ULTIMELE ARTICOLE

Vladimir Nemțanu: Schema de fertilizare Timac Agro la vița de vie ne arată recolte promițătoare

0

Compania Timac Agro continuă să lanseze pe piață noi produse performante pentru nutriția culturilor, îmbunătățirea accesului plantelor la elementele din sol și optimizarea costurilor la fertilizare prin asigurarea eficienței maxime.

În cadrul GȚ Nemțanu Vladimir de la Antonești, Cantemir, odată cu instalarea sistemului de irigare la vița de vie, a fost utilizată schema de fertilizare propusă de specialiștii Timac Agro, având și parcele cu aceeași bonitate a solului și tehnologie generală de întreținere aplicată pentru a compara rezultatele.

Astfel, mai mulți viticultori din zonă au fost invitați să cunoască mai multe despre produsele Timac Agro incluse recent în portofoliu, cât și să aprecieze rezultatele intermediare din plantația unde au fost aplicate produsele.

Vladimir Nemțanu menționează că este mulțumit de parcelele unde au fost aplicate produsele Timac Agro, observând o mai bună dezvoltare a bobițelor, strugurilor, cât și o mai bună dezvoltare generală a plantelor.

„Suntem mulțumiți de ceea ce vedem acum în câmpuri, o concluzie generală fiind posibilă odată cu obținerea recoltei finale. Apreciem mult la Timac Agro faptul că specialiștii companiei organizează vizite în teren de sine stătător pentru a aprecia starea culturii și a veni cu recomandări. Sperăm mult, să avem un sezon bun și din punctul de vedere al comercializării recoltei”, ne-a relatat Vladimir Nemțanu.

Pentru mai multe detalii despre produsele recomandate vizionați video-ul realizat în cadrul Zilei câmpului sau cere o consultanță a specialiștilor Timac Agro apelând la numărul de telefon +373 22 997 870.

V-ar putea fi util și articolul Legumicultoare: Cu îngrășămintele Timac Agro am soluționat problema uscării plantelor de castraveți.

Corteva prezintă oferta pentru campania de toamnă 2024

0

Corteva Agriscience a organizat un eveniment de prezentare a noutăților și produselor disponibile pentru campania de toamnă.

Atât hibrizii de rapiță din portofoliu, cât și soluțiile de protecție și nutriție a culturilor de rapiță și cereale păioase au fost prezentate distribuitorilor prezenți la eveniment.

Oleg Nistiriuc, Country Representative Seeds & Crop Protection, a explicat că potențialul acestor hibrizi a fost recent apreciat de fermieri în cadrul mai multor evenimente publice organizate la platformele demonstrative Corteva din nordul și centrul țării. Evenimentul din 11 iulie, desfășurat la Chișinău, a fost dedicat exclusiv companiilor de distribuție.

oleg nistiriuc corteva

„Astăzi, am prezentat hibrizii de rapiță din portofoliul nostru, hibrizi ce au demonstrat rezultate foarte bune, venind și cu recomandări de produse pentru rapița și grâul de toamnă, ca Citadel® și Ympact®. În calitate de invitați am avut doar colegii din distribuție pentru că a fost un seminar cu întrebări specifice, pe care aceștia ulterior le vor împărtăși cu fermierii noștri.”

Patru hibrizi de rapiță Corteva recomandați pentru acest sezon

Hibrizii de rapiță pentru sezonul 2024 au fost prezentați de Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds, care, de asemenea, a venit și cu sfaturi tehnologice practice.

andrei ciocoiu

„În Republica Moldova venim cu 4 hibrizi și anume: PT298, PT303, PT314 și PT315 cu care putem valorifica la maxim condițiile meteo actuale, dar și cele din fermă ca solul, tehnologia aplicată, îngrijirea și fertilizarea.”

Specialistul explică că hibrizii pot fi grupați formal astfel:

PT298 și PT315hibrizi foarte buni în condiții grele, care se caracterizează prin stabilitate productivă în anii dificili, rezistență la scuturare , eficiență superioară în valorificarea azotului, toleranţă foarte bună la Sclerotinia și Phoma, dezvoltare rapidă în toamnă, cu o rezistenţă foarte bună la iernare, toleranță înaltă la secetă și arșiță, ramificare puternică de la colet, masă mare de silicve fertile care se maturează uniform.

PT303 și PT314pentru condiții favorabile, cu fermier bine pregătit tehnologic, dar și cu investiții mai mari. Acești hibrizi se caracterizează prin productivitate înaltă cu rezistență la scuturare, toleranţă ridicată la boli (Phoma și Sclerotinia), rezistență foarte bună la iernare, o bună ramificare, masă mare de silicve fertile, dar și cu răspuns extraordinar la tehnologie ridicată.  

Se recomandă să se aleagă câte un hibrid din fiecare grupă. Astfel, indiferent de condițiile din anul viitor, fermierul va fi asigurat.

Recomandări la alegerea epocii optime de semănat

În prezentarea sa, Andrei Ciocoiu, vine cu recomandări tehnologice și explicații referitoare la epoca optimă de semănat.

portofoliu rapita corteva

„ Recomandăm instalarea capcanelor pentru monitorizarea insectelor în cultura de rapiță, deoarece atunci când temperatura depășește 4o C, acestea apar, după condițiile din ultimii ani, chiar și în ianuarie. Astfel, la observarea dăunătorilor se intervine prompt cu un insecticid.
Foarte importantă este și faertilizarea cu 40-60 kg azot încă din toamnă, atât pentru rapiță, cât și pentru culturile păioase.

După observațiile noastre din ultimii 5 ani, epoca optimă de răsărire este după 1 octombrie, iar cea de semănat ar fi bine să se transfere după 10 septembrie, ci nu în august, după cum eram obișnuiți. În acest mod, s-au observat diferențe semnificative de producție, cu 500-700 kg de rapiță mai mult, ceea ce constituie un spor de producție de 15-20 %.

Explicația este simplă, la o răsărire mai timpurie, plantele atrag un număr mai mare de insecte, care sunt mult mai greu de combătut. Alt aspect este faptul că la o răsărire mai timpurie, plantele consumă inutil apa și nutrienții din sol, deoarece frunzele le vor pierde peste iarnă, astfel se epuizează resursele.”

Protecția și nutriția culturilor de rapiță și cereale păioase

Soluțiile de protecție și nutriție a culturilor de rapiță și cereale păioase au fost prezentate de Vali Folea, Customer Technology Specialist.

vali folea

„Am prezentat tehnologia completă pentru rapiță, începând de la tratamentul semințelor cu insecticidul Lumiposa® 625 FS, urmat de erbicidul Galera™ Super 364 SL aplicat toamna, Slash™ EC pentru combaterea buruienilor dicotiledonate în primăvară, îngrășământul cu oligoelemente Keylate B 1,5-2 l la ha pentru a asigura intrarea corectă în iarnă,  StarterMn Platinum și fertilizantul foliar lichid Harbest, conceput pentru utilizarea eficientă a azotului.

Pentru cereale am prezentat produsul Ympact®, un fertilizant tratament sămânță ce îmbunătățește fiziologia plantelor, reduce stresul și asigură dezvoltarea culturilor de calitate. De asemenea și erbicidul Citadel®, o soluție perfectă pentru combaterea buruienilor încă din toamnă, în doze de 1 l la ha care aduce sporuri de producție de 10-20 % la hectar.”

Distribuitorii Corteva în Republica Moldova, despre hibrizii de rapiță și produse:

Alexandru Mocreac, director vânzări, C.Î. Agrostoc:

alexandru mocreac

„Putem să afirmăm că hibrizii de rapiță de la partenerul nostru Corteva au o vigoare foarte bună, rezistență la scuturare și la bolile caracteristice culturii. De-a lungul timpului am avut rezultate foarte frumoase în fermele partenerilor noștri, inclusiv datorită semințelor de rapiță de la Corteva.

Hibrizii au arătat rezultate bune nu doar în fermele partenerilor noștri, dar și la loturile demonstrative unde am fost invitați de Corteva. De exemplu, în nordul țării hibridul PT303 a arătat o recoltă de 4160 kg, ceea ce este un rezultat foarte bun, luând în considerare situația climaterică din acest an, mai bine zis lipsa de precipitații. Evenimentul de astăzi ne-a adus informații și cunoștințe noi, ca să facem hibrizii de la Corteva și mai faimoși pe piața Moldovei.”

Vezi mai multe despre Hibridul de rapiță PT303 – rezultate de excepție – 4160 kg/ha, la Drochia, în cadrul recoltării publice.

Dorin Francu, manager regional Vadalex-Agro: 

„Venim de fiecare dată cu mare entuziasm la evenimentele Corteva, pentru că ele se derulează în mod intercativ, întrebări, răspunsuri, poți să intervii oricând ai o neclaritate și să primești explicații profesioniste. În ultimii ani, în portofoliul Corteva au fost făcute multe îmbunătățiri la capitolul hibrizi de rapiță ce țin de rezistența la boli și la scuturare. Fără concurență este tratatamentul semințelor cu Lumiposa® 625 FS, care asigură o răsărire mai uniformă și mai puțin afectată de dăunători atât în sol, cât și în prima perioadă de vegetație, ceea ce oferă densitatea optimă. PT314 este favoritul meu personal, dar și din rezultatele fermierilor noștri. De asemenea, Corteva a fost printre primii pe piață care au venit erbicidarea grâului din toamnă cu produsul de top – Citadel®, care an de an asigură răsărire uniformă și un impact foarte bun asupra rezultatului la cereale.”   

Sergiu Crețu, director adjunct BioProtect:

sergiu cretu

„Observăm că în ultimii ani rapița este cultura cu cea mai înaltă stabilitate economică. Chiar dacă situația a fost mai critică sub impactul diverșilor factori climaterci, fermierii trebuie să o cunoască și să o cultive, deoarece este și un foarte bun premergător.

Corteva se remarcă nu doar pe partea de semințe, dar și pe partea de tratament semințe cu fungicide, insecticide și biostimulatori, ceea ce este binevenit, deoarece un start puternic al culturii este o premisă de a avea o recoltă bună. Astăzi, am fost prezenți cu toata echipa de vânzări, cu misiunea de a însuși mai bine caracteristica hibrizilor și de a transmite informația fermierilor ca să obținem rezultate cât mai bune.”

Grigori Iancev, administratorul filialei Cahul, Imexagro:

„Avem toate produsele de la Corteva în portofoliu nostru. Pentru mine ca specialist, rapița este o cultură foarte importantă în asolament, dar și care salvează agricultorul când este la limită de umiditate. De aceea, le propunem fermierilor din zona de sud hibrizii de rapiță PT298, PT303 PT314, PT315.”

Pentru mai multe detalii, accesați corteva.md.

Antreprenorii pot solicita eliberarea Avizului de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor, la CCI

0

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) informează agenții economici care au suferit pagube din cauza evenimentelor naturale extreme, cum ar fi seceta, că pot solicita eliberarea Avizului de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor.

Acest aviz este esențial pentru a justifica neexecutarea obligațiilor din contracte, din motive de forță majoră.

Agenții economici interesați sunt invitați să depună solicitările în format electronic pentru a iniția procedura de obținere a acestui aviz.

Depunerea solicitărilor aici.

Pentru informații suplimentare: Secția Juridică a CCI a RM.
Persoană responsabilă: Angela Talambuță, telefon: 068 577 116, +373 23 52 68, email: [email protected].

Serviciile hidrometeorologice vor fi îmbunătățite cu suportul financiar al Băncii Mondiale

0

Republica Moldova va beneficia de suport financiar acordat de Banca Mondială pentru îmbunătățirea serviciilor hidrometeorologice și pentru consolidarea instituțiilor în vederea reacțiilor în cazul situațiilor de urgență.

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat raportul pentru avizul consultativ privind inițierea negocierilor Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Proiectului de Susținere a managementului riscurilor de dezastre și rezilienței.

Astfel, țara noastră va beneficia de un împrumut în valoare de 40 de milioane de dolari pentru a pregăti statul să reacționeze prompt și eficient în cazul dezastrelor naturale sau la consecințele provocate de schimbarea bruscă a vremii.

Respectiv, 29 de milioane de dolari vor fi investiți în consolidarea instituțiilor pentru răspunsul la situațiile de urgență.

De asemenea, 6 milioane de dolari sunt destinați pentru îmbunătățirea serviciilor hidrometeorologice, iar trei milioane de dolari sunt pentru reducerea riscurilor infrastructurii critice și rezistenței fiscale.

Termenul de valabilitate a Acordului de împrumut este de cinci ani.

Pentru realizarea acestuia urmează a fi semnate trei acorduri de implementare cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

După negociere și semnare, ratificarea Acordului va fi propusă spre examinare în plenul Parlamentului.

Singura păstrăvărie din Moldova – mai eficientă prin Programul de retehnologizare și eficiență energetică a IMM

0

De aproximativ 6 ani, Dumitru Bîrlădeanu și tatăl său administrează singura păstrăvărie din Moldova, cunoscută printre turiști sub numele de „La Păstrăvărie”, însă denumirea oficială este „MD Village”.

Situată în satul Naslavcea, raionul Ocnița, în preajma faimoasei insule sub formă de inimă și a „Lacului albastru”, păstrăvăria bucură vizitatorii cu activități complexe.

Dumitru a construit și un hotel cu bazin acoperit, o zonă de odihnă cu foișoare și peisaje unice.

Afacerea s-a dezvoltat și mai mult după ce antreprenorul a obținut un grant de aproximativ 420 de mii de lei pentru instalarea unei centrale fotovoltaice.

Finanțarea nerambursabilă i-a fost acordată prin intermediul Programului de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii, finanțat de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, și gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

În prezent, piscinele din cadrul agropensiunii sunt încălzite cu energia produsă intern, ceea ce contribuie mult la optimizarea cheltuielilor și promovarea sustenabilității ecologice.

Prin utilizarea energiei verzi, antreprenorul demonstrează o atitudine prietenoasă față de mediu și, în același timp, adaugă valoare experienței turistice.

Amintim că, recent ODA a deschis apelul pentru aplicare în cadrul acestui program.

Astfel, antreprenorii din Republica Moldova pot obține finanțare nerambursabilă de până la 2 milioane de lei pentru tehnologizarea și retehnologizarea afacerilor și până la 1,5 milioane de lei pentru achiziționarea echipamentelor care vor asigura reducerea consumului de energie electrică.

Agenții economici interesați de acest mecanism de suport beneficiază de expertiză gratuită în identificarea necesităților energetice și asistență pentru aplicarea la Program.

Depunerea aplicațiilor se face online, completând formularul pe acest link.

Pentru mai multe informații, consultați Ghidul de aplicare sau sunați la telefonul +373 22 225 799.

Nu ratați oportunitatea de a dezvolta afacerea voastră și de a contribui la un viitor sustenabil!

Două zile până la Business-Summitul Nucicultorilor. Vezi agenda evenimentului

0

Au rămas doar două zile până pe 17 iulie 2024, când zeci de experți, oficiali guvernamentali, reprezentanți ai sectorului privat de producere a culturilor nucifere și membri ai comunității academice se vor reuni la Business-Summitului Nucicultorilor.

Evenimentul se va desfășura la MI PIACE PARK RESIDENCE, Sala mare de conferințe, str. Trandafirilor, 4, Chișinău și va începe la ora 9:30 și se va încheia la ora 17:00.

Prin intermediul acestui eveniment, participanții vor avea ocazia să discute provocările și oportunitățile din sector, să împărtășească bune practici și să exploreze noi tehnologii și soluții financiare pentru creșterea competitivității pe piețele internaționale.

Agenda evenimentului:

Participanții sunt invitați să se alăture acestui eveniment pentru a beneficia de expertiza și cunoștințele specialiștilor din domeniu, pentru a descoperi noi oportunități de afaceri și pentru a contribui la dezvoltarea sectorului nucifer din Republica Moldova.

Pentru mai multe informații despre eveniment și pentru înregistrare, vă rugăm să ne contactați. Vă așteptăm cu drag

CONTACT:

Evenimentul este organizat cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin proiectul OPTIM.

De ce apar bobițe afectate la fructele de mur

0

Fructul arbustului de mur este mura, o polidrupă compusă din multiple drupeole sau bobițe. Producătorii de mure se ciocnesc frecvent cu apariția drupeolelor roșii, deformate, care afectează grav calitatea fructelor sau le fac inacceptabile pentru consum.

De ce se formează bobițe deschise la culoare, deformate la fructele de mur

Bobite decolorate la mur

Calitatea fructelor poate fi afectată atât de factorii de mediu, cât și de anumite boli și dăunători. Cele mai frecvente cauze ale bobițelor de culoare mai deschisă sau slab dezvoltate fiind acarianul eriofid și drosofila.

Acarianul eriofid al murului (Acalitus essigi)

Acarianul eriofid al murului iernează între solzii mugurilor și în fructele mumificate rămase pe tulpini peste iarna. Aparitia și migrarea lui are loc în lunile martie-aprilie, numărul crescând rapid la temperaturi ridicate.

Astfel, când temperatura crește la 11°C, femelele adulte încep să colonizeze partea inferioară a frunzei, de pe care se hrănesc.

Când temperatura atinge 25°C, acestea încep să depună ouă. În timpul înfloririi, acești acarienii pătrund în flori și se hrănesc cu drupeolele în formare, în special din zona caliciului.

Ca urmare a atacului, fructele se coc neuniform, rămân parțial verzi–roșcate și împietrite.

Pentru a combate acest dăunător, poate fi utilizat Vertimec 1,8%EC 1-1,2l/ha în câteva etape, în funcție de gradul de afectare.

Pentru un tratament eficient, partea inferioară a frunzei trebuie pulverizată.

Principala problemă pentru producători este nedepistarea la timp a atacului, atunci dăunătorul se poate înmulți excesiv, exact la începutul recoltei, când lupta împotriva acestuia devine dificilă, deoarece este necesar să se producă cel puțin 2 tratamente, lucru imposibil în perioada de recoltare.

Drosofila (Drosophila suzuki)

Drosophila suzuki – este principalul dăunător al fructelor de mur. Se aseamănă cu musculița de oțet, dar spre deosebire de aceasta, masculul D. suzuki are pete negre și gri caracteristice pe aripi.

Dăunătorul provoacă mari daune fructelor atât înainte cât și după recoltare. Femela cu un ovipozitor ascuțit afectează „pielița” fină a fructelor și depune ouă chiar sub ea.

O femelă depune aproximativ 300 de ouă în timpul ciclului său de viață. Dezvoltă larve albe, care intră în fruct și îi distrug pulpa. Astfel de fructe își pierd complet calitatea și nu sunt admise pentru consum.

Deoarece Drosophila suzuki este un dăunător relativ nou, nu există încă insecticide înregistrate care să o controleze.

Problema principală este că daunele apar în timpul perioadei de coacere a fructelor, prin urmare insecticidele ar trebuie să aibă o perioadă de așteptare foarte scurtă.

La moment, se utilizează doar măsuri de protecție biologică și fizică. Sub forma unor capcane speciale de culoare roșie cu capac.

În lipsa lor, se pot utiliza sticle de plastic cu volumul de 250, 500 sau 750 ml, în care se fac 4 găuri poziționate simetric, cu diametrul de 5 mm, la aproximativ 3 cm sub capac.

În recipiente se toarnă oțet de mere sau oțet de vin (sau o combinație a ambelor) și se amplasează la fiecare 10 m pe rând.

Obligatoriu se recomandă eliminarea și distrugerea fructelor infectate, astfel încât dăunătorii să nu reușească să-și încheie ciclul de viață.

Alte cauze care afectează calitatea fructelor sunt:

Insectele cu aparat bucal de înțepat și supt

Acestea afectează drupeolele verzi, iar la coacere fructul are o parte din bobițe roz, roșii sau uscate.

Polenizarea defectuoasă

Polenizarea este esențială pentru obținerea fructelor calitative. Chiar dacă florile murului sunt hermafrodite și autofertile, pentru o polenizare reușită au nevoie obligatoriu de insecte polenizatoare ca albinele și bondarii.

Arsurile solare

În zilele caniculare, fructele expuse razelor solare puternice pot prezenta arsuri sub forma unor zone decolorate. Acestea sunt grupate sub forma unei pete compacte și nu trebuie confundate cu cele provocate de înțepăturile unor insecte.

Fructele afectate de razele solare puternice au o aromă mai slabă dar nu prezintă pericol pentru consum, deaceea pot fi procesate. Soluția care poate preveni arsurile fructelor este plasa de umbrire.

Business-Summitul Producătorilor de nuci din Moldova. Detalii eveniment

0

Asociația Nucicultorilor din Republica Moldova anunță organizarea celei de-a 10-a ediții a Business-Summitului Nucicultorilor, care va avea loc pe data de 17 iulie 2024, la MI PIACE PARK RESIDENCE, Sala mare de conferințe, str. Trandafirilor, 4, Chișinău.

Evenimentul va începe la ora 9:30 și se va încheia la ora 17:00.

Summitul din acest an este dedicat fortificării capacităților de producție și export ale sectorului nucifer din Republica Moldova și va reuni experți, oficiali guvernamentali, reprezentanți ai sectorului privat și membri ai comunității academice.

Prin intermediul acestui eveniment, participanții vor avea ocazia să discute provocările și oportunitățile din sector, să împărtășească bune practici și să exploreze noi tehnologii și soluții financiare pentru creșterea competitivității pe piețele internaționale.

În cadrul evenimentului vor fi abordate subiecte de maxim interes pentru nucicultori și reprezentanții sectorului agricol, printre care se numără:

  1. Provocări și oportunități pentru nucicultori în contextul demarării proceselor de integrare europeană a Republicii Moldova.
  2. Situația actuală în sectorul nucifer și activitatea Asociației Nucicultorilor în 2024.
  3. Perspective internaționale și rolul Fruisec în achiziționarea nucilor.
  4. Modificări legislative recente și impactul asupra procesării și exportului nucilor.
  5. Strategii de export și studii de caz privind piața britanică a nucilor.
  6. Cerințele privind calitatea nucilor și logistica exportului pe piața italiană.
  7. Recomandări tehnice pentru cultura nucului în 2024.
  8. Oportunități și provocări în cultura alunului.
  9. Tehnologii moderne în recoltarea și prelucrarea post-recoltă a nucilor.
  10. Oportunități de finanțare pentru creșterea competitivității la export.
  11. Detalii despre obținerea finanțării pentru dezvoltarea afacerilor.

Summitul se va încheia cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, oferind participanților ocazia să interacționeze direct cu experții prezenți și să clarifice orice aspecte suplimentare.

Participanții sunt invitați să se alăture acestui eveniment pentru a beneficia de expertiza și cunoștințele specialiștilor din domeniu, pentru a descoperi noi oportunități de afaceri și pentru a contribui la dezvoltarea sectorului nucifer din Republica Moldova.

Pentru mai multe informații despre eveniment și pentru înregistrare, vă rugăm să ne contactați. Vă așteptăm cu drag

CONTACT:

Evenimentul este organizat cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin proiectul OPTIM.

Limacșii – o problemă particulară în No-till

0

Sistemul No-till reduce necesarul de forță de muncă, conservă solul și apa, reține nutrienții, previne eroziunea și promovează o comunitate activă și diversificată de organisme capabile să controleze unii dăunători, dar vine și cu câteva provocări. Una dintre acestea sunt limacșii.

Limacșii sunt considerați printre cei mai provocători dăunători cu care se confruntă fermierii care practică No-till. Reziduurile de culturi de acoperire rămase sunt excelente pentru sol, insecte benefice, inamici naturali ai dăunătorilor, dar devin și hrana și adăpostul perfect pentru limacși.

Limacșii adoră rapița, soia, lucerna și cerealele mici. Se descurcă bine pe păpădie. Mănâncă porumb, dar nu îl iubesc, și trec la una dintre sursele lor de hrană preferate, dacă este disponibilă.

Acest lucru înseamnă, de exemplu, că dacă semeni porumb într-o cultură de acoperire cu secară, secara va ține limacșii departe de porumb.

Limacșii tineri eclozați în timpul verii se afundă în sol pentru a se răcori când este cald și uscat. Din cauza iernilor fără înghețuri și temperaturi reduse, mai mulți limacși adulți supraviețuiesc după o iarnă blândă.

Fiind hermafrodiți, fiecare limax poate depune ouă. Acest lucru înseamnă că ai de două ori mai multe exemplare care depun ouă decât dacă ar exista sexe distincte. Fiecare limax poate depune până la 500 de ouă pe an.

Limacșii, flagelul No-till

Vestea proastă pentru fermierii care practică No-till este că lucrarea solului este cea mai bună metodă de control al limacșilor. Fiind moluște, insecticidele nu sunt eficiente împotriva lor și există puține alte opțiuni directe și practice pentru control.

Unele dintre opțiunile ce ucid direct melcii, utilizate de fermieri din SUA, includ metaldehida (utilă dacă este aplicată în benzi pe rânduri, dar ușor spălată de ploaie), soluțiile de azot (riscantă, presupune amestecarea a azot 30% 1 la 1 cu apă, pulverizarea noaptea, când limacșii sunt cei mai activi, trei nopți la rând) și fosfatul de fier.

Indiferent de produsul ales, intervenția timpurie, atunci când limacșii sunt mai mici, are mai mult succes decât intervenția târzie în cazul melcilor mai mari (un motiv pentru care monitorizarea este importantă).

Prădători naturali ai limacșilor

Carabidele prădătoare și nematozii(Phasmarhabditis hermaphrodita) sunt principalii inamici ai limacșilor. (Nematozii trăiesc în sol și intră în limacși prin deschideri naturale pentru a-și încheia ciclul de viață). La aceștia se pot adăuga muștele Sciomyzidae.

Chiar dacă nu puteți elimina complet insecticidele, utilizarea lor rațională este foarte importantă pentru a preveni distrugerea insectelor utile. Experiențele în teren arată că acolo unde au fost create condiții pentru gândacii prădători numărul limacșilor a fost mai mic.

Aplicarea pe rânduri mai degrabă decât răspândirea lor pe întregul câmp ar fi o metodă mai prietenoasă pentru prădători naturali. Cu cât puteți face aplicarea mai specifică și mai țintită, cu atât mai bine.

Câmpurile curate oferă doar o singură opțiune pentru hrana limacșilor – cultura

În SUA, unde infestările cu limacși au prins viață din cauza suprafețelor mari în No-till, fermierii seamănă secară între rândurile de soia și porumb și observă o proliferare a prădătorilor naturali.

Secara este distrusă la 1-7 zile după semănarea porumbului, iar limacșii preferă în mare măsură secara în descompunere ca sursă de hrană. Pe măsură ce secara se descompune, disponibilitatea nutrienților se îmbunătățește, de fapt.

S-ar putea crede că sursa suplimentară de hrană pentru limacși ar face ca populațiile lor să explodeze, dar aceasta ajută la menținerea prădătorilor în câmpul de producție, reducând nevoia de insecticide.

Pe de altă parte, metoda trebuie testată cu foarte mare atenție. Regional, rezultate pentru experiențe de acest fel nu au fost anunțate.

Modificarea perioadei de semănat

O altă practică culturală pe care cultivatorii o folosesc este modificarea perioadei de semănat.

Pentru porumb, se recomandă semănatul timpuriu, înainte ca ouăle să eclozeze sau înainte ca limacșii să înceapă să se hrănească mai intens.

Deși nu previne afectarea plantei de către limacși, cel puțin permite culturii să crească mai mare și, eventual, să depășească pagubele importante.

În plus, dacă cultura a răsărit deja și crește, devine mai ușor de observat hrănirea limacșilor și de luat o decizie mai informată cu privire la necesitatea de a acționa.

Totuși, acest lucru s-ar putea să nu fie posibil în cazul soiei. Dacă culturile sunt semănate în perioade după ce activitatea și hrănirea limacșilor a început, modificarea datelor de semănat nu mai este eficientă.

În cazul în care limacșii se hrănesc activ, poate fi luat în considerare semănatul mai tardiv, când solul s-a încălzit suficient pentru a descuraja activitatea limacșilor. Cu toate acestea, este posibil riscul ca plantele mici să fie distruse de limacși, dacă condițiile meteorologice se răcesc și creșterea plantelor încetinește.

Tratamentul semințelor și „limacși toxici”, un rezultat neașteptat

Explorând metodele de control ale limacșilor în No-till, am găsit un studiu interesant realizat de Penn State University, care a arată că limacșii care au ingerat soia tratată cu tiametoxam au devenit toxici pentru gândacii (Carabide prădătoare) care îi consumaulimacșii înșiși nu au fost afectați, dar au devenit hrană otrăvitoare pentru prădătorii lor.

Experimentul realizat pe câmpuri, a arătat că limacșii hrăniți cu neonicotinoide au ucis 31% din prădătorii din apropiere în prima lună a sezonului de creștere. Cu prădătorii eliminați, limacșii s-au înmulțit.

Când populația de limacși a explodat, densitățile la soia au scăzut cu 20%, iar randamentele generale ale culturilor au scăzut cu 5%.

Limacșii – alte metode de control practicate

Experiența sugerează că utilajele de tip Row Cleaners pentru curățarea rândurilor nu vor avea un impact semnificativ asupra dimensiunii populației de limacși.

Cu toate acestea, permit solurilor să fie mai uscate și mai calde, asigură o germinare și o creștere mai rapidă a plantelor și posibilitatea cultura să depășească daunele cauzate de limacși.

De fapt, orice practică ce permite o creștere mai viguroasă a plantelor va ajuta la reducerea pagubelor limacșilor.

Unele cercetări sugerează că trifoiul incarnat (crimson) poate fi un respingător util pentru limacși.

Unii cercetători sugerează că, drept beneficiu secundar, culturile de acoperire pot de fapt să extragă insecticidele din sol mai repede (tratamentul pentru semințe oferă aproximativ două săptămâni de protecție, dar poate persista în sol până la doi ani).

Pentru controlul limacșilor, este necesară o rotație cu o cultură de acoperire, nu doar pentru a stabiliza și hrăni solul, ci și pentru a stabiliza și hrăni diversitatea regnului animal subteran.

Când acest echilibru se strică, o specie poate predomina ușor celelalte, aruncând întregul sistem într-o spirală a distrugerii.

Prin urmare, gestionarea limacșilor este mai dificilă decât controlul majorității insectelor și buruienilor. Populațiile trebuie adesea reduse în timp prin utilizarea consecventă a practicilor culturale, evitarea tratamentelor ce distrug prădătorii naturali și, dacă se justifică, utilizarea moluscicidelor la momentul oportun.

Bibliografie:

  1. Slug Management in Continuous No-Till. Virginia Cooperative Extension.
  2. Slugs in Corn and Other Crops; Armyworms in Corn. The University of Tennessee Institute of Agriculture.
  3. Slugs on Field Crops. Ohio State University Extension.
  4. Slugs in Soybean. N.C. Cooperative Extension.
  5. Trade-offs of controlling slugs in no-till.

Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA.

Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.