor localităților, apicultorilor dar și responsabililor de sectorul apicol din cadrul subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor, o conlucrare permanentă, comunicare și schimb de informații detaliat asupra situației și a lucrărilor preconizate, pentru a exclude, astfel, riscul de apariție a cazurilor de otrăvire a albinelor.
În caz de apariție a morbidității sau mortalității spontane a albinelor, proprietarii de stupine urmează să anunțe subdiviziunea teritorială a Agenției. Inspectorii Direcției raionale pentru siguranța alimentelor vor forma comisia în componența căreia vor intra reprezentanții primăriei, ai poliției de sector și persoanele implicate în preluarea mostrelor de albine moarte.
Comentarii