Un fermier din Criva a încercat să aducă ilegal în țară un tractor din Ucraina

0

Polițiștii de frontieră în conlucrare cu grănicerii ucraineni au acționat în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră „Criva”, pentru reținerea unui mijloc de transport, care ilegal a traversat frontiera de stat.

Astfel, în timpul efectuării misiunilor de serviciu, angajații secției echipe mobile a Direcției regionale Nord au observat, pe direcția localităților Criva – Mamaliga, un mijloc de transport care se deplasa cu luminile aprinse, din Republica Moldova spre Ucraina. Despre cele constatate, polițiștii de frontieră au anunțat imediat reprezentanții Detașamentului de Grăniceri Cernăuți al Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei.

La fața locului, angajații Direcției regionale Nord în comun cu omologii ucraineni, au întreprins un șir de măsuri operative, iar în rezultat pe teritoriul Ucrainei, a fost reținut un tractor de model Belorus 802, anul fabricării 2015, la volanul căruia se afla un cetățean ucrainean. La fel, polițiștii de frontieră au identificat proprietarul mijlocului de transport, care s-a dovedit a fi un cetățean al R.Moldova, locuitor al sat.Criva, r-nul Briceni.

Din declarațiile bărbaților s-a stabilit că tractorul a fost adus în Ucraina în mod fraudulos, motivul fiind diferența de preț al acestuia, dar și taxa mare de import. Pe cazul dat a fost pornit dosar penal pentru contrabandă în proporţii deosebit de mari, conform articolului 248, p.5 CP al R. Moldova, dacă vor fi găsiți vinovați, bărbații riscă de la 3 la 10 ani privațiune de libertate.

Totodată, pe numele cetățeanului moldovean a fost pornită și o cauză penală, conform prevederilor art. 362 alin. (1) al Codului Penal al R. Molodova, pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. Unitatea de transport a fost predată părții moldovenești și indisponibilizată pe teritoriul Sectorului Poliției de Frotieră „Criva”, până la elucidarea tuturor circumstanțelor.

Încă 6 companii vor obține finanțare din mijloacele Creditului polonez. Iată în ce domenii vor fi folosiți banii

0

Consiliul de Supraveghere al Unității de implementare a creditului de asistență acordat de Guvernul Poloniei, condus de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a aprobat astăzi 6 dosare înaintate spre finanțare.

În cadrul ședinței au fost aprobate solicitările de finanțare a companiei Sunworld SRL, peste 4,1 milioane euro, pentru construcția unei fabrici de uscat legume, a ”Proterm Grup” SRL, 1,9 milioane euro, pentru construcția unei sere hidroponice, precum și a ÎCS ”Moldova Zahăr”, care a solicitat  peste 1,1 milioane de euro pentru modernizarea stației de filtrare a sucului.

Au fost acceptate și solicitările SC ”Balcom Agro Grup” SRL, peste 972 mii de euro, pentru construcția unui depozit frigorific și a unei case de ambalare cu linie de sortare, ”Vergecom” SRL, circa 600 mii euro, pentru realizarea unui abator și a unei halei la ferma de porci, precum și a unui grup de agenți economici, care au înaintat o cerere de alocare a circa 740 mii de euro pentru procurarea a 6 combine.

La moment, Consiliul de Supraveghere al Unității de implementare a creditului a aprobat cererile de finanțare a 10 companii.

Din componența Consiliului de Supraveghere al Unității de implementare a creditului de asistență acordat de Guvernul Poloniei fac parte reprezentanți ai Cancelariei de Stat, ministerelor Economiei, Agriculturii și Finanțelor.

Două colegii din subordinea MAIA vor fi reorganizate în Centre de Excelență

0

Întreprinderea de Stat „Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău”  și Instituţia Publică „Colegiul Agricol din Țaul” vor fi reorganizate în Centre de Excelență. Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de miercuri, 27 aprilie, o hotărîre în acest sens.

IP Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău (CEVVC)  va fi creat în baza Colegiului Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău, cea mai veche instituție de învățământ din Republica Moldova cu profil vitivinicol, care către anul 2017 va împlini 175 ani de la fondare. Colegiul a fost și este o adevărată forjerie de cadre din domeniul vitivinicol, amplasată strategic în imediata apropiere a municipiului Chişinău, fapt ce va oferi un potențial turistic sporit pentru Republica Moldova.

IP Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul CEHTAȚ va fi fondat în baza Colegiului Agricol din Țaul, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din Nordul Republicii, care asigură pregătirea cadrelor pentru activitatea cu caracter aplicativ în domeniile horticulturii și tehnologiilor produselor alimentare.

Astfel, Centrele de Excelență care urmează a fi create reprezintă instituții din cadrul sistemului de învățământ profesional tehnic, cu potențial sporit, având atribuții atât în domeniul organizării programelor combinate de formare profesională, cât și în domeniul dezvoltării capacităților în domeniile sale de competență

În cadrul Centrelor de Excelență va fi desfășurat și învățământul dual, care presupune o formă de învățământ în cadrul căruia instruirea teoretică se realizează în instituția de învățământ, iar cea practică – la întreprindere.

Scopul Centrelor de Excelență va fi contribuirea la modernizarea, reformarea și sporirea competitivității sectorului agricol din Republica Moldova, prin dezvoltarea, fortificarea și consolidarea capacităților din cadrul sistemului de educație profesional tehnică, având la bază cele mai bune practici europene, obţinându-se astfel o creștere calitativă a nivelului de pregătire teoretică și practică a specialiștilor, care vor corespunde necesităților mediului de afaceri, exigențelor și standardelor înalte ale pieței muncii.

Activitatea Centrelor de Excelență se va baza pe implementarea unui model nou de organizare şi funcționare, ținându-se cont de experiența altor state, unde astfel de centre servesc drept platforme moderne, durabile și eficiente de consolidare a elementelor-cheie ale sectorului agricol: educație – sectorul de producție – piață.

Se oferă suport financiar pentru companiile care au proiecte inovative

0

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), cu suportul financiar al Guvernului Norvegiei și sprijinul Ministerului Economiei, re-invită Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) din Republica Moldova să beneficieze de suportul financiar disponibil pentru promovarea proiectelor inovative.

Companiile pot aplica exclusiv online pe www.inobiz.md cu propunerile lor de proiecte inovative care să abordeze fie produsele, serviciile sau procesele de business, care urmează să fie semnificativ îmbunătățite prin aplicarea de soluții inovative. Termenul limită de aplicare este 3 mai 2016.

Competiția este organizată cu participarea și suportul experților străini și naționali în domeniu. Principalele criterii de selecție pentru proiectele inovative sunt: gradul de inovare, potențialul de piață, echipa de implementare și capacitatea financiară a aplicantului de a mobiliza, inclusiv și resursele proprii la implementarea proiectului.

Pe parcursul anului trecut, 63 de companii mici și mijlocii au beneficiar de suport financiar direct din partea PNUD Moldova, prin granturi nerambursabile de până la 8 mii USD per proiect.

Mai multe detalii despre programul de suport financiar pot fi găsite pe site www.inobiz.md sau apelând la telefonul  022 – 839 – 911.

DECIS! Se introduc taxe vamale la importul laptelui şi produselor lactate, cărnii şi cimentului din Ucraina

0

Până la finele acestui an la importul laptelui şi produselor lactate, cărnii şi cimentului din Ucraina vor fi aplicate taxe vamale. Totodată, Moldova a stabilit cote la importul acestor produse în regimul de comerţ liber cu ţările CSI, transmite IPN cu referire la o decizie aprobată de guvern. Prin introducerea taxelor vamale se încearcă protejarea pieţei interne de importurile masive de lactate din Ucraina.

Potrivit Ministerului Economiei, volumul produselor lactate importate din Ucraina a înregistrat în anul 2015 o creştere semnificativă. Astfel, importul de lapte acru, lapte prins şi smântână, iaurt, chefir a crescut de 1,5 ori, de brânzeturi cu 33 la sută, iar a salamurilor şi produselor similare de 14 ori.

Mărimea taxei vamale, aplicate la laptele şi produsele lactate, carnea şi cimentul importate din Ucraina va fi de 10-15 la sută.

Aplicarea temporară a măsurilor de protecţie a pieţei interne a fost solicitată de mai multe ori de către producătorii autohtoni de aceste produse, care au semnalat că sunt nevoiţi să activeze în condiţiile de concurenţă neloială. Aceasta, având în vedere că produsele lactate şi din carne ucrainene se comercializează la un preţ mai mic, pentru că nutreţurile în ţara vecină sunt mai ieftine.

Totodată, premierul Pavel Filip a avertizat ministerele de resort să monitorizeze situaţia, ca aceste măsuri de protecţie a pieţei interne şi a producătorului local să nu ducă la majorarea preţurilor la produsele respective pentru consumatori.

Agrobiznes amintește că anterior ministrul Agriculturii din țara vecină a declarat că dacă Republica Moldova își va închide piața pentru importurile de produse lactate ucrainene, Ucraina va fi nevoită să răspundă cu un embargo asupra importului de produse alimentare moldovenești.

Sute de hectare de livezi din nordul ţării, afectate de temperaturile scăzute

0

Sute de hectare de livezi au fost afectate de temperaturile scăzute înregistrate, noaptea trecută, în nordul ţării. Fermierii spun că vor suporta pierderi de milioane de lei. Cei mai afectați sunt agricultorii din raionele Briceni, Ocnița și Edineț, unde, pe lângă, livezi au înghețat și zarzavaturile, transmite Canal2.

Victor Bajureanu din satul Stolniceni, raionul Edineţ are peste 100 de hectare de livezi. Fermierul spune că temperaturile de -4 şi -6 grade Celsius înregistrate noaptea trecută i-au compromis roada.

Valoarea pagubei este de aproape patru milioane de lei.

„Dacă socotim pierderile directe ele se estimează la 40-50 de mii de lei la hectar, la 100 de hectare avem patru milioane de lei”, a menţionat agricultorul din satul Stolniceni, Edineţ, Victor Bajureanu.

Îngheţurile au afectat şi firele de răsad. În satul Alexăndreni oamenii au rămas fără legume, dar și, cel mai probabil, fără nuci.

Potrivit datelor preliminare, cele mai afectate au fost raionele Rîşcani, Ocniţa, Edineţ şi Briceni. În următoarele zile, comisiile pentru situaţii excepţionale din teritoriu urmează să estimeze pagubele.

Codul GALBEN de ÎNGHEȚURI a fost prelungit. Iată raioanele care vor fi afectate

0

Pericolul înghețurilor se menține și în această noapte. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit codul galben de înghețuri.

Astfel, la noapte, izolat în raioanele de nord se prevăd înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1..-2°С.

Sub codul galben de înghețuri cad raioanele Edineț, Ocnița, Briceni, Soroca, Sângerei, Dondușeni, Rezina, Drochia, Glodeni, Florești, Râșcani, Telenești, Șoldănești, Fălești și municipiul Bălți.

Potrivit meteorologilor, atât în ajun de Paște cât și de ziua Învierii vremea va fi instabilă.

Care sunt cele mai productive rase de porci pentru carne

1

Carnea de porc se află în topul preferințelor consumatorilor, iar fermierii, în goană după profituri frumoase, aleg să îngrașe porci renumiți pentru greutatea lor mare. În acest material veți afla care sunt rasele cu cea mai mare producție de carne, caracteristicile și regulile de îngrijire.

Când vorbim de suine deosebim rase sau populații specializate pentru producția de carne, pentru producția de grăsime și mixtă (de carne și grăsime).

Porcii crescuți pentru grăsime

Animalele îngrășate pentru producția de grăsime se deosebesc de celelalte printr-un trunchi adânc și lat. În partea din față corpul arată mai voluminos decât în spate, deși au pulpele destul de cărnoase.

Se înțelege că porcii de acest tip au rezerve generoase de grăsime și asta pentru că după ce împlinesc jumătate de an fibrele lor musculare își încetinesc creșterea. La aceste suine, slănina constituie circa 40-45% din masa totală a carcasei, pe când procentul de carne nu depășește 53%.

Rasele mixte

Având aptitudini universale, rasele mixte sunt și cele mai răspândite. Cu alte cuvinte, porcii de rasă mixtă pot fi sacrificați pentru carne la o vârstă timpurie sau ținuți la îngrășat pentru grăsime. În general, se obțin carcase cu un procent de carne între 53 și 65% și cu până la 29-37% grăsime.

Rasele specializate pe carne

Spre deosebire de celelalte rase, suinele din această categorie au trunchiul lung, pieptul mai puțin adâncit, iar partea din față mult mai mică decât cea din spate, care se remarcă prin pulpe foarte masive.

O altă trăsătură distinctivă constă în aceea că țesuturile musculare ale acestor grăsuni se dezvoltă intens pe când grăsimea se depune mai lent.

Aflați și despre Sfaturi la întreținerea porcilor în perioada rece a anului.

Dacă sunt hrăniți corect, aceștia cresc foarte repede și ajung să cântărească 100 kg în viu în numai șase-șapte luni. Cu mici varieri în funcție de rasă, ponderea cărnii în carcasa acestor porci este de 58-67%, în timp ce grăsimea doar 21-32%.

În continuare ne vom referi la cei mai celebri reprezentanți ai raselor de carne.

Rasa Duroc

Porcii Duroc sunt de talie mare, trunchiul unui vier adult de doi ani poate să măsoare până la 1,8 metri în lungime. Scroafele însă sunt mai mici.

Carcasa acestor suine este foarte masivă și lată, cu linia spinării convexă. Totodată capul lor este micuț, cu urechile îndreptate în sus sau atârnând în jos și ascuțite.

Acești grăsuni sunt destul de activi, în special când sunt tineri, datorită picioarelor puternice și rezistente. Astfel, indiferent de ce greutate ating la maturitate, carcasa nu li se târâie de pământ.

Mai multe detalii despre rasa de porci Duroc pe acest link

Purceii Duroc sunt vopsiți în toate nuanțele de roșu: de la auriu deschis până la brun închis sau chiar maro. Perii sunt de lungime medie și de aceeași culoare ca și pielea animalului.

Cu vârsta suinele sunt fără îndoială mai puțin energice fiindcă se îngrașă rapid. Cu toate acestea, chiar dacă la maturitate un porc cântărește până la 250 kg, stratul de grăsime de sub piele nu depășește 3 cm, indicator nemaipomenit de scăzut chiar și pentru rasele de carne.

FOTO: http://agrotips.ro/
FOTO: http://agrotips.ro/

Productivitate și reguli de îngrijire

Având un strat lejer de grăsime, procentul mușchilor în carcasă poate ajunge până la 80%. Acest lucru e posibil doar în cazul porcilor supuși sistemului de îngrășare timpurie.

Mai exact, pentru a obține rezultate similare, este important ca animalele să primească hrană bogată în proteine. Veți fi surprinși cât de iute animalele vor crește în lungime și greutate.

Cu alte cuvinte, câteva luni de alimentație intensivă vă asigură minimum 100 kg de carne fragedă. Cu excepția scrofițelor, procesul de creștere a masei musculare nu încetinește odată cu vârsta.

După cum s-a dovedit, productivitatea grăsunilor este strâns legată de condițiile de creștere. De aceea țarcurile vor fi ventilate, curățate și încălzite în perioada rece a anului. De asemenea, porcii au nevoie de suficient spațiu pentru mișcare și nu trebuie expuși la zgomot sau alți factori iritanți.

Asigurând condiții ideale de întreținere și hrănire, selecționarii americani au reușit să îngrașe un porc Duroc de 400 kg, unde procentul de carne și grăsime  a fost de 6:1.

Avantaje și dezavantaje ale rasei

Cel mai remarcabile avantaje ale acestei rase de suine sunt:

  • Capacitatea de a crește și  a se îngrășa într-un timp scurt;
  • Adaptabilitate bună la diferite condiții de întreținere;
  • Posibilitatea de a obține cantități mari de carne de calitate superioară;
  • Lipsa aproape totală a grăsimii de sub piele;
  • Animale docile: nu își mușcă stăpânii sau semenii și nu sunt agresivi față de purcei.

Să nu credeți că porcii din rasa Duroc sunt ideali, au și ei puncte lor slabe, cum ar fi:

  • Deși nu este o rasă foarte prolifică, o scroafă dând naștere în medie la 10 purceluși, în schimb au rata de supraviețuire ridicată;
  • Animalele sunt foarte sensibile la boli ale tractului respirator superior;
  • Viteza de creștere, în special a mușchilor, este dictată de alimentația bogată în proteine.

Reguli de îngrijire:

  • Animalele din această rasă nu sunt deloc pretențioase față de întreținere, aceștia  pot trăi în aer liber pe tot parcursul lunilor calde.
  • Necesită o alimentație echilibrată, cu conținut crescut de proteine. Vara se mulțumesc cu 2 porții de hrană pe zi, iar iarna vor primi trei porții.
  • Deoarece sunt sensibili la boli nu lăsați să se acumuleze multă murdărie și praf în grajduri, aerisiți bine, dar fără să faceți curent.

Rasa Pietrain

O trăsătură distinctivă a rasei belgiene Pietrain este trunchiul scurt, dar destul de lat. În ciuda unei osaturi fine și ușoare, porcul are o musculatură bine dezvoltată și pulpe cât se poate de masive.

Capul este relativ mic, ușor și cu profil drept. Urechile sunt mici, proporționate cu capul și purtate erect. Pieptul animalelor este lat, dar nu foarte adânc.

FOTO: saucisson.lu
FOTO: saucisson.lu

Spatele îl au de asemenea lat și foarte musculos. Șoldurile rotunde vădesc rezerve mari de carne și nu de grăsime.

Se întâlnesc exemplare atât albe, cât și pestrițe, însă anume scroafele cu pete negre se consideră bune purtătoare a calităților genetice ale rasei pure. De aceea în sistemul intensiv de creștere se apelează la scroafele cu pielea albă.

Principala deosebire și în același timp avantaj  al rasei este faptul că porcii Pietrain sunt programați la nivel genetic să nu acumuleze țesut adipos.

Greutatea vierilor adulți se situează între 240 și 260 de kg, iar a scroafelor între 220 și 240 kg. Lungimea trunchiului este scurtă, dar sporul mediu zilnic ajunge la 700-750 grame.

Ce productivitate are rasa?

Cât de profitabil este să crești porci belgieni în gospodăriile mici e dificil de zis. Totul depinde dacă veți fi în stare să le asigurați hrana de bază și condiții adecvate de îngrijire.

Rasa are o prolificitate medlie, de circa opt purcei. Tododată trebuie să aveți în vedere că o singură  scroafă este în stare să hrănească doar șase purceluși.

Deși tineretul are o rată bună de supraviețuire, acesta crește mai lent. Dacă vor fi supuși sistemului intensiv de îngrășare aceștia vor ajunge să cântărească 100 de kg în 210-240 de zile. Mai ales că cheltuielile per 1 kg de creștere nu sunt foarte mari, doar  4,5 -5 unități de alimentare.

În rezultat puteți obține o carcasă cu un procent de carne de 62%, în timp ce grăsimea va constitui doar 28%. Numai un singur șold poate să cântărească 8-9 kg la maturitate.

Cele mai multe pretenții la această rasă sunt legate de întreținere. Se pare că porcii Pietrain tolerează foarte prost aclimatizarea – nu le place nici frigul, nici căldura.

Clik aici pentru a afla mai multe despre Porcii Pietrain – rasă de carne, cu puțină grăsime.

De asemenea, aceștia vor obține rezultate slabe dacă nu primesc hrană îndeajuns de nutritivă și echilibrată în același timp. Stresul și el ar putea să-și spună cuvântul asupra productivității.

Rasa Hampshire

Porcii Hampshire sunt recunoscuți ușor după colorit: preponderent negri, cu o bandă albicioasă pe la mijloc, ce acoperă spata și picioarele din față. Rasa vine din SUA și este caracterizată prin urechile mici și ridicate, prinse de un cap ușor cu râtul mic și drept.

Trunchiul suinelor este alungit, spatele fiind lat și robust. Picioarele sunt relativ scurte, dar în schimb sunt puternice și protejate de copite drepte.

FOTO: agrotips.ro
FOTO: agrotips.ro

Urmașii rezultați din împerecherea porcilor din aceeași rasă nu sunt foarte productivi, de aceea se apelează la vierii din alte rase pentru îmbunătățirea eficacității porcilor Hampshire.

Printre alți parametri specifici acestei rase menționăm:

  • Porcii Hampshire se consideră a fi de talie mijlocie, dar îi întrec la mărimi pe cei din  rasele menționate mai sus. Vierii ating o greutate de până la 310 kg, iar scroafele de 250 kg.
  • Deși tineretul este puternic, în primele 8 luni crește destul de lent, după care recuperează.

Cât de profitabilă este creșterea porcilor Hempshire?

În favoarea creșterii unui porc Hampshire vorbește capacitatea bună a rasei de a se adapta practic la orice condiții, neafectând defel rezultatele producției. De fapt, grăsunii pot fi crescuți chiar și pe pășune.

Este de la sine înțeles că rasa produce o carcasă unde predomină carnea, sloiul de slănină fiind foarte subțire. Dacă li se administrează nutrețuri echilibrate și calitative, aceștia pot adăuga pe zi aproape un kg.

Unicul dezavantaj constă în aceea că animalele sunt nemaipomenit de fricoase, iar situațiile stresante pot cauza pierderea  în greutate sau creșterea lentă în înălțime.

Deși rasa are o prolificitate medie, de cel mult 8 purcei și foarte rar 10-12, scroafele Hampshire sunt mame bune, cu un simț matern bine dezvoltat.

După cum am menționat mai sus aceștia se adaptează ușor și dau dovadă de o bună rezistență. Chiar dacă sunt ținuți în aer liber, riscul de a se îmbolnăvi este mic. În plus grăsunii Hampshire nu se tem de curent. Asta nu înseamnă că regulile de igienă trebuie ignorate, întrucât murdăria aduce după sine îmbolnăviri.

Rasa Landrace

De o mare popularitate se bucură și rasa daneză Landrace datorită productivității înalte. Animalele au o conformație fină, sub formă de pară. trunchi alungit, cu partea din spate bine dezvoltată.

Cu un spor mediu zilnic de circa 700 grame, vierii adulți ajung fără mare efort la 310 kg. În același timp costul hranei pentru o zi constituie doar 3,9-4 unități alimentare.

Exemplarele de această rasă sunt exclusiv de culoare albă. Scroafele aduc pe lume până la 12 purcei și au o capacitate bună de alăptare.

Landrace este una din cele mai răspândite rase de porci din specializate pe producerea de carne.

FOTO: courtbleddyn.com
FOTO: courtbleddyn.com

Rasa Tamworth

Originară din Marea Britanie, Tamworth este una din cele mai vechi rase de suine din lume. Crescuți pentru carne, grăsunii din această rasă au trunchi robust, musculatură puternică și măsoară până la 1,40 metri în lungime la maturitate.

Animalele au o colorație pestriță ce variază de la roșcat intens până la roșu închis, dar putem întâlni și exemplare cu pielea albă și pete negre pe spate.

Deși au dimensiuni mai mici decât ale altor rase comerciale, suinele Tamworth ajung să cântărească 100  de kg în doar 7-8 luni.

Articol realizat în baza materialelor agronomu.com

Directorul General FAO: Țările din regiune trebuie să elaboreze politici adecvate pentru a reforma sistemul alimentar

0

Directorul General al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), Graziano da Silva a scris un comentariu cu prilejul celei de-a 30-a Conferințe Regionale FAO pentru Europa care va avea loc săptămâna viitoare la Antalya, Turcia. Articolul pune în discuție subiectele ce țin de nutriție în Europa, Balcani, Caucaz și Asia Centrală. Agrobiznes publică în continuare articolul semnat de Graziano da Silva.

„După succesul remarcabil în reducerea foametei, Europa trebuie acum să se ridice la înălţimea provocării de a se asigura că produsele alimentare oferă mai mult decât supravieţuire, oferă o viaţă sănătoasă. În calitate de şef al unei organizaţii globale de combatere a foametei, nimic nu-mi produce mai multă satisfacţie decât să văd cum o importantă regiune a lumii ajunge să asigure securitatea alimentară pentru populaţia sa.

Insumind 53 de state membre şi o organizaţie membră, Europa şi Asia Centrală este cea mai mare regiune a FAO, acoperind peste 13 fusuri orare de la Atlantic la Pacific. Datele noastre arată că, în aproape fiecare ţară, această regiune a reuşit să reducă insecuritatea alimentară la sub 5 procente din populaţie. Numărul de persoane ce suferă de foame a scăzut în regiune cu cel puţin 40 de procente din 1990. Din păcate, povestea nu se termină aici.

Malnutriţia – spre deosebire de subnutriţie (insuficienţa calorică) – este o preocupare actuală în întreaga regiune. Aceasta se prezintă sub mai multe forme: deficienţă de micronutrienţi, stoparea creşterii, slăbire pronunţată, exces de greutate şi obezitate. De fapt, cele mai multe ţări din regiune au rate alarmante ale obezităţii – mai mult de 20 la sută din adulţi. Malnutriţia produce costuri de sănătate, sociale şi economice pe care nici o societate nu îşi permite să le suporte.

De ce se întâmplă acest lucru? Deoarece, imediat ce ţările rezolvă problema îndelungată a foametei, dietele şi stilul de viaţă ale oamenilor sunt influenţate în mod negativ de globalizare, tranziţia nutriţională, precum şi de alte schimbări. Transformările economice şi sociale – inclusiv veniturile mai mari în ţă’rile sărace şi cu venituri medii, precum şi accesibilitatea produselor alimentare ultra-procesate la preţuri relativ mici – conduc la schimbări în obiceiurile de consum care generează creşterea ratei de obezitate. Alte schimbări ale stilului de viaţă, cum ar fi activitatea fizică redusă, au înrăutăţit situaţia şi mai mult.

Asigurarea accesului la o alimentaţie corespunzătoare, nutritivă şi sigură pentru o populaţie în creştere este una dintre cele mai mari provocări ale timpurilor noastre. Problema se agravează aşa cum competiţia pentru resursele naturale limitate se intensifică, iar reacţiile adverse pe termen lung ale schimbărilor climatice se resimt.

Provocarea actuală pentru Europa şi Asia Centrală este să treacă prin această etapă intermediară nesănătoasă, cât mai repede posibil, spre diete si obiceiuri alimentare diverse, nutritive, sigure şi durabile.

Am făcut un pas ferm în direcţia cea bună, în cadrul celei de-a doua Conferinţe Internaţionale privind Nutriţia, în noiembrie 2014, atunci când ţările participante au adoptat Declaraţia de la Roma privind alimentaţia şi un cadru de acţiune privind eradicarea oricarei forme de malnutriţie. Ţările s-au angajat să îmbunătăţească sistemele alimentare durabile prin dezvoltarea unor politici coerente de la producţie la consum, în toate sectoarele relevante pentru a asigura accesul pe tot parcursul anului la alimente care satisfac nevoile nutriţionale, precum şi pentru a promova diete sigure, diversificate şi sănătoase.

Pentru a reuşi, ţările vor trebui să elaboreze politici adecvate pentru a reforma sistemul alimentar, pentru a reduce pierderile şi risipa de alimente, pentru a facilita decizia consumatorilor de a alege produse sănătoase, pentru a oferi populaţiei acces la educaţie nutriţională, pentru a asigura o etichetare corectă a produselor alimentare, pentru a promova cultivarea produselor agricole precum cele leguminoase, pentru a dezvolta agricultura la scară mică, locală şi a facilita accesul fermierilor la pieţele de desfacere.

Săptămâna viitoare, ţările din Europa şi Asia Centrală vor aborda problema dietelor nesănătoase şi alte probleme ce ţin de alimentaţie şi agricultură atunci când acestea se vor reuni la Antalya, Turcia, pentru cea de-a 30-a Conferinţă Regională FAO pentru Europa. Miniştri, alţi delegaţi precum şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai sectorului privat vor discuta atât probleme cât şi soluţii in urma carora vor stabili priorităţile pentru activitatea FAO în întreaga regiune pentru următorii doi ani.

Societăţile din Europa şi Asia Centrală au astăzi oportunitatea să opteze pentru un viitor sănătos, iar FAO este pregătită să le sprijine în această alegere. Jose Graziano da Silva este Directorul General al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).”