Programul „Rosés de Moldova” te invită să descoperi cele mai bune vinuri de sezon

0

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) oferă pasionaților numeroase ocazii de a descoperi vinurile de calitate produse în Moldova, în special vinurile rosé, selecționate de experți internaționali. În data de 4 mai 2017 la Chișinău au fost prezentate rezultatele preliminare ale campaniei de comunicare „Rosés de Moldova”, care se desfășoară în premieră în Republica Moldova și va dura până în luna iunie. Aceasta include trei evenimente tematice: Concursul regional „Rosé Competition”, Vernisajul Vinului – „Vernisaj în vals de primăvară” și Wine Friendly Restaurant – „La vie en rosé”. Campania este organizată de ONVV, cu susținerea partenerului strategic de dezvoltare, Proiectul de Competitivitate din Moldova al USAID, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida).

„Prin campania „Rosés de Moldova” îndemnăm consumatorul spre noi descoperiri: la Vernisajul Vinului gustă în premieră vinurile care urmează să apară pe piață, dar și alte sute de vinuri premium; „Competiția Rosé” oferă o selecție simbolică de vinuri rosé, alese de un juriu internațional; „Wine Friendly” instruiește profesioniștii din HoReCa și acreditează localuri pentru un serviciu excelent al vinurilor. Astfel ne propunem să popularizăm Vinul Moldovei și să educăm publicul privind consumul corect și responsabil al vinurilor de calitate. Oficiul Național al Viei și Vinului invită consumatorii să descopere Vinul Moldovei – de o calitate premium și cu o personalitate unică în lume – mândria noastră națională”, a spus Gheorghe Arpentin, directorul ONVV.

Top 10 vinuri selectate în „Competiția Rosé”

Invitații speciali ai ONVV au fost experții internaționali de talie mondială:
• Robert Joseph – wine expert și scriitor, Marea Britanie;
• Nathalie Pouzalgues – oenolog la Centrul de Cercetare si Experimentare a Vinului Rosé, Franța;
• Lorena Deaconu – expert în vinificație, șefă de producere la Cramele „Halewood”, România;
• Brigitte Leloup – Maitre Sommelier, vicepreședintele Asociației Somelierilor Europeni, Franța.

Ei au jurizat vinurile în concursul regional „Competiția Rosé”, unde au selectat cele mai bune și reprezentative vinuri rosé ale acestui sezon. Vinurile produse în Moldova, România și Ucraina – 38 de mostre în total – au fost analizate comparativ, pentru a identifica integrarea lor cu tendințele de producție a vinurilor rosé la nivel mondial. De asemenea, selecția va servi drept etalon pentru industrie și reper de calitate pentru consumatorii de pe piața locală și cele de export.

Selecția recomandată de juriul profesionist – „Top Rosés de Moldova” – cuprinde următoarele titluri:
• „Rosé de Purcari”, 2016 – Purcari Wines
• Merlot, Fetească Neagră, Saperavi, 2016 – Bravo Wine
• Umbrela, Cabernet Sauvignon, 2016 – Migdal-P
• „Rose Mileștii Mici”, Cabernet Sauvignon, 2016 – CVC Mileștii Mici
• Expat Reserve, Merlot Rose, 2016 – Vinăria Hîncești
• Rose de Comrat, Cabernet Sauvignon, 2016 – Vinuri de Comrat
• Syrah, Fetească Neagră,Tempranillo – Fautor
• „Tămâioasă de Sălcuța” – Sălcuța SRL
• „Individo”, vin rose, 2016, Cabernet, Merlot – Chateau Vartely
• „Dor Rosé” – Vinăria Bostavan
• „Rosé”, 2016 – Timbrus

Cele mai apreciate vinuri rosé din Moldova, alese de juriu, au fost expuse spre degustare specială în cadrul Vernisajului Vinului .

Principalele concluzii ale experților privind stilul rosé-urilor din Moldova:
• vinurilor rosé din Moldova au un profil singular, fiind compatibile cu tendințele mondiale, dar și cu caractestici distincte, pentru o diversitate de gusturi;
• producătorii autohtoni sunt îndemnați să exploreze diversitatea vinurilor rosé, potrivit regiunii geografice de origine;
• producerea vinurilor rosé din soiuri autohtone și a asamblajelor cu alte soiuri internaționale este încurajată, servind drept punct de diferențiere pe piețele externe.

Rezultatele competiției și lecții de ameliorare a practicilor de producere, precum și tehnici de marketing/vânzări au fost împărtășite de experți în cadrul unui atelier de lucru tematic, la care au participat 35 de vinificatori moldoveni.

Sergiu Botezatu, manager proiecte, USAID Moldova: „Aceste activități de dezvoltare și promovare a vinurilor de calitate sunt necesare pentru a fortifica strategia de produs a vinurilor noastre și pentru creșterea vânzărilor pe piețele de export și cea locală, mai ales căvinul rosé reprezintă 10% din vinurile consumate la nivel global.”
„Vernisajul în vals de primăvară” – nuanțe însorite și rosé

Vernisajul Vinului, eveniment emblematic al industriei vitivinicole, a adunat aproximativ 1300 de pasionați de vinuri și profesioniști din domeniul vitivinicol, iar printre invitații de onoare s-au numărat experți internaționali, oficiali și membri ai corpului diplomatic. Cea de-a XII-a ediție, cu genericul „Vernisaj în vals de primăvară”, s-a desfășurat în data de 27 aprilie la terasa „Capitoles Park”. Conceptul a fost inspirat de celebra capodoperă a compozitorului Eugen Doga – valsul „Gingașa și tandra mea fiară”.

Oaspeții evenimentului au degustat peste 780 de sticle de 260 de tipuri de vin, puse la dispoziție de un număr record de 49 de companii vinicole participante: Alianța Vin, Asconi, Basavin, Bostavan, Purcari, Carpe Diem, Equinox, DAC, Unicorn, Et Cetera, Esteurovitis, Fragolino, Kara Gani, Gogu Winery, Minis Terrios, Mezalimpe, Mihai Sava, Cărălași, Castel Mimi, Chateau Vartely, Cricova, Corten Vin, Dionysos-Mereni, DK-Interdrade, Nis-Strugura¬ș, Doina Vin, F’autor, Garling, Gitana Winery, Invinprom, Kazayak, Suvorov-Vin, Kvint, Maurt, Migdal-P, Mileș¬tii Mici, Mold-Nord, Rădăcini, Sălcuța, Tartcom Vin, Timbrus, Tomai-Vinex, Vinia Traian, Vinăria din Vale, Vinăria Hîncești, Vinăria Mileș¬tii Mici, Vindicum, Vinuri de Comrat și Vinuri Ialoveni.

Fiecare vizitator a primit în dar câte un pahar cu logo-ul „Wine of Moldova”, potrivit pentru degustări, precum și un ghid al vinurilor – „Colecția de Vinuri primăvară-vară 2017”, în care sunt descrise toate aromele în vogă purtate de Vinul Moldovei.

Participanții au fost invitați să voteze vinurile preferate de sezon dintre cele degustate, iar în urma totalizării voturilor au fost oferite trofeele ediției: premiul „Vernisajul în alb” a fost obținut de „Pinot Grigio 2016”, iar „Vernisajul în Rosé” a revenit vinului „Vinohora rosé 2016”, ambele vinuri câștigătoare fiind, în premieră, de la același producător – vinăria Purcari.

Trofeul „Cavalerul Vernisajului Vinului”, dedicat profesioniștilor din domeniu, pentru o contribuție semnificativă la dezvoltarea și promovarea sectorului, a fost obținut de Elizaveta Breahnă, expert în vinificație al Oficiului Național al Viei și Vinului.

„Vernisajul în vals de primăvară” a cuprins un spectacol cultural în stilul valsului vienez, susținut de dansatorii ansamblului „Codreanca”, pe melodia aleasă drept imn al ediției. Iar discipolii lui Eugen Doga de la școala de muzică care îi poartă numele au oferit oaspeților evenimentului un recital din piesele compozitorului, interpretate la acordeon. Evenimentul a susținut și o cauză caritabilă, 10% din veniturile provenite din vânzarea biletelor fiind donată școlii de muzică a maestrului Eugen Doga, pentru procurarea unui acordeon.

„Wine Friendly”, ediția „La vie en rosé”

Pentru a crește cultura consumului conștient al vinului de calitate, dar și nivelul serviciului de vinuri din țară, campania de comunicare „Rosés de Moldova” continuă cu o nouă ediție „Wine Friendly”, cu genericul „La vie en rosé”. Evenimentele marca „Wine Frendly” se desfășoară în perioada 5 mai – 30 iunie și vor cuprinde degustări ghidate de somelieri certificați, organizate în 30 de localuri „Wine Friendly”.

„Programul Wine Friendly servește pentru a crea noi prietenii între producători și consumatori, dar și pentru a crește cultura consumului de vinuri de calitate. În acest scop am acreditat deja peste 30 de restaurante ș¬i localuri „Wine Friendly”, iar lista urmează să fie extinsă în mod continuu. Peste 35 de evenimente marca „Wine Friendly” vor fi organizate pentru a stimula creșterea vânzărilor de vinuri în HoReCa, precum și pentru educarea unui consum conștient al vinului, asociat cu gastronomia, prin master-class-uri ținute de profesioniști în domeniu”, a spus Diana Lazăr, vicedirectorul Proiectului de Competitivitate din Moldova.

„Wine Friendly” se extinde în acest an în regiunile Moldovei, urmând a desfășura evenimente și în restaurantele din municipiul Bălți.

ONVV este expertul nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

AIPA va organiza mai multe seminare de informare pentru susținerea tinerilor producători agricoli

0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) își propune să lanseze în premieră o campanie amplă de socializare cu genericul ”AIPA mai aproape de producătorii agricoli”, având la bază un concept nou care va include atât seminare de informare cât și alte instrumente de socializare precum ar fi: ateliere de lucru, mese rotunde, conferințe tematice, flashmob-uri, emisiuni televizate, etc. Activitățile planificate vor viza susținerea tinerilor producători agricoli și a femeilor fermieri, asocierea în grupuri de producători, agricultura ecologică, importanța asigurărilor în agricultură, susținerea promovării producției autohtone, etc.

Astfel, AIPA, sub patronajul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu susținerea Programului de Asistență Tehnică ENPARD și în colaborare cu reprezentanți ai Asociațiilor de Profil, Direcțiilor Raionale Agricole, precum și cu diverși parteneri de dezvoltare, planifică să organizeze campania de socializare în perioada mai-decembrie 2017.

Scopul campaniei este familiarizarea producătorilor agricoli cu prevederile Regulamentului de subvenționare și sporirea/ridicarea nivelului informării producătorilor agricoli cu privire la acordarea corectă a fondurilor de subvenționare precum și extinderea accesului populației la suportul financiar oferit de către stat și Uniunea Europeană.

Astfel, campania urmărește să extindă accesul populației la programe de finanțare și să implice reprezentanții mass-mediei și alți parteneri de dezvoltare în diseminarea informației privind accesarea fondurilor prin prisma măsurilor de sprijin în agricultură și mediul rural.

Menționăm că evenimentul sus-menționat va demara odată cu aprobareaRegulamentului cu privire la modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru anii 2017-2021.

Un cioban dintr-un sat din Drochia a protestat în fața primăriei cu 200 de capre pentru că nu ar avea unde le paște

0

Un cioban și 200 de capre au protestat astăzi în fața primăriei din Pervomaisk, raionul Drochia. Bărbatul și-a adus cornutele sub ferestrele primarului deoarece nu ar avea unde le paște. Nu le poate scoate pe imaș deoarece ar fi bolnave și astfel riscă să infecteze și alte animale. Ciobanul spune că a dus caprele la veterinar care a confirmat că sunt sănătoase. Primarul la rândul său dă vina pe o hotărâre a consiliului local, relatează Pro TV Chișinău.

Supărat pe decizia consiliului local, care nu-i permite sa le pască pe imaș, Viorel Rusu a venit cu caprele în fața primăriei. Bărbatul cere ca aleșii locali să execute decizia instanței de judecată și să-i ofere un loc unde sa-și pască animalele.

„Am deschis gospodărie țărănească am făcut autorizație și tot nu pot avea imaș”, s-a plâns ciobanul Viorel Rusu.

Primarului satului Pervomaisk susține că nu poate face nimic în această situație și arată cu degetul spre consiliul.

Consilierii spun că așteaptă decizia Curții de Apel de la Bălți și că au strâns mai multe semnături din localitate pentru a închide stâna, deoarece caprele ar fi bolnave.

„A fost luată o decizie de a închide aceasta stână. Noi am avut adresări de la localnici şi am strâns 145 de semnături”, a spus unul dintre consilieri al satului Vasile Dubovîi.

Unii localnici sunt însă mulțumiți de produsele pe care le cumpără de la stână.

Potrivit medicului veterinar din localitate, caprele sunt sănătoase și nu există nici un pericol pentru celelalte animale care pasc pe imaș.

Consilierii locali spun că până la o decizie definitivă a instanței, ciobanul nu are voie sa iasă cu caprele la păscut pe imaș. Acesta amenință că le va ține în fața Primăriei.

Savanții au elaborat un fruct-senzor care identifică produsele alterate

0

Acest fruct-senzor poate să transmită informația agenților economici despre starea fructelor transportate, atunci când produsele sunt transportate la distanțe mari. Fructul a fost elaborat de către savanții din laboratorul Empa, Elveția.

Potrivit managerului de proiect Thijs Defraeye, în esență dispozitivul este un senzor autonom fără fire care măsoară temperatura fructelor. Acesta este înconjurat într-un înveliș tare din polistiren, apă și carbohidrați. Vizual senzorul arată ca un fruct. Spre deosebire de dispozitivele tradiționale care măsoară temperatura aerului în containerele de marfă, senzorul-fruct analizează temperatura fructului, deoarece temperaturile înalte din interiorul acestora pot produce alterarea produselor.

Senzorul poate fi adaptat pentru un anumit tip de fructe, chiar până la un anumit soi. De exemplu, savanții au făcut deja un model al soiului de măr Braeburn. Dispozitivul poate fi ambalat alături de produsele proaspete în timpul depozitării sau în timpul transportării acestora. Imediat cum produsele vor ajunge la destinație, datele cu privire la temperatura fructelor pot fi analizate în timp scurt și astfel cel care analizează poate să vadă dacă au apărut sau nu probleme în timpul transportării. Un astfel de fruct-senzor este suficient pentru a face analiza într-un container standard.

Potrivit lui Defraeye senzorul poate fi utilizat în tot lanțul de livrare a mărfii: din livadă și frigidere până la transportarea produselor în containere pentru importator. Senzorul poate ușor să identifice locul, cantitatea și cauza apariției unor produse alterate.

În prezent savanții realizează o serie de teste a dispozitivului și în paralel sunt în căutarea unor investitori care ar fi gata să finanțeze lansarea acestor piese. Potrivit cercetătorilor un astfel de dispozitiv va costa în jur de 50 de dolari.

Sursa: aggek.net.

Ministerul Agriculturii anunță despre gradul de afectare al plantațiilor pomicole în urma intemperiilor din luna aprilie

0

În legătură cu îngheţurile din data de 19 şi 24 aprilie 2017 şi zăpada abundentă din 20-21 aprilie, s-au creat diferite situaţii în plantaţiile pomicole din Republica Moldova, amplasate  în partea inferioară a pantelor. Gradul de atac s-a dovedit a fi diferit, potrivit unui comunicat al ministerului.

Cel mai puternic (90 şi chiar 100%)  au suferit florile pomilor în plantaţiile care au porţiuni situate mai jos de talveg. Atât ovarele, cât şi fructele tinere s-au dovedit a fi negre. Astfel de afectări constituie nu mai mult de 7-8%. În partea de mijloc a pantelor, mai ales pe locurile plane, în şes, atacul de către temperaturile joase asupra organelor florilor şi a fructelor mici constituie nu mai mult de 25-30%, iar în partea superioară a pantelor, florile pomilor şi fructele legate nu sunt atacate de temperaturile joase.

Din cauza temperaturilor scăzute de până la 20 aprilie, urmată de căderea zăpezii în raioanele centrale şi de sud, în mai multe livezi s-a observat zbor slab al insectelor polenizatoare. De aceea, la unele specii: prun, cireş, vişin s-au depistat flori nepolenizate, ponderea cărora alcătuieşte de la 25 până la 45%,  în dependenţă de specie. La soiurile de piersic această pondere este mai mică. Zăpada căzută nu a influienţat negativ asupra florilor şi fructelor tinere.

În livezile bătrâne şi în alte plantaţii pomicole în care pomii sunt atacaţi de diferite boli micotice, virotice, bacterioze etc. gradul de atac de către temperaturi poate fi mai înalt.

În plantaţiile pomicole din diferite raioane, cel mai des au avut de suferit din cauza zăpezii abundente pomii de prun, vişin, alun, iar în unele livezi şi nucul, mai mult prin dezbinarea ramurilor de la tulpină.

Indicele FAO. Prognozele indică scăderea volumului tranzacțiilor și condițiilor de aprovizionare pentru grâu și porumb

0

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) și-a actualizat previziunile globale privind producția de cereale pentru anul 2017, ceea ce indică acum o scădere anuală probabilă de 0,4% din 2016, chiar dacă ritmul de utilizare crește cu aproximativ un procent.

Noile previziuni, publicate astăzi în cadrul Raportului privind oferta și cererea de cereale, indică o scădere în raportul dintre rezerve și consum în 2017-2018 până la 25,8%, un nivel totuși destul de confortabil, dar ușor sub nivelul sezonului curent.

Noua previziune globală a producției de cereale a crescut față de aprilie, deoarece Brazilia ar putea avea randamente ale porumbului mai mari decât cele preconizate, ridicând producția globală pentru această cultură la 1.054 milioane de tone. Producția globală de orez prognozată a rămas stabilă la 506 milioane de tone, în timp ce prognoza pentru grâu – 740 milioane de tone – rămâne, de asemenea, neschimbată, deoarece reducerea așteptată a suprafețelor cultivate din Australia, Canada, Federația Rusă și Statele Unite ar putea fi compensată de posibilele extinderi în Uniunea Europeană, India și Maroc.

Pe partea de consum în 2017/18, se așteaptă ca abundența de porumb și alte cereale grosiere să stimuleze utilizarea pentru creșterea animalelor în China și America de Sud, în timp ce utilizarea orezului este de așteptat să crească cu 1,2% datorită creșterii consumului de alimente la nivel global.

Conform prognozelor, rezervele globale la sfârșitul sezoanelor din 2018 vor atinge aproape același nivel ca la începutul anului, deși componenţa lor este de așteptat să se schimbe. Stocurile de grâu vor crește cu 3,3%, ajungând la un nou record de 247,6 milioane de tone, determinat în principal de China, care, pe de altă parte, își va reduce rezervele acumulate de cereale grosiere cu 20,5 milioane de tone.

Comerțul internațional atât cu grâu cât și cu cereale grosiere se preconizează că va scădea în termeni de volum, în timp ce comerțul cu orez este în creștere, determinat de cererea puternică în Orientul Apropiat și în Africa.

Indicele FAO. Scăderea prețurilor la zahăr și la uleiurile vegetale în luna aprilie

0

Prețurile la produsele alimentare la nivel mondial au scăzut în luna aprilie, pe fundalul estimărilor unor livrări robuste pentru mai multe produse de bază.

Indicele FAO pentru prețurile la alimente a înregistrat o medie de 168 de puncte în aprilie, în scădere cu 1,8% față de luna martie, deși a rămas cu 10% mai mare decât în anul precedent.

Indicele prețurilor la zahăr se află în topul scăderilor, cu 9,1% pe luna aceasta, deoarece exporturile masive din Brazilia s-au suprapus cu o continuă scădere a cererii globale de import.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 3,9% față de luna precedentă, împins de scăderea cererii de ulei de palmier și de așteptările optimiste privind recoltele și plantările de soia din America de Sud și America de Nord.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare este un indice calculat în baza tranzacțiilor care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cele cinci grupe principale de alimente.

Indicele prețurilor la cereale a scăzut, de asemenea, cu 1,2% în aprilie, împins de prețurile la grâu aflate în scădere, chiar și după ce prețurile internaționale ale orezului au crescut.

Indicele prețurilor la produsele lactate a scăzut cu 3,3%, deoarece producția din emisfera nordică a intrat în sezonul de vârf, diminuând astfel preocupările cu privire la livrările pe termen scurt.

În schimb, indicele FAO pentru prețurile la carne a crescut cu 1,7%, în condițiile în care prețurile la carnea de porc au crescut ca răspuns la cererea internă puternică din Uniunea Europeană și vânzările sporite către China.

Principele de Monaco, Albert al II-lea, a promis sprijin la lichidarea consecințelor intemperiilor

0

Republica Moldova și Principatul de Monaco au semnat joi, 4 mai, un Acord cadru privind colaborarea pe diferite domenii, în timpul primei vizite la Chișinău a Principelui de Monaco Albert al II-lea. De asemenea, un memorandum de înțelegere a fost semnat între fundația patronată de principe și Ministerul Mediului, transmite radiochisinau.md.

Premierul Pavel Filip a menționat că alte două acorduri, în domeniul economic, urmează să fie semnate în timpul unui forum al oamenilor de afaceri din cele două state. Pavel Filip a menționat importanța pe care o atribuie Chișinăul relațiilor cu Principatul Monaco.

Pavel Filip a mai anunțat că Monaco va sprijini Republica Moldova la lichidarea consecințelor intemperiilor de la sfârșitul lunii aprilie și va contribui la restaurarea Grădinii Botanice.

Cum creștem castraveții

0

Cerințe privind cultivarea castraveților în câmp deschis

Castravetele este o cultură cu cerințe mari față de temperatură. La o temperatură de pînă la 14°C semințele nu încolțesc, iar la 5°C – plantele pier. Pentru castraveți se potrivesc solurile ușoare, nisipoase. În calitate de culturi premergătoare pot servi orice legume, grâul de toamnă și mazărea.

Câmpul trebuie să fie liber de castraveți sau de bostănoase cel puțin timp de 3 ani.

Luând în considerație faptul că răsadul de castraveți poate fi ușor deteriorat de înghețuri, semănatul trebuie efectuat la începutul lunii mai.

Pentru obținerea roadei timpurii se recomandă de crescut răsad în ghiveciuri din diferite materiale sau cuburi si tablete din turbă șă în faza de 2-4 frunzulițe adevărate se face transplantarea în câmp.

Cultivarea

Îngrijirea constă în cultivație după udări, combaterea bolilor și dăunătorilor. Pentru obținerea roadei mai mari a soiurilor și hibridului Biznes este necesară prelucrarea plantelor în faza de 2–3 frunzulițe adevărate cu soluție de Etrel ori cu Ghidrel în cantitatea de 250 mg s.a. la un litru de apa cu norma 800 l/ha. Aceasta metoda sporește roada cu 50–55%. Daca loturile de castraveți sunt îmburuienate în grad mare de buruieni perene sau altele cu rizomi este necesar de folosit erbicide.

Irigarea

Castravetele cere apă mai ales în timpul înfloririi și formării fructelor. Trebuie de menționat că aceasta legumă poate fi udată dimineața până la amiaza. Udatul târziu și în deosebi în orele de seara provoacă dezvoltarea bolilor, în primul rând făinarea falsă, care duce la pierderea mai mult de 50% din roadă. Udatul se poate efectua prin brazde și sub forma de ploaie. În dependenșă de condițiile climaterice, pe parcursul vegetației sunt necesare 6–10 udări. Pentru a păstra apa în sol, solul trebuie sa fie afânat după udat.

Fertilizarea

Sub arătură este necesar de introdus 40-60 t/ha bălegar dospit sau gunoi de grajd. Îngrășămintele minerale trebuiesc introduse primăvara sub cultivație adâncă în doza N60 P60 K60. Dacă îngrășămintele minerale nu au fost introduse, se face îngrășarea suplimentară cu silitră amoniacala cu doza kg/ha in faza de 6-8 frunze. Făinarea falsă apare în timp răcoros și umezeală. Iată de ce nu udați după amiază sau seara – plantele nu reușesc să se usuce până la căderea nopții.

Maladii și dăunători

Castravetele este destul de sensibil la deficitul de apă. Ca să păstrați apa din sol, trebuie să afânați cât mai mult timp la adâncimea de 2–3 cm. Dacă e posibil, irigați de 2–3 ori, folosind 300 m³/ha, în dependență de condițiile climaterice.

Recoltarea

În dependență de direcțiile utilizării recoltei și nivelul de îngrijire, culegerea roadei trebuie efectuatî în fiecare zi sau o dată în doua zile. Este necesar ca toate fructele să fie sortate în 3 grupuri, în dependență de lungime: până la 5 cm, 5–7 cm, 7–11 cm. Fructele cu lungimea mai mare de 12 cm și cu forma de cârligi nu sunt solicitate nici pe piață, nici la uzinele de conserve.

Cultivarea castravetelui pe spaliere

Important:

  • Pentru creșterea pe spalier sunt convenabile toate soiurile și hibrizii, care se recomandă in deosebi pentru câmp deschis. Cu toate acestea, este mai bine de semănat hibrizii Vzglead, Epilogsi Rodnicioc.
  • Termeni și metoda de semănat sau plantare, și majoritatea procedurilor rămân aceleași.
  • Cultivarea pe spaliere va micșora riscul bolilor și va simplifica lupta contra lor, deoarece chimicalele vor atinge mai ușor suprafața dorsală a frunzelor. Mai mult decât atât, va fi mai ușor de recoltat.
  • Schema de semănat depinde de tipul de spalier folosit. Se poate folosi: spalier cu 3-4 sârme așezate vertical, spalier cu o sârmă în vârful stâlpului, sprijin temporar, haragi, țăruși și altele. Pentru a obține recolte mari și posibilități de a lucra mai ușor, între rânduri trebuie să fie o distanță de 80-90 cm, între plante de 20-25 cm.
  • Dat fiind faptul că noi utilizăm planul vertical, pentru creșterea castraveților este necesar de efectuat formarea tufei, care constă în ciupitul lăstarilor pe 1–2 noduri până la înălțimea de 10-12 frunze, mai departe cu ciupitul pe 4–5 noduri sau fără, în dependență de înălțimea sprijinului.
  • Crescând castraveți pe spalier, mai bine de utilizat udarea prin brazde și cantitatea de udări se mărește.
  • Pentru că leguma crescută pe spalier folosește mai multe substanțe nutritive, este necesară efectuarea îngrășării adăugătoare. Cu scopul de a evita acumularea surplusului de nitrați, hrănirea suplimentară trebuie efectuată cu îngrășăminte organice (zeama de băligar și altele) o dată la 15–20 zile.
  • Pentru îmbunătățirea aerisirii sistemului radicular al castraveților, este necesară afânarea între rânduri cu hârlețul sau cu furca la adâncimea de 13–17 cm.
  • Recoltarea se efectuează peste un interval între rânduri, cu scopul ca solul să rămână afânat.
  • Utilizarea spalierei, în primul rând, dă posibilitate de a evita îmbolnăvirea plantelor, permite obținerea roadei până la 30–200 % mai mare și ușurează recoltarea de 2–3 ori.

Castravetele – Prezentare, întrebuințare

Castravetele (Cucumis sativus) este o plantă legumicolă din familia Cucurbitaceae care include dovlecelul, dovleacul, pepenele galben si cel verde etc., și este cultivat pe scară largă. Provine din India și este cultivat în regiuni tropicale și temperate. Se cultivă în numeroase varietăți, datorită diversității fructelor.

Planta de castravete este o vită târâtoare de 1,5 – 2 m lungime, care creste agățându-se pe spaliere sau alte structuri de susținere cu ajutorul cârceilor. Planta are frunze mari care acoperă fructul. Acesta este cilindric, alungit, cu margini rotunjite, si poate creste până la 60 cm, cu un diametru de 10 cm. De obicei crește de cam de 10 cm lungime. Castraveții pot fi mâncați în stare crudă sau murați (murături).

Planta se dezvoltă dintr-o sămânță închisă. Din punct de vedere științific, rezultatul polenizării plantei de castravete este un fruct. Clasificarea acesteia ca legumă, ca și în cazul roșiilor și a dovlecelului, de exemplu, este arbitrară și se bazează în principal pe folosirea acestuia în bucătărie. Clasa științifică a legumelor neexistând, această clasificare este apăruta numai din rațiuni științifice, prin urmare nu există nici un conflict în a clasifica fructul castravetelui atât ca legumă cât si ca fructă.

Înflorire si polenizare

Unele varietăți de castravete sunt partenocarpice, rezultând fructe fără semințe, pentru aceste varietăți polenizarea reducându-le potențialul calitativ. De obicei aceste varietăți sunt crescute în sere, unde polenizarea prin insecte este eliminată. În Europa sunt preferate soiurile de castravete care pot produce semințe și care necesită polenizare. Polenizarea acestor varietăți este făcută de albine, bondari și diverse alte soiuri de insecte, apicultorii preferând să-si aducă stupii în preajma terenurilor însămânțate cu legume.

În cazul în care polenizarea nu a avut succes, fructul rezultat se poate îngălbeni, cădea, sau poate crește strâmb. Fructele parțial polenizate pot fi verzi la capătul de lângă pețiol dar galbene și prost formate lângă locul unde a fost floarea.

Castravetele – Aliment

Consumat ca aliment, castravetele cu coajă, în stare crudă, are un aport de 20kcal la 100 grame, din care carbohidrați aproximativ 3,63g, grăsimi 0,11g, proteine 0,65g, vitamina B1 0,027 mg, vitamina B2 0,033 mg, vitamina B3 0,098g, urme de vitamina B6 si B9, vitamina C 2,8mg, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc.

Castravetele este cules când are culoarea verde, și poate fi consumat crud sau murat. De asemenea, varietățile fără semințe sunt folosite în industria decorațiunilor alimentare. Pentru murat se folosesc îndeosebi castraveții a căror formă nu este așa de plăcută ochiului, cei cu formă neregulată, prea groși sau strâmbi, sau cu coaja grunzuroasă. Pentru murare se folosește de obicei saramura sau oțetul, în combinație cu diverse plante aromatice. Procedeul de murare reduce conținutul de vitamine din legume, dar le păstrează în niște valori crescute față de alte procedee de conservare (de exemplu, fierberea). În plus, le conservă pentru mai mult timp. Gustul deosebit și multiplele întrebuințări pe care le are în gastronomie, alături de eliminarea prin murare a unei componente cam indigeste a castravetelui crud, fac din castravetele murat o piesă de rezistentă a alimentației umane, în special alături de produse din carne, în sezonul rece.

Castravetele in industrie

În industria alimentară, castravetele este foarte preferat în varianta murată, fiind unul din cele mai consumate alimente, inclusiv în industria fast-food.

În industria cosmeticelor, este foarte întrebuințat în diverse creme si loțiuni pentru ten, având un efect calmant, de restabilire a pH-ului pielii, fiind ușor astringent. Totodată, aroma de castravete proaspăt este considerată a fi afrodiziacă.

Sursa: cartiagricole.ro.