‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 19 mai, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriANSA este vinovată de majorarea prețului la cartofi. Consumatorii au fost prejudiciați cu circa...

ANSA este vinovată de majorarea prețului la cartofi. Consumatorii au fost prejudiciați cu circa 78,8 milioane de lei

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În contextul majorării semnificative a prețului la cartofi în lunile aprilie-mai 2019, Consiliul Concurenței a inițiat o investigație tematică în vederea identificării circumstanțelor ce au generat majorările respective, informează bizlaw.md.

În cadrul investigației s-a constatat că în perioada aprilie-mai 2019, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a instituit și intensificat controalele fitosanitare la frontiera de stat, în mod selectiv, doar pentru loturile importate din Republica Belarus și discriminator, în privința unor importatori, fapt care a redus considerabil volumul de import.

În urma acțiunilor ANSA a fost creat un deficit de marfă pe piață, care a generat majorarea semnificativă a prețurilor de comercializare la cartofi și a condiționat prejudicierea consumatorului final în perioada de referință cu circa 78,8 milioane lei. Investigația mai relevă că existența intermediarilor între etapele de import și comercializare a produselor către client/consumatorul final, creează circumstanțe prielnice de majorare semnificativă a prețului de piață.

În consecință, prin Decizia Consiliul Concurenței nr. DA-17/19-72 din 22 octombrie a fost constatată încălcarea Legii concurenței de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor prin limitarea drepturilor întreprinderilor de comercializare și stabilirea de condiții discriminatorii pentru activitatea întreprinderilor care nu sunt prevăzute de lege.

Consiliul Concurenței continuă monitorizarea piețelor cu impact social în vederea identificării și prevenirii practicilor anticoncurențiale.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›