‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 29 aprilie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAutoritățile sanitare, îngrijorate din cauza pestei porcine africane

Autoritățile sanitare, îngrijorate din cauza pestei porcine africane

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Astăzi, 6 iunie, în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a avut loc un briefing de presă cu referire la pericolul pestei porcine. Gheorghe Gaberi, director general ANSA a declarat că țara noastră se află într-o situație de risc major din cauza pestei porcine africane. Potrivit lui, prin teritoriul nostru, boala ar putea pătrunde din Ucraina, unde sunt câteva focare, în Uniunea Europeană.

„Cel mai apropiat focar se află la Odesa și având în vedere că în zona raioanelor Ștefan-Vodă – Căușeni avem în jur de 189 mii capete de porci, pericolul este foarte mare”.

Directorul general ANSA susține că măsurile care urmează să fie întreprinse de autorități sunt serioase și va fi o conlucrare între diferite instituții ale statului: vama, poliție etc pentru a preveni apariția, eventual minimalizarea focarelor.

„În multe țări vecine sunt deja focare de pestă porcină: Ucraina, Polonia, Țările Baltice, Rusia. Situația din Ucraina a demonstrat cât de dificil este de intervenit în caz de apariție a focarului. Dacă în complexele mari de porci se face un anumit control, avem probleme mari în sectorul privat, unde sunt 2-3 porci în gospodării”.

Gaberi susține că un mare risc îl prezintă mistreții care sunt transmițători ai acestei boli.

„În Moldova nu există încă nici un caz de boală, dar suntem permanent monitorizați de reprezentanții UE, pentru că de la noi, prin România, care are un număr mare de mistreți în zonele muntoase, boala poate pătrunde ușor în Europa”.

Vsevolod Stamati, Director General adjunct ANSA a precizat că pesta porcină africană este o boală infecțioasă de origine virotică și una din cele mai grave boli majore ale porcinelor. Boala se transmite prin contactul între speciile suspecte de boală, dar și indirect prin hrană contaminată, transport, turism etc.

„Pentru această boală nu există tratament specific și nici vaccin eficient, prin urmare toate animalele suspecte trebuie incinerate, iar proprietarii despăgubiți de către stat”.

Autoritățile au evitat să spună care ar fi eventualele pagube în situația apariției bolii, dar au precizat că acestea ar fi imense, deoarece efectivul de porcine din țară este de 700 mii capete și 2500 de mistreți.

„Pierderile ar fi enorme și nu le putem estima pentru că nu putem ști care va fi evoluția bolii. Astfel, este important să luăm toate măsurile pentru prevenirea apariției acestei maladii”, a mai declarat V. Stamati.

În vederea unei intervenții rapide și eficiente a serviciilor veterinare specializate, cetățenii trebuie să anunțe imediat autoritățile sanitare veterinare despre orice îmbolnăvire sau pieire a porcilor. Semnele de boală sunt: lipsa poftei de mâncare; febră foarte ridicată (40-42 grade C); roșeață sau învinețirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfurilor picioarelor, a abdomenului și pieptului; apatie și împleticire în mers; vomitări; diaree. În cazul apariției simptomelor respective, adresați-vă la medicul veterinar în mod de urgență.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›