ULTIMELE ARTICOLE

Bolea: Investițiile în Portul Giurgiulești vor sprijini economia locală și regională

0

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, împreună cu secretarul de stat în domeniul transporturi, Mircea Păscăluță, au vizitat astăzi complexul portuar Giurgiulești – Portul de Stat și Portul Internațional Liber Giurgiulești.

În discuția cu administrațiile complexului portuar au fost abordate aspecte ce țin de activitatea curentă, proiectele viitoare de dezvoltare, dar și provocările actuale de eficientizare și modernizare a operațiunilor portuare, transmite MOLDPRES.

Vladimir Bolea a menționat că zona de sud a țării, cu cele două noduri logistice importante, trebuie utilizată în interesul cetățenilor și al mediului de afaceri. 

„În ultimii ani, Portul de Stat Giurgiulești a avut un volum record de procesare a mărfurilor, de la 6,3 mii tone de cereale și 14222 animale, în 2020, la 477,9 mii tone de cereale și 21084 animale, în 2024.

Prin investiții în modernizarea infrastructurii și optimizarea proceselor operaționale, vom putea valorifica pe deplin capacitățile portului și, în acest fel, vom susține economia locală și regională”, a subliniat ministrul.

În cadrul discuțiilor, accentele au fost puse pe deschiderea față de mediul privat și întărirea capacității administrative pentru pregătirea sezonului de import/export de anul viitor, utilizarea infrastructurii portuare pentru importul și exportul produselor agricole, dar și interconexiunea căilor ferate cu portul de stat, pentru a utiliza la maxim capacitățile transportului feroviar și ale celui naval.

ANSA în proces de dezvoltare a sistemelor informaționale pentru sectorul fitosanitar

0

În perioada 03-04 decembrie, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a găzduit ședința grupului de lucru privind dezvoltarea sistemelor informaționale pentru domeniul fitosanitar din Republica Moldova. 

Întâlnirea a reunit experți din Republica Cehă, domnii Vojtech Rehak și Dennis Kovář, care au împărtășit informații valoroase și cele mai bune practici pentru consolidarea sistemelor informaționale fitosanitare, cu reprezentanții ANSA, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare și ai Laboratorului Central Fitosanitar.

Subiectele cheie abordate în cadrul întrunirii au fost:

  • sistemul ceh de supraveghere a sănătății plantelor – a fost prezentată o imagine detaliată a sistemului lor de supraveghere a sănătății plantelor, incluzând controale de inspecție, studii de carantină și procese de monitorizare.

Un accent deosebit a fost pus pe rolurile, funcțiile și responsabilitățile din cadrul sistemului și pe modul în care acestea pot fi adaptate și integrate în domeniul fitosanitar din Republica Moldova.

  • revizuirea proceselor actuale din țara noastră și designul viitorului sistem digital – experții din Moldova au subliniat procesele actuale de inspecție, control și monitorizare.

Aceștia s-au concentrat pe proiectarea unui sistem de monitorizare dinamic și pregătit pentru viitor, care să fie conform cu standardele Uniunii Europene. 

Această întâlnire marchează un pas important pentru îmbunătățirea sectorului fitosanitar din Republica Moldova și pentru asigurarea conformității cu standardele internaționale.

Evenimentul este parte a proiectului „Îmbunătățirea capacității de control și testare în domeniul fitosanitar în Republica Moldova”, implementat de Institutul Central pentru Supraveghere și Testare în Agricultură, cu sprijinul Guvernului Ceh, în cadrul Cooperării oficiale pentru dezvoltare.

Forța Fermierilor solicită urgentarea adoptării legii privind susținerea fermierilor

0

Există instituții ale statului care tergiversează adoptarea legii privind susținerea fermierilor. Declarația aparține reprezentanților Asociației Forța Fermierilor, notează ipn.md.

Potrivit unui comunicat emis de Asociație, acest lucru se întâmplă chiar în situația în care președintele Parlamentului, Igor Grosu, a promis agricultorilor că acest proiect de lege va fi votat la ședința din 5 decembrie, în regim de urgență, întrucât „în fiecare zi de întârziere sunt executați zeci de fermieri”.

„Sute și, probabil, mii de agricultori în toată țara sunt hăituiți în condițiile legilor actuale ca o pradă ușoară de către creditori, în special cei care au făcut investiții substanțiale în ultimii ani ca să poată deveni sustenabili și rezilienți la secetă”, se arată în comunicatul emis de Forța Fermierilor.

Asociația face apel la toate instituțiile statului pentru facilitarea adoptării și promulgării acestei legi în regim de urgență, în calitate de unică măsură legală și non-financiară eficientă.

Legea urmează să apere agricultorii de datoriile cauzate de secetă și de consecințele războiului din Ucraina.

IFAD a prezentat patru proiecte pentru agricultura Moldovei

0

Programele IFAD vor contribui la dezvoltarea cercetărilor științifice și fortificarea segmentului științelor aplicate în domeniul agricol

Ieri, misiunea IFAD de evaluare intermediară a avut discuții constructive cu reprezentanții Institutului Național de Cercetări Aplicative în Agricultură și Medicină Veterinară, identificând nevoile academice din domeniul agricol.

În cadrul discuțiilor, conducerea instituției a prezentat 4 proiecte importante pentru viitorul sectorului agricol:

  • Dezvoltarea unei sere moderne pentru producerea materialului semincer ecologic;
  • Dezvoltarea capacităților laboratorului de testare și producere a furajelor pentru animale;
  • Fortificarea capacităților laboratorului de testare a solului;
  • Fortificarea capacităților instituției în digitalizarea proceselor de producere și elaborare a pronosticurilor pentru protejarea recoltei de factorii climaterici.

Isabelle Lagaillarde, Team Leader al misiunii IFAD de evaluare a apreciat faptul că R.Moldova vede sectorul științific din domeniul agricol ca parte indispensabilă în dezvoltarea durabilă a țării.

Totodată, experții IFAD au subliniat că proiectele propuse vor contribui la un sector agricol mai sustenabil și rezilient în fața schimbărilor climatice.

Businessul Fructelor: Ce cantități au fost exportate în 2024, cum fac față producătorii provocărilor

0

Producători și exportatori de fructe, specialiști naționali și internaționali în domeniul horticol și-au dat întâlnire astăzi, 5 decembrie, la cea de-a X-a ediție a Conferinței Businessul Fructelor în Moldova – cel mai important eveniment horticol al anului.

Agrobiznes este partener media general al evenimentului.

Conferința este organizată de către Asociația Moldova Fruct, cu suportul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, Fondului American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF) și Agenției de Investiții din Moldova.

Evenimentul Businessul Fructelor a devenit, pe parcursul a 10 ani, o platformă unde profesioniștii abordează tendințele sectorului horticol, inovațiile în materie de tehnici, soluțiile de sporire a productivității și competitivității, menținerii și creșterii calității fructelor, precum și identificarea a noilor piețe de desfacere, explorarea de noi oportunități de afaceri și parteneriate.

Președintele Asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi:

vitalie gorincioi

„Pentru a asigura profitabilitatea afacerilor cu fructe trebuie să ne adaptăm provocărilor generate de factorii geopolitici și intemperiilor climaterice. Accesul redus la apă, forța de muncă și finanțare reprezintă provocări majore pentru sectorul horticol.

Este esențial să colaborăm pentru a ne consolida pozițiile pe piețele noi și pentru a găsi soluții reale la aceste provocări, aceste subiecte sunt incluse în agenda ediției aniversare a Conferinței Businessul Fructelor”. 

2024 a fost un an plin de provocări pentru sectorul de fructe. Condițiile meteorologice nefavorabile: înghețuri în primăvară, secetă extremă vara și ploi abundente în perioada de recoltare a cireșelor, strugurilor și maturare a merelor, au creat dificultăți producătorilor.

Cu toate acestea, fructele moldovenești și-au menținut poziția pe piețele de export, datorită investițiilor enorme realizate de producători și exportatori în echipamente de prerăcire, sortare și ambalare.

Exportul de fructe din Moldova în 2024

businessul fructelor

Anul 2024 a fost unul de succes pentru caisele moldovenești. Volumul de caise exportate a atins cifra de 13,2 mii tone, un record istoric pentru țara noastră. UE a fost destinația principală pentru 56% din caisele exportate în 2024. 

În pofida recoltei mai mici obținute în 2024, cauzată de condițiile climaterice nefavorabile, prunele moldovenești își consolidează poziția pe piața UE, unde au fost exportate 79.2% comparativ cu 76% în anul 2023. 

Volumul exporturilor de mere în anul 2024 va crește cu aproximativ 10% față de anul trecut. Eforturile de promovare, dau rezultate.

Astfel în primele 11 luni ale anului 2024 exporturile către UE atinge cifra de 23 de mii tone comparativ cu 11.8 mii tone în aceiași perioadă a anului 2023.

Merele moldovenești își consolidează pozițiile în Marea Britanie și Olanda, iar Arabia Saudită ocupă locul 4 în clasamentul destinațiilor de export a merelor moldovenești (3800 tone exportate în 2024).

Pentru struguri se înregistrează o dinamică pozitivă a exporturilor către UE, astfel, în primele 11 luni ale anului 2024 către UE au fost exportate 31.2 mii tone sau 58.7% din toți strugurii moldovenești exportați comparativ cu de 26.4 mii tone sau 36.4%, în aceiași perioadă a anului 2023.

Este de menționat că prunele moldovenești, caisele și strugurii s-au vândut, în acest an, în cele mai mari rețețe de supermarket din Uniunea Europeană, respectând rigori stricte de calitate și ambalare.

Ziua Mondială a Solului: Sprijin pentru fermieri și soluții ecologice în protejarea solului

0

Astăzi celebrăm cea de-a 10-a ediție a Zilei Mondiale a Solului, eveniment care ne reamintește cât de esențial este solul pentru viața noastră și pentru viitorul planetei!

Tema din acest an, stabilită de FAO, „Îngrijirea solurilor: măsurare, monitorizare, management” subliniază importanța utilizării datelor științifice pentru a proteja și gestiona eficient solul.

În Republica Moldova, solurile sunt fundamentul agriculturii și contribuie semnificativ la securitatea alimentară și la economia țării.

Cu toate acestea, ne confruntăm cu provocări serioase:

  • Pierderea anuală a 21 milioane de tone de sol fertil;
  • Eroziunea solului și utilizarea intensivă amenință sănătatea acestuia.

Ce soluții există?

  • Tehnologii moderne: No-Till și Strip-Till;
  • Înierbarea livezilor și crearea perdelelor forestiere;
  • Împădurirea terenurilor degradate.

Vrei să contribui? Agricultorii sunt sprijiniți cu granturi de până la 10.000 USD pentru investiții în tehnologii și soluții sustenabile.

Aplică până pe 31 decembrie 2024.

Mai multe detalii și pași pentru aplicare găsiți pe acest link.

Volum record de floarea-soarelui exportat în noiembrie

0

Republica Moldova marchează un record istoric în exporturile de semințe de floarea-soarelui, livrând pe piețele externe în noiembrie 2024 un volum de 91,3 mii de tone de culturi oleaginoase.

Acest volum depășește rezultatele înregistrate anterior, inclusiv exporturile masive din februarie și aprilie 2024, când rezultatele au fost de 72-73 de mii de tone lunar.

În cadrul sezonului agricol 2024/2025, semințele de floarea-soarelui rămân singura cultură al cărei volum de export a crescut de 1,5 ori comparativ cu sezonul precedent (iulie-noiembrie).

În contrast, exporturile altor culturi sunt în declin.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost reluate în noiembrie 2024 cu un volum de 21,9 mii de tone, performanța cumulativă a sezonului iulie-noiembrie 2024 este modestă.

Exporturile de ulei de floarea-soarelui au scăzut cu 66% față de sezonul precedent, ajungând la doar 33,2 mii de tone, comparativ cu 98,3 mii de tone în aceeași perioadă din 2023.

Potrivit experților din domeniu, motivul declinului este legat de stagnarea prețurilor uleiului moldovenesc, care rămân la o medie de 15 lei/kg, în timp ce prețurile semințelor de floarea-soarelui au crescut.

Diferența de preț dintre materia primă și produsul procesat în noiembrie 2024 nu este suficientă pentru a menține profitabilitatea producției.

Iurie Rija, Agrocereale:

„Fenomenul observat în Moldova – vânzarea mai profitabilă a semințelor de floarea-soarelui ca materie primă în comparație cu uleiul – nu este unul izolat. Situații similare au fost înregistrate și în Ucraina, România și Bulgaria.

Marile companii de procesare, datorită capacității lor financiare mai puternice, pot opera la limitele profitabilității sau chiar cu pierderi temporare pentru a-și menține cota de piață. În schimb, întreprinderile mai mici sunt forțate să se închidă sau să treacă la procesarea altor culturi”.

Creșterea exporturilor de semințe de floarea-soarelui și intensificarea dinamicii scăzute a exporturilor de ulei de floarea-soarelui atrag atenția asupra vulnerabilității industriei de procesare în acest sezon.

Maxim Vrabie: Cu îngrășămintele CICh, asigurăm plantele cu azot cu până la 6 săptămâni mai mult

Maxim Vrabie este administratorul companiei SRL „Terrarica” din satul Onițcani, raionul Criuleni și are în gestiune peste 2000 de hectare de teren arabil pe care cultivă culturi de câmp.

În total, în cadrul companiilor pe care le administrează are peste 30 de angajați. 

Maxim Vrabie: De trei ani, utilizăm cu succes îngrășămintele CICh

Deja de trei ani, este clientul companiei CICh și spune că, necesitatea de a utiliza produsele acestei companii a venit din dorința de a optimiza costurile și a obține un randament mai mare la hectar.

„Pe parcursul acestor ani am utilizat mai multe produse din gama Nutri-Top, N-Guard și N-Guard Plus. Datorită tehnologiei acestor produse, am reușit să furnizăm plantelor constant elemente nutritive pe întreaga perioadă de vegetație.

Cu Produsele Nutri-Top am reușit să asigurăm o nutriție cu fosfor și alte elemente nutritive datorită potențiatorului de fosfor și extractelor humice care se conțin în fiecare granulă. Iar cu ajutorul produselor din gama N-Guard am soluționat o mare problema în agricultură, legată de pierderile de azot. Administrând produsele Urea NG și Life NG Plus am reușit să asigurăm plantelor azotul necesar inclusiv în perioadele de consum maxim care coincid cu perioada de înflorit ,practic, la majoritatea culturilor agricole”, spune Maxim Vrabie.

Producătorul este mulțumit de rezultatele pe care le obține și de eficiența produselor, iată de ce le recomandă cu încredere și altor colegi de breaslă. 

Mai puține treceri cu utilajele, datorită disponibilității mai îndelungate a azotului

Fermierul spune că, printre principalele beneficii pe care le-a observat, în urma administrării produselor CICh, a fost minimizarea trecerilor, adică reducerea tasării solului.

ingrasaminte cich

„Spuneam mai sus că, un avantaj important al administrării îngrășămintelor din gama NUTRI-TOP este și faptul că planta asimilează treptat nutrienții și astfel nu avem perioade în care să se înregistreze un deficit.

Cred că este un avantaj principial. În plus, dacă e să vorbim despre raportul preț-calitate al produselor CICh, atunci consider că este unul optim, luând în considerare și faptul că avem treceri mai puține. Deși, dacă e să menționăm despre eficiență, atunci este net superioară altor produse clasice”. 

Necesarul de fertilizanți pentru sezonul următor – asigurat de CICh

Maxim Vrabie ne-a comunicat că, va continua colaborarea cu CICh și în anii următori. Mai mult, deja a procurat fertilizanții de bază pentru anul agricol 2024-2025. 

„Merită ca fiecare agricultor să testeze aceste produse în propria gospodărie, după care să decidă în ce măsură rezultatele obținute vor corespunde cu așteptările lor. Per general, oamenii sunt conservativi în consum, astfel că dacă doresc să descopere produse noi, cu proprietăți interesante, atunci ar trebui să le aplice. Numai după ce le testezi în condițiile din propriul câmp, poți decide dacă sunt potrivite sau nu, pentru că fiecare agricultor aplică tehnologii diferite”.

Fermierul a mai adăugat că, produsele CICh sunt prietenoase cu mediul înconjurător, datorită pierderilor minime de azot, astfel că impactul negativ asupra solului și culturilor este minim.  

Pentru informații și recomandări tehnologice apelați cu încredere la reprezentantul CICh în Moldova, disponibil la numărul de telefon: +373-696-41-477.

Toată gama de fertilizanți CICh poate fi analizată pe Agromag.md.

Moldova a exportat 41,5 mii tone de struguri în 2024, cu o creștere de 42%

0

În primele 10 luni ale acestui an, exportul de struguri pentru masă a înregistrat o creștere față de perioada similară a anului trecut.

Producătorii au reușit să majoreze volumul exportat cu 1%, iar valoarea acestuia a crescut semnificativ, cu 42%.

În perioada ianuarie – octombrie 2024 au fost exportate cca 41,5 mii tone în valoare totală de cca 46,1 milioane USD.

Exportul pe grupe de piețe arată astfel:

  • piața UE – 27,3 mii tone (mai mult cu 45% față de 2023);
  • piața CSI – 12,5 mii tone (mai puțin cu 45% față de 2023);
  • alte țări – 1,6 mii tone (mai mult cu 14% față de 2023).

Principalele destinații ale exportului de struguri pentru masă sunt România – cca 15,6 mii tone, cu prețul per kg de 1,33 USD, Polonia – cca 5,5 mii tone, cu prețul per kg de 1,42 USD.

În această perioadă, livrări au fost efectuate în 29 de țări ale lumii, fiind reluat, după doi-trei ani întrerupere, exportul în Bulgaria, Slovacia, Arabia Saudită, Ungaria, Albania ș.a.

Amintim că, actualmente, conform deciziei Parlamentului European, producătorii din Republica Moldova au oportunitatea să exporte struguri pe piața europeană fără taxe și restricții cantitative, însă, este necesar ca aceștia să își coordoneze activitățile astfel încât strugurii destinați exportului să corespundă cerințelor de calitate și siguranță ale țării de destinație.