ULTIMELE ARTICOLE

Agricultorii vor putea rambursa impozitul funciar pentru anul 2024 din contul TVA acumulat în cont

0

Inițiativa legislativă cu privire la modificarea Legii 337/2022 privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli a fost susținută de Guvern.

Modificarea se referă la extinderea bazei de calcul a sumei pasibile restituirii cu cuantumul impozitului funciar pentru anul 2024, în vederea posibilității rambursării acestuia din contul TVA-ului acumulat în contul agricultorilor.

Această măsură vine să sprijine sectorul agricol, aflat într-o situație economică dificilă din cauza diverselor crize care au afectat sectorul în ultimii trei ani.

Guvernul simplifică condițiile de înființare și funcționare a asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații

0

Constituirea și activitatea asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații va fi facilitată.

Guvernul a aprobat modificările care elimină impedimentele de ordin juridic și administrativ în acest sens și oferă fermierilor mai multă claritate cu privire la funcționarea sistemelor centralizate de irigare. 

Potrivit documentului, în baza unui sistem de irigare cu un singur sector poate fi constituită doar o singură asociaţie.

Totodată, nu este permisă divizarea și transmiterea parțială în folosință a unor echipamente și utilaje din cadrul unei stații de pompare și altor obiecte de infrastructură din componența unui sistem de irigare.

Acestea pot fi transmise în folosință doar integral, pentru a asigura funcționalitatea continuă.

Un element nou este posibilitatea ca asociațiile să obțină venituri din vânzarea energiei electrice produse din surse regenerabile.

Acestea vor putea fi folosite pentru întreținerea și modernizarea sistemelor. 

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este o sarcină prioritară pentru Republica Moldova, setată în Strategia națională de dezvoltare agricolă și rurală pentru anii 2023-2030.

Măsurile incluse urmăresc fortificarea potențialului sectorului agricol și promovarea practicilor agricole inteligente, durabile și reziliente la schimbările climatice. 

În prezent, în Republica Moldova, există 40 de asociații de utilizatori de apă și 88 de sisteme de irigare, dintre care 22 sunt funcționale.

Familia Nițoreanu-Platon schimbă piața biocombustibililor din Moldova

0

Acum 13 ani, familia Nițoreanu-Platon a decis să-și investească banii câștigați peste hotare într-o afacere care să fie utilă și pentru comunitate.

Afacerile verzi și biocombustibilii erau nu prea cunoscute în Moldova, dar Svetlana și Mihai intuiau potențialul.

După mai multe încercări nereușite, s-au specializat pe producerea brichetelor din coji de floarea soarelui.

„Ne-am dorit o afacere care să fie de lungă durată, să fie în folosul societății și să ne aducă și nouă beneficii”, spune Svetlana Nițoreanu.

De atunci, afacerea lor din satul Grigorievca, raionul Căușeni, produce aproximativ 1.000 de tone de brichete anual și oferă astfel o alternativă accesibilă și sustenabilă pentru încălzirea locuințelor.

Au întâmpinat multe provocări. Materia-primă rămâne și în continuare o provocare foarte mare, de care depinde și prețul și calitatea produsului final.

La început, cojile de floarea soarelui erau considerate deșeu nevaloros, aruncate sau arse, dar acum ele costă mai scump decât miezul, explică Svetlana cum s-au schimbat lucrurile în doar câțiva ani.

Majoritatea clienților sunt gospodăriile din satele din Căușeni, Anenii Noi și Ștefan Vodă. Cu o tonă sau o tonă și jumătate de brichete, o familie poate trece peste sezonul rece – o soluție mai accesibilă decât gazul sau lemnul, spune Svetlana.

În această iarnă, brichetele lor au costat aproape 5.000 de lei/tona.

În 2024, afacerea familia Nițoreanu-Platon a făcut un pas important spre modernizare: utilaj nou care dublează capacitatea de producție și panouri solare care acoperă consumul de energie electrică.

Cu sprijinul PNUD și al Guvernului Japoniei, modernizarea a devenit realitate. Svetlana Nițoreanu este unul din cei 12 producători de biocombustibili solizi care au fost ajutați să-și modernizeze și eficientizeze energetic afacerea.

„Probabil, dacă nu avea să avem parte de suportul din partea PNUD și Japoniei, urma să cheltuim câțiva ani pentru a acumula banii necesari să accesăm credite pentru a înlocui utilajul vechi.

Pentru noi, acest suport înseamnă să reușim să facem față cererii și să putem să lărgim aria de acoperire”, spune Svetlana.

Rusia: Recolta slabă de floarea-soarelui a dus la scumpiri și suspendarea activității unor fabrici de procesare

0

Una dintre cele mai mari companii agro-industriale din Rusia, Efko, a anunțat suspendarea temporară a activității a două fabrici de procesare a florii-soarelui din regiunea Krasnodar.

Decizia vine în contextul unor condiții de piață nefavorabile, care fac imposibilă menținerea rentabilității, mai ales în ceea ce privește exporturile, potrivit The Moscow Times.

„Situația actuală a pieței este de așa natură încât procesarea florii-soarelui este posibilă doar cu marje negative, în special pentru export. În acest context, noi, la fel ca mulți alți actori de pe piață, am decis să suspendăm procesarea până la apariția unor condiții mai favorabile”, a transmis compania Efko.

Cele două fabrici vizate erau concentrate în principal pe comerțul internațional, iar reprezentanții companiei subliniază că această oprire este doar o decizie operațională temporară.

Potrivit surselor din piață, în sudul Rusiei, prețurile cerute de producătorii agricoli pentru semințele oleaginoase au depășit 50 de ruble pe kilogram la mijlocul lunii martie.

În aceste condiții, procesarea nu mai este profitabilă, fiind necesar un preț de cel mult 39–40 de ruble pe kilogram pentru atingerea pragului de rentabilitate.

Fermierii ruși justifică aceste prețuri ridicate prin recolta slabă din anul precedent, care a redus semnificativ disponibilitatea materiilor prime pe piață.

Seminar: Elaborare contracte de export, prin prisma clauzei de forță majoră, mediere și arbitraj

0

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), în parteneriat cu Proiectul OPTIM, susținut de Guvernul Elveției și implementat de organizația elvețiană Helvetas, a dat start, la data de 24 martie 2025, la o serie de seminare.

Tematica – „Elaborarea contractului de export, inclusiv prin prisma clauzei de forță majoră, mediere și arbitraj – ca metode alternative de soluționare a conflictelor”, iar evenimentele se vor desfășura în mai multe regiuni ale țării.

CCI: Multe companii, în special cele din agricultură, nu aveau clauze de impediment justificator

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a precizat că multe companii, în deosebi din domeniul agricol, nu includ aceste clauze esențiale în contractele lor, ceea ce poate duce la dificultăți în obținerea avizelor necesare în situații neprevăzute.

„Modelul de contract comercial este elaborat de către Camerele de Comerț și Industrie Internațională, cu sediul la Paris, iar instituțiile camerale sunt responsabile de transmiterea și interpretarea acestor contracte. Exemplul anului trecut, în care, din cauza secetei am avut peste 500 de solicitări a avizului de atestare a impedimentului justificator (forță majoră), ne-a arătat că multe companii, în special cele din agricultură, nu aveau clauze de impediment justificator. Datorită partenerilor noștri, vom organiza 15 seminare”, a declarat Sergiu Harea.

Ana Țibuleac, adjunctul proiectului OPTIM Moldova:

„Helvetas, prin Proiectul OPTIM, sprijină de peste șapte ani eforturile Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova de a consolida mediul de afaceri local. Prin aceste traininguri, contribuim la creșterea capacității juridice și comerciale a companiilor, esențială într-un context economic dinamic. Un sector privat rezilient, pregătit și informat este mai competitiv pe piețele internaționale. Ne bucurăm să fim alături de instituția camerală în parcursul său spre dezvoltare durabilă și adaptare la standardele europene.”

Importanța soluționării litigiilor prin prizma arbitrajului a fost subliniat de președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCI a RM, Dumitru Postovan.

„Dacă există o clauză clară, poți câștiga un litigiu. Cultura încheierii contractelor a crescut în ultimele trei decenii, însă este esențial ca agenții economici să fie atenți la detalii încă de la început”, a menționat Dumitru Postovan.

CCI a RM încurajează agenții economici să consulte specialiștii din domeniu în elaborarea contractelor comerciale și să includă clauzele privind forța majoră și metodele alternative de soluționare a litigiilor pentru a-și proteja afacerile în contextul provocărilor economice actuale.

Antreprenorii din regiune sunt invitați să participe la seminarele gratuite, completând formularul de înregistrare disponibil pe acest link.

Activitatea a fost organizată cu suportul Proiectului OPTIM, susținut de Guvernul Elveției și implementat de organizația elvețiană Helvetas.

Pesta porcină africană: Măsuri guvernamentale pentru protejarea procesatorilor de carne

0

Situația de pe piața cărnii din Republica Moldova și cum este afectată activitatea procesatorilor de carne, ca urmare a identificării celor două focare de pestă porcină africană, a fost discutată într-o ședință, la Guvern. 

Prim-ministrul Dorin Recean a menționat că această boală gravă a afectat nu doar Republica Moldova, dar întreaga regiune.

Autoritățile au întreprins toate măsurile necesare pentru a opri răspândirea virusului și analizează cum poate fi limitat impactul economic al focarelor. 

„Situația a afectat atât producătorii de carne, cât și procesatorii. Nu vrem să descurajăm investițiile, dar trebuie să avem grijă și de procesatori, să ne asigurăm că dispun de materie primă suficientă, la prețuri rezonabile. Să gestionăm corect situația pentru a nu admite creșterea prețurilor produselor finale, să asigurăm competitivitate și concurență loială”, a spus premierul. 

La ședință a fost examinate modalitățile de asigurare a volumelor necesare în industria prelucrătoare, luând în considerare contextul sărbătorilor pascale.

În acest sens, producătorii de carne și mezeluri au menționat necesitatea diversificării surselor de procurare a cărnii.

Un alt obiectiv pentru perioada următoare este îmbunătățirea evidenței efectivului de animale în ferme și gospodăriile casnice și a datelor statistice disponibile, pentru a evalua corect situația din sector. 

Interlocutorii s-au mai referit la politici de restabilire a efectivului de animale în următorii ani, fiind menționată disponibilitatea mai multor programe de subvenționare a sectorului zootehnic. 

Amintim că două focare mari de pestă porcină africană au fost identificate la fermele din localitățile Roșcani, raionul Anenii Noi, și Cimișeni, raionul Criuleni.

La ambele ferme are loc sacrificarea porcilor bolnavi, fiind respectate strict normele sanitar-veterinare și asigurat un proces fără riscuri atât pentru oameni, cât și pentru mediu.

Noul Amistar® Prime – fungicid puternic pentru T1 la cereale, acum gata-formulat

0

În lumea agriculturii moderne, eficiența și eficacitatea sunt esențiale pentru succesul fermierilor. Syngenta, lider global în inovații agricole, răspunde acestor nevoi cu cel mai nou produs al său: AMISTAR® PRIME un fungicid revoluționar pentru cereale, produs gata formulat (ready-mix), lansat în Moldova în premieră printre țările din regiunea noastră.

De ce revoluționar? 

AMISTAR® PRIME este unic pe piață, combinația celor două substanțe active ajută la alternarea substanțelor active în schema de tratamente și fac parte din clase chimice diferite.

Ambele componente au efect sinergic de combatere a unui număr mare de boli la grâu și orz în doza de 0,75 -1 litru pe hectar. Modul de acțiune este complex: sistemic, local și translaminar.

Din 2025 cele două substanțe active: azoxistrobin 150 g/l și fenpropidin 280 g/l sunt gata formulate într-o formulă unică, testată în timp și care a dat rezultate excelente: nu trebuie să-ți faci griji dacă ai făcut amestecul corect, produsul are înglobați toți adjuvanții și surfactanții în dozele optime.

Rezultatele sunt foarte bune în prevenirea și combaterea: făinării, septoriozei, ruginii brune și a pătării reticulare a frunzelor.

În plus, AMISTAR® PRIME este de preferat a fi folosit la primul tratament fungicid (T1) și nu determină fitotoxicitate atunci când este aplicat în perioada când noaptea avem temperaturi mai scăzute (dar media zilnică minim peste 5°C).

În ultimii ani, s-au observat primăvara la T1 variații de temperaturi mari între noapte-zi, sau scăderi bruște de temperatură.

La aplicarea unor produse pe bază de tebuconazol sau protioconazol în aceste condiții culturile au suferit un stres care a ținut dezvoltarea culturii pe loc și au avut impact în producție.


Avantaje cheie ale noului fungicid AMISTAR® PRIME

Componenta azoxistrobin, fiind parte din clasa strobilurinelor are niște avantaje majore în utilizarea în T1:

  • are o acțiune preventivă excelentă, poate fi folosit la temperaturi mai joase (peste 5°C), nu creează fitotoxicitate precum unii triazoli
  • are efect pozitiv și asupra proceselor fiziologice: mai multe frunze verzi și pe o perioadă mai lungă de timp stimulează fotosinteza. Avem asimilarea azotului mai bună, plus absorbția apei și a elementelor din sol, în final se va obține extra producție dacă se se aplică tehnologia completă
  • acționează sistemic și translaminar, cu distribuție uniformă în frunză pe o perioadă lungă de timp datorită mișcării graduale. Este expert în combaterea ruginilor, dar și al Septoriei și altor boli
  • Inhibă formarea etilenei, reduce îmbătrânirea precoce a plantei

Cealaltă substanță activă, fenpropidin este o substanță rar întâlnită pe piață (grupa morpholine) cu un mod de acțiune special, ceea ce ajută și la prevenirea apariției formelor rezistente de boli.

Această componentă este expertul în combaterea făinărilor cu acțiune preventivă, curativă și eradicativă – când boala este incipientă, dar vizibilă.

Alte avantaje sunt clar în beneficiul dezvoltării plantelor fără boli:

  • pătrunde rapid în plantă, acropetal, cu efect rapid
  • stopează complet dezvoltarea miceliului în 48 ore, uscându-l complet
  • are efect de facilitare a absorbției mai bună de către plantă a întregului produs
  • rezistență la spălare mult superioară și eficacitate sporită

Care este unicitatea AMISTAR® PRIME? 

Formularea produsului este cheia, acțiunea lui sigură și eficientă oferind rezultate excelente în câmp. Acest produs asigură o protecție extinsă, reducând necesitatea aplicărilor frecvente.

Cum se aplică Aplicarea AMISTAR® PRIME este simplă și directă, aplicându-se foliar cu o soluție în volum de 100-300 litri apă la hectar.

AMISTAR® PRIME este compatibil cu numeroase produse de protecția plantelor de pe piață. Înainte de utilizare se vor consulta tabelele cu compatibilități și efectuați un test pe cultura respectivă.

Se recomandă utilizarea în stadiile critice de dezvoltare a cerealelor, de la începutul alungirii paiului până la începutul înfloritului.

Doza recomandată și momentul exact al aplicării pot varia (0,75 – 1 litru/ha) în funcție de presiunea de boli, istoricul solelor și condițiile locale.

AMISTAR® PRIME reprezintă un pas important înainte în protecția culturilor de cereale.

Oferind o combinație de eficacitate, convenabilitate și durabilitate, acest produs inovator de la Syngenta este setat să devină un instrument esențial în arsenalul oricărui fermier modern.

Cu AMISTAR® PRIME, fermierii pot avea încredere că culturile lor sunt protejate, permițându-le să se concentreze pe ceea ce contează cu adevărat: creșterea unor culturi sănătoase și productive pentru o lume în continuă schimbare.

Vă invităm să aflați mai multe detalii despre produse pe www.syngenta.md și să luați legătura cu reprezentanții Syngenta din zona dvs.

Cere produsul de la distribuitorii oficiali Syngenta în Republica Moldova: Vadalex-Agro SRL, FPC Bioprotect SRL, Firma Diazchim SRL, Licorent Agro SRL, Gold Corn SRL.

Ion Popescu, Buffalo Agro: Vom cumpăra 480 de vaci Holstein. Obiectivul – 1200 de vaci mulgătoare

0

Grație catalizării investițiilor masive în domeniul producerii laptelui și ajustării politicilor de subvenționare, consumatorii din Republica Moldova vor putea fi asigurați cu produse lactate autohtone.

În cadrul proiectului Livada Moldovei, realizat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul Băncii Europene de Investiții și implementat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, pentru reconstrucția și dotarea fermei de vaci a SRL „Buffalo Agro, a fost acordat un credit preferențial de peste 1 milion de euro.

Proprietarul a venit cu o contribuție proprie de peste 1 milion de euro. Investiția totală de peste 2 milioane euro a fost direcționată pentru construirea unor hale de întreținere a vitelor mari cornute și dotarea lor cu toate echipamentele necesare bunei funcționări a fermei.

480 de vaci de rasa Holstein urmează a fi achiziționate în perioada imediat următoare.

Pentru a asigura inofensivitatea biologică și ecologică a dejecțiilor animale a fost construit un sistem modern de captare, stocare și separare a acestora, fiind prevăzută utilizarea lor în calitate de îngrășământ natural pentru terenurile unde sunt cultivate furajele.      

Creditul contractat de către SRL „Buffalo Agro” a fost unul avantajos pentru că la importul de utilaje și lucrări, în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, Guvernul Republicii Moldova acordă scutiri la plata taxei pe valoare adăugată și a taxelor vamale.

Aceste scutiri permit achiziția de tehnologii moderne cu circa 20 % mai ieftin.

Ion Popescu, Administrator SRL „Buffalo Agro”:

ion popescu buffalo agro

„Obiectivul nostru este de a avea 1200 de vaci mulgătoare. Preferăm să ne asigurăm furajele pe cont propriu. În acest scop, prelucrăm 1300 ha de teren arabil și planificăm o creștere anuală cu 200 ha a suprafețelor destinate cultivării furajelor.

Pentru noi a fost foarte importantă scutirea la plata TVA și a taxelor vamale la importul de utilaje pentru fermă. Aproximativ 80 la sută din ele au fost importate. Vă dați seama ce economii substanțiale am reușit să facem și implicit să le redirecționăm către alte investiții sustenabile.

Ferma SRL „Buffalo Agro” este situată în extravilanul localității Horești, raionul Ialoveni și asigură 60 de persoane cu locuri de muncă bine plătite.

Pentru că zootehnia a devenit un domeniu în care este imposibilă o activitate economică eficientă fără aplicarea digitalizării și mecanizării proceselor de producere, proprietarii fermei au preluat cele mai noi tehnologii disponibile la acest moment în lume.

Ion Popescu, Administrator SRL Buffalo Agro”  :

„Pentru că facem parte din un holding, livrăm laptele produs la fermă către fabrica de procesare care este parte a acestuia.

Tindem să acoperim tot lanțul valoric, începând de la cultivarea furajelor, producerea laptelui de calitate, procesarea lui și implicit vânzarea lactatelor în o rețea de magazine proprii.

În așa fel putem să asigurăm consumatorul cu produse de calitate la un preț accesibil. Urmare a investițiilor în retehnologizare și a modificării politicii de subvenționare în domeniul producerii laptelui, putem face concurență produselor lactate din import.

Suntem siguri de faptul că putem asigura aceiași calitate înaltă în fiecare zi, lună, anotimp pentru că am investit în tehnologii de ultimă generație și achiziționăm vaci de rasă, cu o productivitate bună.

Cu suportul Băncii Europene de Investiții, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul proiectului „Livada Moldovei” a facilitat acordarea unor împrumuturi preferențiale pentru implementarea a 610 proiecte investiționale, în domeniul agricol, în valoare de 102 milioane euro. 

Contribuția proprie a beneficiarilor a depășit rata planificată de 50 la sută din valoarea investițiilor, constituind peste 105 milioane euro.

Sprijin financiar pentru apicultori: Granturi și împrumuturi pentru echipamente de procesare

2

În Republica Moldova, apicultura reprezintă o activitate importantă, cu peste 9.000 de apicultori autorizați, dintre care mai mult de 3.000 sunt înregistrați ca entități juridice.

În fiecare an, țara produce între 5.500 și 6.500 de tone de miere, dar în 2023, exporturile au scăzut la doar 1.715 tone, jumătate față de media anilor anteriori.

Pentru a sprijini dezvoltarea sectorului apicol, Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Programelor IFAD, oferă apicultorilor finanțare pentru consolidarea activităților de procesare a mierii.

Astfel, apicultorii pot accesa până la 150.000 de euro pentru investiții în procesare, iar grupurile de producători pot beneficia de pachete financiare de până la 250.000 de euro, incluzând un credit cu porțiune de grant de 20.000 de euro, pentru achiziționarea echipamentelor necesare unităților de procesare.

Printre echipamentele eligibile pentru finanțare se numără utilaje pentru extragerea mierii, decantoare, filtre, cristalizatoare, maturatoare și echipamente pentru ambalare.

De asemenea, apicultorii pot obține finanțare pentru echipamente de procesare a cerii și produse apicole derivate, cum ar fi mașini de extrudare a cerii, deshidratoarele de polen și propolis, și echipamente de ambalare și fasonare.

Pentru mai multe detalii și informații suplimentare, apicultorii pot vizita site-ul ucipifad.md sau pot suna la numărul de telefon (22) 21 00 56.