‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 23 iunie, 2024
31.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAvertisment ONU: Cumpărăturile în exces ar putea duce la o criză a aprovizionării cu...

Avertisment ONU: Cumpărăturile în exces ar putea duce la o criză a aprovizionării cu alimente

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU (FAO) şi specialiştii din domeniul agriculturii avertizează că achiziţiile exagerate de alimente pot provoca o criză şi creşteri de preţuri. Avertismentul vine după ce, în unele ţări, oamenii au luat cu asalt magazinele pe fondul pandemiei de coronavirus, transmite Reuters, preluat de Mediafax.

În ţările dezvoltate, cetăţenii au luat cu asalt magazinele pentru a face provizii de alimente în eventualitatea în care vor fi nevoiţi să se izoleze.

„Nu este nevoie decât ca importatorii mari să intre în panică şi să înceapă să cumpere masiv pentru a crea o criză. Nu este o problemă de aprovizionare, dar este o schimbare de comportament în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Ce se întâmplă dacă cumpărătorii cred că nu pot primi transporturile de grâu sau orez în mai sau iunie? Acest lucru ar putea duce la o criză a aprovizionării cu alimente la nivel global”, a declarat Abdolreza Abbassian, economistul-şef al FAO.

Oficialul mai avertizează că statele care se bazează pe veniturile din petrol ar putea să fie afectate de scăderea puternică a preţului petrolului, în sensul în care vor avea sume mai mici la dispoziţie pentru a importa alimente.

Preţul grâului pe bursa de la Chicago a crescut săptămâna aceasta cu 6%, cea mai mare creştere din ultimele nouă luni, iar preţul orezului în Tailanda, al doilea cel mai mare exportator al acestei cereale la nivel mondial, a ajuns la cel mai mare nivel din august 2013 până în prezent.

Sectorul agricol din Franţa se confruntă cu mari probleme în această perioadă, mai ales din cauza unui număr insuficient de camioane necesare transportului de grâu. Cererea pentru grâu a crescut simţitor în Franţa, în condiţiile în care cetăţenii au cumpărat cantităţi foarte mari de paste şi făină, iar această creştere a cererii coincide cu o perioadă de creştere a exporturilor de grâu.

Restricţiile impuse de unele state UE la graniţe, ca răspuns la pandemie, afectează şi ele aprovizionarea cu alimente, avertizează reprezentanţi ai industriei alimentare.

‹ adv ›

Cu toate acestea, Departamentul American pentru Agricultură (USDA) estimează că rezervele mondiale de grâu şi orez sunt în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fapt care ar putea reduce impactul crizei Covid-19 asupra siguranţei alimentare.

Foto: businessmagazin.ro

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›