Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în perioada 26 martie – 13 mai 2019, au fost monitorizate 121 de loturi de cartofi importați din Republica Belarus, dintre care 19 loturi au fost neconforme și au fost returnate în țara de origine, din cauza infestării cu Clavibacter michiganesis supsp. sepedonicus, obiect de carantină.

Totodată, politica de preț este dictată de piață, iar situația creată ține de micșorarea suprafețelor însămânțate cu cartof cu circa 2000 de ha în ultimii 3 ani, a scăderii producției de cartof de la 214 mii tone la 175 mii tone, precum și a condițiilor climaterice nefavorabile și de sezon. Consumul intern al cartofului constituie circa 300 de mii de tone, iar capacitatea de aprovizionare cu cartof de producere autohtonă este circa 50-60% din necesar.

„ANSA nu eliberează licență/autorizație pentru importul mărfurilor de origine vegetală supuse controlului fitosanitar. Permisul fitosanitar de import a fost anulat în anul 2016 prin Legea 181. Recent, în urma returnării loturilor de cartofi în Belarus, instituția a notificat Serviciul Fitosanitar de Stat din Republica Belarus privind neconformitățile depistate și a cerut să fie informată despre măsurile întreprinse în vederea neadmiterii exportului de cartof infestat în Republica Moldova. ANSA a notificat Serviciul Fitosanitar de Stat din Republica Belarus privind neconformitățile depistate și a cerut să fie informată despre măsurile întreprinse în vederea neadmiterii exportului de cartof infestat în Republica Moldova. Piața de import cu produse agroalimentare este liberă cu respectarea cerințelor de siguranță alimentară și sănătatea plantelor”, se arată în comunicat.

Actualmente, importul de cartofi în Republica Moldova se realizează din următoarele state: Republica Belarus, România, Ucraina, Federația Rusă, Israel, Republica Polonă, Republica Federală Germania și altele. Iar importul de cartofi din Republica Belarus și alte țări este realizată de 15 agenți economici.

2 COMENTARII

  1. So micsorat suprafetele de cartof datorita pretului foarte mic de la producator,nu este un pret stabil ca an europa.de aceia an modova totul este un risc stazi cartoful treizeci de lei dar mane producatorul cu 50 de bani nu al poate realiza

  2. La sigur producatorii pot asigura consumul intern +100% si pentru export ramane, daca acei de la ansa s-ar gandi la EXPORT nu la IMPORT. Dar cand cauti nod in papura, gasesti si motiv pt import de produse agricole si Argentina, Peru, Chile.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here