Volumul tranzacțiilor va fi în mod natural mai limitat la sfârșitul anului, în timp ce mulți operatori vor lipsi de pe piață. Totuși, în contextul unei competiții internaționale dure, ultimele zile vor fi interesante de urmărit, deoarece Algeria lansează un nou apel pentru licitații.
Paritatea euro/dolar, aproape de 1,04, și scăderea accentuată a prețului grâului pe Euronext în ultimele zile favorizează originea franceză, dar aceasta încă suferă de lipsa de competitivitate.
Rusia a anunțat instituirea unei cote de export de 10,6 milioane de tone de grâu începând cu jumătatea lunii februarie.
Dinamica exporturilor până la această dată va fi importantă de urmărit pentru a determina natura restrictivă a acestei măsuri. În același timp, progresul recoltărilor din emisfera sudică va modifica, de asemenea, fluxurile de pe piețele internaționale, odată cu apariția grâului australian și argentinian pe arena internațională.
Condițiile culturilor rămân în centrul atenției pieței, într-un moment în care diverse servicii statistice actualizează estimările suprafețelor pentru sezonul 2025-26.
Prognoze FranceAgriMer pentru stocurile din Franța la data de 30 iunie 2025:
- Grâu moale: 2,869 milioane tone, față de 2,792 milioane tone luna trecută.
- Orz: 1,375 milioane tone, față de 1,381 milioane tone luna trecută.
- Porumb: 2,680 milioane tone, față de 2,362 milioane tone luna trecută.
După Franța, a venit rândul Germaniei să raporteze o creștere a suprafețelor de grâu de toamnă cu 12,3% față de anul trecut, ajungând la 2,8 milioane ha.
În același timp, suprafața orzului de toamnă scade cu 5,4%, la 1,2 milioane ha, în timp ce rapița crește cu 2,3%, ajungând la 1,11 milioane ha.
Potrivit unei analize UkrAgroConsult, fermierii români în timpul campaniei de semănat de toamnă, au decis să mizeze mai mult pe orz, considerat o cultură mai puțin pretențioasă și sigură, precum și pe rapiță, o cultură mai solicitantă, dar încă profitabilă.
Rapița de pe Euronext continuă să prezinte o volatilitate extremă. Soia întâmpină dificultăți în a-și schimba dinamica, datorită condițiilor favorabile din Brazilia.
Uleiul de palmier reușește să încetinească mișcarea descendentă după corecțiile din ultimele sesiuni.
În SUA, potrivit Agritel, politica continuă să influențeze prețurile, în timp ce dolarul rămâne deosebit de puternic, limitând competitivitatea exporturilor de materii prime agricole.
Totuși, săptămâna trecută au fost anunțate noi vânzări de export de porumb, în valoare de 150.000 de tone, către Columbia. Dinamica exporturilor rămâne solidă, confirmând creșterea țintei de export anunțată de USDA la începutul lunii.
Disputa cu Mexic privind exporturile de OMG s-a încheiat fără o decizie, dând dreptate operatorilor din SUA.
Operatorii urmăresc situația din Argentina, unde semănatul continuă, cu 65,8% din porumb și 76,6% din soia semănate, conform Bursei de Cereale din Buenos Aires.
Condițiile meteorologice din următoarele săptămâni vor fi monitorizate atent, chiar dacă, deocamdată, lucrările în câmp se desfășoară fără probleme. La grâu, 76,1% din suprafață a fost recoltată, iar producția este estimată în continuare la 18,6 milioane de tone.