ULTIMELE ARTICOLE

Aliona Mandati: Două produse Slatava Grup incluse în schema de protecție ne asigură avantajos calitatea bună a recoltei

0

Diversificarea produselor incluse în schemele de protecție este unul dintre cele mai importante aspecte ce ține de prevenirea rezistenței și asigurarea unei protecții calitative a culturilor.

An de an, fermierii testează eficiența diferitor produse pentru a găsi echilibrul unui preț bun la pachet cu eficiența sporită. Este și cazul SRL Domulterra care, anul trecut, după testarea produselor de la diferite companii, a decis să reia colaborarea cu Slatava Grup.

Mai multe detalii despre produsele pentru care compania Domulterra a decis să continue parteneriatul și pentru acest sezon ne-a oferit Aliona Mandati.

„Am reluat colaborarea cu Slatava Grup anul trecut. Motive de bază au fost două – prețul atractiv, foarte important în contextul problemelor cu care ne confruntăm ca fermieri în ultimii ani și eficiența înaltă a produselor. În plus, Slatava Grup este foarte flexibilă, iar graficul de achitare este optim în condițiile perioadei în care comercializăm recoltele”, menționează Aliona Mandati.

Producătoarea menționează că, din toate produsele utilizate, două au devenit aproape că indispensabile în controlul mai multor boli și dăunători în livezi datorită eficienței: fungicidul Magnat 75 WG – ce are drept substanță activă tebuconazol și insecticidul Mospelat 20 SL – pe bază de acetamiprid.

„La utilizarea produselor, am observat un efect foarte bun. Mai mult, am comparat cu produsele altor companii, ce oferă produse similare la un preț mai mare și am rămas plăcut surprinși de rezultate”.

slatava grup aliona mandati

Magnat 75 WG – fungicid ce oferă trei avantaje

Un produs recomandat de către Aliona Mandati este fungicidul Magnat 75 WG.

„Folosirea Magnat 75 WG pentru controlul bolilor în orice etapă de dezvoltare a plantei, în condiții extreme ale vremii, dar și în perioada înfloririi sunt trei avantaje ce ne fac să optăm pentru acest produs.

În aceste perioade nu poate fi folosit orice produs, iar acest lucru joacă un rol important. În plus, fungicidul are un efect imediat de stopare a răspândirii bolii. La acestea se mai adaugă și spectrul larg de acțiune”.

Magnat 75 WG protejează pomii de măr de făinare, fiind cu ușurință integrat în schemele de protecție la alte culturi, cum ar fi prun sau cireș.

Pe lângă făinare la măr, la sâmburoase Magnat 75 WG asigură controlul bolilor cum ar fi clasterosporioza, cocomicoza, monilioza sau pătările.

Mospelat – insecticid cu formulare lichidă și excelentă activitate translaminară

Mospelat 20 SL este un insecticid sistemic, pe bază de acetamiprid, din grupa produselor neonicotinoide.

„Substanța activă este bine cunoscută pentru eficiența sa. Forma preparativă lichidă ne permită dizolvarea ușoară în apă. Anume din aceste considerente și acțiunea este rapidă, iar în scurt timp după aplicare insectele sunt combătute.

Din nou, vorbim despre un preparat care are un spectru larg de acțiune. Acesta asigură controlul viermelui merelor, moliilor, viespii cu ferestrău și păduchilor în livezi. În plus, îl putem utiliza atât la temperaturi scăzute, cât și înalte, un lucru foarte important în condițiile actuale ale vremii. Deci, recomandăm colaborarea cu Slatava Grup și altor fermieri”, a conchis Aliona Mandati.

Pentru mai multe detalii despre produsele disponibile în cadrul Slatava Grup apelați la numărul +373 681 66 966 sau accesați slatavagrup.md.

Rezistența pomilor la îngheț – cum îi protejăm

0

Rezistența speciilor de pomi la îngheț diferă atât în funcție de specie, varietate, cât și de fenofaza în care se află pomii. Cu cât avansează mai mult în vegetație, pomii devin mai susceptibili la temperaturile reduse.

De obicei, formarea crustei de gheață pe flori sau fructe poate să nu omoare țesutul, însă ulterior pot fi înregistrate deformări sau afectată calitatea fructelor.

Mai periculoasă este înghețarea internă a țesuturilor organelor generative.

Un exemplu al impactului temperaturilor scăzute asupra calității fructelor este așa-zisul frost ring sau inel de îngheț pe care îl putem observa la măr ulterior, în timpul creșterii fructelor, dar care este rezultatul înghețurilor târzii:

Sau, cum ar fi în cazul speciilor sâmburoase, cum ar fi caisul, se poate observa deformarea fructelor, ca rezultat al înghețurilor, sub formă de catfacing, adică bot de pisică.

Temperaturile deosebit de înalte din acest sezon, ce nu sunt caracteristice acestei perioade au contribuit la avanzarea fenofazelor de vegetație, iar pomii sunt vulnerabili la îngheț.

Înghețurile prognozate în unele zone în următoarele zile provoacă stres în rândul pomicultorilor care nu au pusă la punct o metodă bună de evitare a impactului înghețurilor.

Rezistența la îngheț a organelor florale la pomi:

rezistenta pomi inghet

Important! Tabelul de mai sus este orientativ, iar rezistența la îngheț poate fi influențată de soi, condițiile particulare din zonă, starea pomilor.

Orientativ, la temperaturi de până la -2 grade C îngheţul ţesuturilor nu este pronunțat şi de regulă acestea îşi revin, chiar dacă dezgheţarea este mai rapidă, deci nu se provoacă moartea organelor florale. 

La temperaturi sub -2 grade C, îngheţul ţesuturilor este profund afectat, încât ele îşi mai pot revini doar dacă dezgheţarea are loc lent, iar dezgheţarea bruscă provoacă moartea organelor sensibile.

În funcție de suprafețe și numărul pomilor pe care îi aveți, puteți utiliza diferite metode de protejare a acestora. Acoperirea pomilor sau arbuștilor din grădină cu agril poate fi o metodă eficientă.

Pentru a proteja organele florale de îngheț sunt recomandate fumigaţia, încălzirea efectivă a aerului din livadă, ventilarea şi mărirea umidităţii aerului.

Încălzirea aerului din livadă se poate realiza cu ajutorul unor sobiţe spe­ciale, arzătoare sau instalaţii emiţătoare de radiaţii infraroşii.

Mărirea umidităţii aerului cu ajutorul aspersoarelor care pulverizând apa în atmosferă ridică temperatura aerului cu 2-4°C. Irigaţia prin aspersiune se declanşează cu câteva minute înainte de apariţia îngheţului.

Stratul de gheaţă cee se va forma pe ramuri, devine un strat izolator, care împiedică răcirea ramurilor, menţinând în acelaşi timp la exterior temperatura foarte apropiată de 0°C.

restabilire pomi ingheturi

În plus, există produse ce se aplică înaintea înghețurilor, acestea sporind rezistența pomilor la îngheț. Vezi mai multe despre Cropaid NPA – protejează pomii de înghețuri primăvara.

Pe suprafețe mari, protejarea pomilor de îngheț necesită o abordare profesionistă. Aici, la sigur vă vor fi utile mașinile antiîngheț. Varietatea acestora pe piață este mulțumitoare.

Instalațiile eoliene antiîngheț vă pot asigura protecția pomilor pe câteva hectare.

Mașinile de protecție împotriva înghețurilor pot fi utilizate în livezi, vii, câmpuri deschise și sere.

Amintim că, specialiștii recomandă efectuarea mai târzie a tăierilor pentru a nu provoca intrarea pomilor în vegetație, fertilizarea echilibrată cu potasiu și fosfor pentru a crește rezistența pomilor.

Măsuri de prevenire și combatere a înghețurilor de primăvară a culturilor pomicole și de câmp

0

Coborârea temperaturii stratului de aer de la suprafața solului sub 0°C, în perioada de vegetaţie a culturilor, afectează negativ dezvoltarea plantelor şi uneori, încheie prematur ciclul de vegetație, sau chiar duce la moartea plantelor.

Potrivit specialiștilor, înghețurile dăunează pomilor în plină floare, distrugând uneori aproape întreaga recoltă.

Cei mai expuși pericolului fiind: caişii, piersicii, vişinii, cireşii, mărul, nucul şi alunul. De asemenea, sunt afectate şi plantaţiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii.

Culturile de câmp, sunt afectate într-o proporţie mai mică de îngheţurile tardive de primăvară, având o sensibilitate mai redusă faţă de îngheţ.

În marea majoritate a cazurilor, momentele critice din ciclul vegetativ (diferenţierea organelor de reproducere, înflorire, fructificare etc.) se produc în afara perioadelor de îngheţ.

Numai în cazurile rare, când îngheţurile apar foarte târziu, culturile de câmp sunt afectate într-o proporţie însemnată.

Astfel, Ministerul Agriculturii și Industriei Aimentare reiterează necesitatea asigurării riscurilor de producție în agricultură.

Reamintim că, statul subvenționează cu 70% din costul primei de asigurare (Legea nr. 183/2020 privind asigurarea subvenționată în agricultură).

Riscuri:

Îngheţurile provoacă daune considerabile recoltei culturilor pomicole în perioada înfloririi. Probabilitatea vătămării de îngheţuri a florilor şi fructelor la cais constituie în medie 15 – 40% din ani, la celelalte culturi pomicole – până la 15% din ani.

Un pericol deosebit pentru viţa de vie prezintă îngheţurile tardive de primăvară după desfacerea mugurilor. Probabilitatea acestor îngheţuri pe teritoriul republicii constituie 10 – 30% ani.

Asupra repartiţiei şi intensităţii îngheţurilor, un rol deosebit îl au condiţiile locale (relief, altitudine, vînt).

Îngheţurile tardive de primăvară sunt periculoase îndeosebi pentru culturile iubitoare de căldură şi cele legumicole în fazele timpurii de dezvoltare a lor.

Probabilitatea vătămării de îngheţuri a plantelor răsărite de porumb, în dependenţă de termenii de semănat, constituie 5 – 10% din ani.

Probabilitatea vătămării plantelor de floarea soarelui şi sfeclei de zahăr, în timpul răsăririi lor, nu este mare şi este posibilă doar în raioanele de nord ale țării.

Plantele abia răsărite a culturilor cerealiere de primăvară sunt foarte rezistente la îngheţ şi suportă scăderea temperaturii până la -7° – 9°C frig.

Culturile legumicole: roșiile, ardeii, vinetele, castraveții, etc. sunt cele mai pretenţioase faţă de căldură.

Îngheţurile cu intensitatea de 0 – 1°C frig duc la pieirea lor. Tutunul este foarte vulnerabil la îngheţ primăvara după răsădirea lui în sol.

Îngheţurile cu intensitatea 0 – 1°C frig pot provoca pieirea totală a plantelor.

Măsurile de atenuare şi combatere a îngheţurilor

Posibilităţile actuale de luptă împotriva îngheţurilor tardive de primăvară şi timpurii de toamnă, pot fi grupate, din punct de vedere al principiului de combatere, în următoarele grupe:

 • Măsuri practice înainte de plantare sau însămânţare (plantele sensibile la îngheţ sunt cultivate pe pante cu expoziţia sudică sau sud-vestică, care asigură scurgerea cu uşurinţă a aerului rece pe văi);
 • Măsuri prin care se urmăreşte atenuarea radiaţiei nocturne (fumigaţiile, adăpostirea, perdele vegetale de protecţie);
 • Măsuri prin care se realizează creşterea temperaturii solului şi a aerului (încălzirea suprafeţei solului prin irigare, încălzirea cu aer cald);
 • Mijloace mecanice (ventilarea aerului) prin care se împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului;
 • Măsuri agrotehnice prin care se influenţează proprietăţile termice ale stratului arabil şi procesele radiative la suprafaţa solului.

Toate aceste metode determină reducerea răcirilor radiative, distrugerea stratului de inversiune termică de la sol, omogenizarea temperaturii aerului în stratul microclimatic şi în consecinţă, menţinerea temperaturii aerului şi pe suprafaţa solului mai mare de 0oC.

Aplicarea acestor măsuri se face în mod diferenţiat, în raport cu condiţiile meteorologice şi locale (relief şi microrelief, soiuri de plante, condiţii tehnice, pante, altitudine), ca şi de costurile materiale posibile.

Recomandări privind lucrările de primăvară în exploatațiile agricole

Culturi de câmp:

 • Evaluarea pieței și încheierea contractelor de livrare a producției agricole;
 • Evitarea trecerilor exagerate a tehnicii pe câmp;
 • Evitarea arăturii de primăvară;
 • Minimizarea lucrărilor solului în vederea păstrării rezervelor de apă în sol;
 • Alegerea culturilor în dependență de asolament și zona de cultivare (profit, competitivitate);
 • Asigurarea cu semințe de calitate, însoțite de Certificat de valoare biologică (raporturi contractuale și varietăți recomandate – Catalogul soiurilor de plante);
 • Respectarea termenului optim de însămînțare, respectarea adîncimii însămînțării și a vitezei tehnicii la însămînțare;
 • Respectarea normei de însămînțare (în anii secetoși norma se va reduce cu 15-20%);
 • Efectuarea analizelor de laborator a solului la elemente nutritive și microelemente, nematozi ș.a.;
 • Administrarea corectă a fertilizanților;
 • Respectarea măsurilor agrotehnice pe întraga perioadă de vegetație.

 Culturi multianuale:

 • Definitivarea urgentă a tăierilor în uscat;
 • Tratamente cu preparate cuprice;
 • Menținerea unei agrotehnici corespunzătoare în plantație, inclusiv partea fitosanitară;
 • Efectuarea corectă a fertilizărilor.

Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de mln de dolari fermierilor

0

Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru a-i despăgubi pentru preţurile scăzute la cereale, potrivit unui proiect de act normativ publicat vineri pe pagina de Internet a Executivului de la Varşovia, transmite Reuters, notează agerpres.ro.

Fermierii din Polonia şi alte ţări membre ale Uniunii Europene au protestat în ultimele luni din cauza preţurilor mici la produsele agricole, care în opinia lor sunt cauzate de importurile mari din Ucraina precum şi de constrângerile care le sunt impuse lor de normele de mediu ale Uniunii Europene.

„Ajutorul este destinat să îi despăgubească pe fermieri pentru pierderile suferite ca urmare a situaţiei de de piaţă, provocată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, şi să crească cifra de afaceri din vânzările de cereale, accelerând astfel golirea silozurilor înainte de următoarea recoltă”, se precizează în textul actului normativ.

Subvenţiile vor fi finanţate de la Fondul polonez de ajutor, al cărui obiectiv principal este sprijinirea refugiaţilor ucraineni.

Conform reglementărilor în vigoare, Fondul polonez de ajutor va primi la rândul său banii de la economiile realizate în alte părţi ale sectorului public şi posibil de pe urma obligaţiunilor emise de Banca de dezvoltare (BGK) deţinută de statul polonez. 

Moldova Fruct anunță selectarea companiilor pentru participarea la Fruit Attraction 2024

0

Asociația „Moldova Fruct”, în parteneriat cu Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, Agenția de Investiții și Western NIS Enterprise Fund anunță selectarea companiilor interesate să participe la Expoziția Internațională Fruit Attraction 2024, care se va desfășura în perioada 8-10 octombrie 2024, la Madrid, Spania în cadrul standului de țară: „Moldova un gust deosebit”.

Termenul de expediere a formularului de aplicare: 17 mai 2024.

Taxa inițială de înregistrare – 26 000 lei (aceasta include o parte din cheltuielile pentru arendă a spațiului, taxa de înregistrare a co-expozanților, construcția și întreținerea standului (electricitate, curățenie), precum și promovarea pe platforma expoziției).

Plata este nerambursabilă și va fi achitată în cazul în care compania este selectată.

Mai multe informații despre eveniment găsiți site-ul expoziției.

Participanții vor fi selectați în baza unui concurs, cu atribuirea de puncte, care va fi aplicabilă în cazul în care numărul cererilor depășește numărul de locuri limită disponibile pentru participare.

Vor fi alese maximum 12 companii, care vor întruni următoarele criterii:

 • Disponibilitatea loturilor comerciale de fructe conform cerințelor de calitate înaintate de importatori. Deținerea infrastructurii post-recoltare și soluțiilor moderne de ambalaj (30 puncte);
 • Deținerea certificatelor corespunzătoare (Global G.A.P./ GRASP/ IFS/ BRC / SMETA) (20 puncte);
 • Abilități de negociere și cunoștințe tehnice (cunoașterea limbii engleze, experiență în exportul pe piețele din UE și Orientul Mijlociu, cunoștințe necesare legate de prețuri, logistică, proceduri) (25 puncte);
 • Materiale promoționale (cărți de vizită, site web, broșură, adresă de e-mail corporativă) (10 puncte)
 • Contribuții financiare pentru costurile neacoperite de partenerii de dezvoltare și lipsa restanțelor financiare față de Asociația Moldova Fruct (10 puncte)
 • Compania este înregistrată în sistemul Beeprotect. (5 puncte)

Prin completarea formularului de întregistare, compania se obligă să furnizeze informații relevante despre rezultatele participării: numărul de contacte stabilite, valoarea produselor exportate ca urmare a participării la expoziție, lecțiile învățate/ideile inovative/sugestiile de îmbunătățire, care vor fi împărtășite cu producătorii și exportatorii de fructe în cadrul unor evenimente tematice.

Companiile interesate pot aplica la următorul link.

Persoana de contact – Alexandra Bîcu, tel +373 68355770. Email: [email protected].

VIDEO. Tăieri la cireș – sfaturi și particularități

0

Atunci când vorbim despre tăieri la cireș, trebuie să cunoaștem particularitățile generale ale speciei. În primii 2-3 ani după plantare, pomii au o creștere lentă, apoi, până la intrare pe rod economic, cresc viguros.

Până în perioada de fructificare pomii diferitor soiuri se deosebesc puțin după vigoarea de creștere.

Cireșul se caracterizează prin dominanță apicală foarte pronunțată, care, atât natural, cât și în urma scurtării ramurilor anuale, duce la creșterea și ramificarea intensă a lăstarilor în partea superioară (lăstarul terminal și câțiva subterminali).

Acest lucru duce la o etajare evidentă pe axul central și ramurile de schelet.

În general, la cireș, formarea coroanei se realizează preponderent prin operații în verde, iar în perioada de repaus se fac tăieri de corecție sau conform recomandărilor unor forme specifice de coroană.

În videoul din acest articol, realizat, cu suportul USAID PCRR, aflați mai multe despre tăierile la cireș de la expertul Peter Hilsendegen.

V-ar putea fi util și articolul Tăieri la cireș. Tufa spaniolă – reguli de formare.

AgreenaCarbon pentru fermierii din Moldova – accesează o sursă importantă de venituri suplimentare

0

AgreenaCarbon, un program care promovează ideea de sechestrare a carbonului din sol și certifică acest lucru, devine tot mai relevant pentru fermierii din Moldova în încercarea lor de a-și menține veniturile și de a face tranziția către agricultura regenerativă.

Lista de provocări cu care se confruntă aceștia nu este una restrânsă sau lejeră. În acest context, Agreena oferă fermierilor oportunități de diversificare a veniturilor și de îmbunătățire a practicilor agricole.

Accesul limitat la resurse precum inputuri agricole de calitate și tehnologii moderne, alături de schimbările climatice frecvente și fragmentarea terenurilor agricole, sunt doar câteva dintre dificultățile fermierilor moldoveni.

Mai mult, dependența de piețele de desfacere și accesul limitat la finanțare și sprijin guvernamental pot îngreuna situația pentru mulți dintre aceștia. 

Astfel, inițiative inovatoare precum AgreenaCarbon capătă din ce în ce mai multă importanță, oferind fermierilor șansa de a-și diversifica veniturile și de a promova o agricultură mai sustenabilă în Moldova.

Prin conceptul său, platforma creează beneficii pe termen scurt, mediu și lung pentru cei înscriși. Cel mai vizibil și rapid sprijin pe care îl oferă este posibilitatea vânzării creditelor de carbon verificate.

Acestea pot fi obținute prin implementarea de bune practici pentru mediu și climă, cele patru esențiale fiind practica no-till, utilizarea optimă a culturilor de acoperire, utilizarea îngrășămintelor organice și gestionarea optimă a deșeurilor vegetale.

În funcție de gradul de implementare, poți obține până la 3 credite pe hectar pentru parcelele pe care alegi să le înscrii pe platformă. Fiecare credit se obține în baza calculări impactului net al parcelelor înscrise, la finalul sezonului de recoltă.

Creditele AgreenaCarbon sunt validate de DNV, lider mondial pe piața consultanților în asigurări și sunt acreditate ISO, iar ele se pot vinde.

De asemenea, poți alege să le păstrezi pentru a compensa propriile emisii de GES, le poți vinde propriilor cumpărători sau odată cu recolta. Pentru cei care au nevoie de sprijin în acest proces, Agreena asigură și serviciul de intermediere a vânzării creditelor.

Un important beneficiu pe care îl oferă platforma este plata anticipată, conform planificării sezoniere, iar criteriile de eligibilitate în acest caz sunt permisive: trebuie să fii înscris pe platformă, unde vei introduce date reale despre parcelele tale și vei calcula cantitatea estimată de eliminare a GES.

Agreena îți va oferi un preț pe baza celei mai bune estimări. Mai mult decât atât, dacă prin vânzare se ajunge la un surplus, vei beneficia de o treime din suma obținută.

Pe termen mediu, fermierii pot observa o scădere a costurilor datorată implementării bunelor practici. Reducerea numărului de utilaje și a cantității de combustibil necesar, precum și consumul unei cantități reduse de îngrășăminte au efecte economice pozitive asupra afacerii tale.

Nu trebuie subestimate beneficiile pe termen lung pentru sănătatea solului. Prin implementarea metodelor agricole sustenabile, se observă creșterea biodiversității solului, sporirea capacității acestuia de a reține apa și îmbunătățirea conținutului de substanțe nutritive.

Toate acestea contribuie la o mai bună calitate a solului, crescând astfel eficiența și productivitatea fermei tale. Agreena reprezintă un aliat puternic pentru fermierii din Moldova și prin prisma transparenței sistemului de funcționare.

Prin intermediul partenerului de încredere, Proteh Agro, fermierii pot beneficia atât de cunoștințele necesare, cât și de îndrumare pe tot parcursul tranziției lor către agricultura regenerativă. 

AgreenaCarbon este cel mai mare program de certificare a carbonului la nivel global și deține acreditare internațională pentru monitorizarea, cuantificarea, validarea și verificarea reducerilor emisiilor de gaze cu efect de seră și ale eliminării de carbon.

În doar doi ani, Agreena a recompensat cu peste 6.000.000 de euro fermierii înscriși pe platformă.

Vezi în video-ul de mai jos experiența lui Marcel Gîrlovanu, primul fermier din Moldova care s-a înscris în programul Agreena.

Pentru a afla mai multe despre programul Agreena și pentru a vă alătura programului, contactați ProtehAgro, partenerul exclusiv pentru Moldova al Agreena sau accesați proteh.md sau apelați la numărul de telefon: +373780 80 909.

AgroMeteo: Meteorologii anunță Cod Galben de înghețuri în nordul țării

0

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis vineri, Cod Galben de înghețuri.

Pe 20.04.2024, în orele nocturne și ale dimineții, în jumătatea de nord a țării, la suprafața solului și izolat în aer se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-3°C.

Combinatul de vinuri Cricova exportă circa 70% din producție în UE

0

În ultimii ani, Uniunea Europeană a devenit un partener comercial vital pentru Republica Moldova, iar vinurile moldovenești, și mai ales cele de la Combinatul de vinuri Cricova sunt apreciate de consumatorii europeni.

În 2023, circa 70% din exporturile Cricova au fost destinate piețelor din Uniunea Europeană, cu un volum de aproximativ 2 milioane de sticle vândute pe piața românească și 1,2 milioane în alte țări europene.

Cricova a reușit să extindă distribuția în peste 100 de orașe din Europa, ajungând astăzi în 17 state europene.

Implementarea standardelor europene a fost esențială pentru acest succes.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare încurajează și sprijină continuarea acestor eforturi, fiind recunoscut impactul pozitiv al acestor inițiative asupra economiei naționale.