Urgent! Granturi de până la 8 mii de dolari pentru a promova inovaţiile în afaceri

0

Proiectul „Dezvoltarea afacerilor inovatoare pentru o creştere economică locală durabilă”, implementat de către PNUD Moldova cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei și Fundației Orange Moldova anunță Competiția de granturi pentru întreprinderile mici și mijlocii care aplică inovații în afaceri.

La competiția de granturi pot participa întreprinderile micro, mici sau mijlocii, create cu cel puțin doi ani înainte de data aplicării, care își propun să implementeze inovații în afacerile sale. Suma maximă a grantului este de 8.000 USD, sau 60% din valoarea totală a proiectului, solicitantul acoperind nu mai puțin de 40% din bugetul acestuia. Prin competiția de granturi vor fi finanțate până la 100 de proiecte inovatoare.

Data limită de aplicare (conceptul de proiect): 27 iulie 2015, ora 17.00.

Criteriile de eligibilitate și procedura detaliată de depunere a solicitării sunt disponibile aici. Aplicația se face exclusiv on-line, pe www.inobiz.md.

Pentru informații suplimentare, contactați: Dumitru Vasilescu, Manager de Proiect, tel.: (373 22) 839 911, [email protected].

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=Y_igZD2nuk4″]

FOTO. Vinificatorii autohtoni au impresionat vizitatorii de la ExpoMilano 2015

0

Brandul de ţară „Wine of Moldova” a impresionat din nou comunitatea internaţională. La Pavilionul Moldovei de la ExpoMilano 2015 din Italia, vinificatorii autohtoni s-au reunit sub un stand comun pentru a continua promovarea Vinului Moldovei pe cele mai importante pieţe europene. Mesajul pe care l-au prezentat comunităţii internaţionale a fost „Fiţi oaspetele nostru!”. Astfel autorităţile au îndemnat  turiştii să ne viziteze ţara cu ocazia sărbătorii „Ziua Naţională a Vinului”, eveniment ce va avea loc în perioada 3-4 octombrie 2015, la Chişinău. Participarea vinificatorilor autohtoni la expoziţia de la Milano, în perioada 18-19 iulie, a fost posibilă graţie suportului Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) în parteneriat cu Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO).

Viorel Garaz, Expert marketing ONVV: „Suntem mândri că am reuşit să promovăm brandul de ţară „Wine of Moldova” şi la Milano. Standul Republicii Moldova a atras mii de vizitatori dornici să descopere tradiţia legendară a vinului nostru. Expoziţia a fost o platformă importantă de a invita publicul larg să ne viziteze ţara cu ocazia „Zilei Naţionale a Vinului”, iar peste 2000 de oaspeţi au manifestat interes faţă de acest eveniment. Succesul participării noastre la expoziţia de la Milano a reconfirmat ambiţiile comerciale ale producătorilor autohtoni”.

vinuri-expo-milano
FOTO: ONVV

Jurnalişti, oameni de afaceri, reprezentanţi ai sectorului vitivinicol, diplomaţi şi amatori ai vinurilor de calitate au vizitat standul Moldovei de la eveniment. Printre ei a fost şi consulul Republicii Moldova la Milano, Sergiu Goncearenco. Prezent la eveniment, Eduard Grama, Vice-ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare a făcut o scurtă relatare cu privire dezvoltarea industriei vinului în ţara noastră.

Eduard Grama, Vice-ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Sectorul vitivinicol atrage în prezent investiții locale şi străine importante, reprezentând unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei moldovenești. Iată de ce pentru noi este primordial  să continuăm  diversificarea pieţelor de export a Vinului Moldovei şi să le extindem pe cele existente. Suntem convinşi că sărbătoarea „Ziua Naţională a Vinului” va prezenta interes  pentru turişti şi în acest an, iar legenda vinurilor noastre  va fi mai vie ca niciodată”.

FOTO: ONVV
FOTO: ONVV

Pe durata evenimentului organizatorii au demonstrat potențialul de producție și export a industriei naționale vitivinicole. Oaspeţii au fost întâmpinaţi la standul nostru cu un concert de muzică populară susţinut de „Gruppo Vatra” –  un ansamblu format din moldovenii din diasporă. Publicul s-a prins în hore şi sârbe tradiţionale moldoveneşti, iar doritorii au participat la degustării de vinuri şi gustări speciale din Moldova – prune uscate și miez de nucă. În cadrul evenimentului, participanții au putut admira o expoziție de picturi în vin a maestrului Vasile Botnaru, astfel descoperind tradițiile și elementele cheie ale culturii vitivinicole din Republica Moldova. Oenograful a organizat şi un master-class pentru cei interesaţi de arta picturii în vin. Acţiunile de la Milano vin să promoveze cel mai important eveniment comercial pentru vinificatorii din ţara noastră -„Ziua Naţională a Vinului”.

FOTO: ONVV
FOTO: ONVV

Anul trecut, sărbătoarea  „Ziua Naţională a Vinului” a fost un succes fulminant datorită acţiunilor de promovare organizate de către Oficiul Naţional al Viei şi Vinului. Astfel, Moldova a devenit un punct de atracţie pentru zeci de mii de vizitatori din ţară şi de peste hotare. Anterior, pe parcursul celor două zile evenimentul a fost vizitat de un număr record de persoane – cca 130 000. Centrul capitalei a fost vizitat de turişti din 37 de state ale lumii. În topul ţărilor cu cei mai mulţi cetăţeni veniţi la Chişinău s-au aflat România, Rusia, SUA, Germania şi Turcia.

Compensațiile MAC-P pentru producătorii de fructe și struguri: Cum vor fi împărțite cele 12 milioane de dolari

0

La Ministerul agriculturii a avut loc conferința de lansare a componentei ”Compensații pentru Susținerea Vânzărilor (CSV)”, în cadrul proiectului ”Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)”, informează serviciul de presă al instituției.

La eveniment a participat viceministrul Vlad Loghin, reprezentanți ai Direcţiilor ministerului, ai Direcțiilor Raionale pentru Agricultură și Alimentație, oficiilor teritoriale AIPA și oficiilor raionale a Rețelei de Extensiune Rurală, reprezentanți FNFM, Federației Agroinform și UAPA.

Agenda de lucru a conferinţei, a inclus subiecte ce vizează prevederile şi termenii de implementare a componentei nominalizate. Scopul propus, a fost de a susține producătorii de fructe și struguri, care au fost afectați de restricțiile impuse de Federația Rusă la export, oferindu-le sprijin financiar în formă de compensații la fructele și strugurii procesaţi. Valoarea componentei este de 12 milioane de dolari SUA, finanțare adițională a Proiectului MAC-P, oferită de către Banca Mondială, în baza Acordului de finanțare, semnat pe 21 mai 2015, cu Guvernul Republicii Moldova. În baza Acordului semnat, prin Ordinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare nr. 120 din 17 iunie 2015, a fost aprobat Regulamentul privind modul de acordare a sprijinului financiar producătorilor de fructe şi struguri pentru recolta anului 2014 şi constituită Comisia centrală pentru examinarea dosarelor de acordare a sprijinului financiar.

În cadrul conferinței, oficiali ai MAIA, AIPA şi ACSA, au vorbit despre modul de acordare a sprijinului financiar, criteriile de eligibilitate, categoriile de produse pentru care se alocă compensația, precum şi despre procedura de plată a compensației respective. Raportorii au notat că, se consideră eligibili pentru acordarea sprijinului financiar, producătorii de fructe și struguri, persoane fizice și juridice, care dețin în proprietate sau în folosință plantații pomicole de măr/prun sau plantații viticole ce nu depășesc suprafața de 15 ha. În cazul soiurilor de struguri, se acordă compensații doar pentru soiurile europene și soiurile pentru produse alimentare de tip „Isabella” şi care au livrat fructele şi strugurii menţionaţi, la procesare, în baza actelor de achiziţie şi în termenele stabilite în Regulamentul nominalizat.

De asemenea, s-a subliniat faptul că, pentru fiecare soi de fructe/struguri s-a stabilit mărimea sprijinului financiar de 1,93 lei/kg pentru mere, de 1,35 lei/kg pentru prune, de 1,54 lei/kg pentru struguri – soiuri europene, şi de 0,77 lei/kg pentru struguri de tip „Isabella”, la o recolta medie per hectar pentru mere de până la 40 t/ha, pentru prune de până la 18 t/ha şi pentru struguri de viţă de vie, de până la 12 t/ha.

Procesul de recepţionare şi administrare a cererilor pentru sprijinul financiar va include constituirea Comisiilor speciale ale primăriilor, care vor examina cererile depuse de agricultori, vor întocmi listele solicitanţilor şi le vor prezenta serviciilor teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). După verificarea corespunderii criteriilor de eligibilitate a dosarelor depuse, cererile şi listele respective, vor fi transmise Comisiei centrale de profil, instituită prin ordinul MAIA. Acordarea sprijinului financiar se va efectua prin intermediul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură.

Perioada de depunere a cererilor la Comisiile speciale ale primăriilor, de către producătorii agricoli, pentru obţinerea sprijunului financiar este 01 – 31 august 2015.

În scopul asigurării unui nivel maxim de transparență şi corectitudine a procesului de alocare a sprijinului financiar în cadrul componentei, ACSA, împreună cu Centrele regionale și locale ale Serviciului de Extensiune Rurală, vor asigura implementarea Campaniei de informare şi a Mecanismului de Soluționare a Reclamațiilor (MSR), accesibil pentru toţi agricultorii eligibili ai componentei CSV.

Producătorii agricoli pot obţine informaţii şi răspuns la intrebări, dar şi depune reclamaţii sau sesiza încălcări ale criteriilor de eligibilitate, eventual, unele nereguli parvenite în procesul alocării sprijinului financiar, la cel mai apropiat Oficiu Regional și/sau Consultanţii locali ai Serviciului de Extensiune Rurală, sau la oficiul Central ACSA.

Agrobiznes lansează secțiunea AgroBloguri – locul unde experții și specialiștii interacționează cu cititorii noștri

0

În condițiile în care agricultura se mută tot mai mult pe internet, noi am decis să lansăm secțiunea AgroBloguri – unica platformă de acest gen din țara noastră, unde specialiștii și experții din sectorul agricol vor împărtăși din experiența lor.

Alexandru Chirtoca, directorul Fitomag Moldova este prima persoană care a hotărât să se alăture noului nostru proiect. Articolul său a fost publicat în regim de testare în seara zilei de ieri.

Această secțiune este gândită pentru toți specialiștii din domeniu care doresc să interacționeze cu publicul și au disponibilitatea să ofere informații despre activitatea lor profesională, noutăți și evenimente din domeniu.

Înainte de toate, autorii de bloguri au posibilitatea să se facă cunoscuți în rândul cititorilor noștri (până la 20 de mii de vizitatori unici lunar), să distribuie informații în format text, foto și video de la diverse evenimente, să-și împărtășească opiniile despre starea actuală de lucruri din agricultură, să răspundă la întrebările parvenite de la cititori, etc.

Pentru că interacțiunea și discuția dintre public și autori este esențială, noi le oferim ultimilor posibilitatea să fie contactați direct de pe site-ul nostru.

Încurajăm astfel toate persoanele cu expertiză în domeniul agricol (directori de companii, experți, specialiști, angajați din sectorul public și privat, membri ai asociațiilor agricole, colaboratori științifici, etc.) să ne contacteze pentru a discuta despre implicarea în proiect.

Pentru ca să înțelegeți despre ce este vorba, vă propunem să trageți o privire peste coloana dreaptă a site-ului și meniul principal. Înțelegem desigur că pentru unii ar putea apărea probleme cu exprimarea în scris, iată de ce toate materialele vor fi verificate de redactorul nostru, pentru a exclude greșelile gramaticale.

În mare parte acestea sunt informațiile pe care am vrut să vi le transmitem. Dacă sunt aspecte despre care am uitat să scriem în acest articol, sau posibil aveți careva nelămuriri, așteptăm să ne scrieți pe adresa [email protected] sau să ne apelați la numărul de telefon 0696 135 30.

Atenție! Aplicați pentru compensații de procurare a tehnicii și echipamentelor agricole

0

Marţi, 21 iulie, a fost lansată a treia etapă a Programului de granturi post-recoltare „Managementul durabil al terenurilor”, realizat în Moldova în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în RM” (MAC-P) în parteneriat cu Ministerul Mediului.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, directorul Agenţiei pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (AIPA), Petru Maleru, a relatat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă cu acest prilej, că cereri sunt acceptate până la sfârşitul anului.

Programul oferă agricultorilor oportunitatea de a compensa 50% din investiţiile în sumă maximă de $20 mii pentru procurarea de echipamente şi utilaje agricole performante, menite să asigure implementarea tehnologiilor de conservare a solurilor.

Maleru a promis că „sprijinul financiar va fi acordat în decurs de trei zile din momentul aprobării cererii, iar grantul va fi stabilit în dolari şi acordat în lei moldoveneşti conform cursului Băncii Naţionale din ziua respectivă”.

Potrivit ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula, cereri pot depune fermierii a căror tehnică a fost produsă nu mai devreme de ianuarie 2013 şi procurată nu mai devreme de 1 noiembrie 2014.

„La program pot participa fermierii care au aplicat următoarele măsuri de protejare şi conservare a solului: No-till şi Strip-till”, a explicat ministrul.

Potrivit sursei, în primele două etape ale proiectului au fost depuse peste 120 de cereri, dintre care au fost aprobate 91. Suma totală a granturilor acordate constituie circa 14 mil. de lei. Beneficiari au devenit fermieri din 21 de raioane ale Moldovei. Cele mai multe granturi au revenit fermierilor din raioanele Rîşcani, Sângerei, Drochia, Făleşti şi Glodeni.

4 sfaturi utile pentru păstrarea eficientă a fructelor

0

Odată cu apropierea sezonului de recoltare mulți fermieri din Republica Moldova, care dispun de depozite frigorifice pentru păstrarea fructelor, vor pune la păstrare o parte sau chiar toată roada crescută. Scopul păstrării fructelor este de a obține un preț mai avantajos în comparație cu perioada, când în toamnă oferta fructelor este mare, iar cererea redusă.

Pe lângă beneficiile și profitul sporit, pe care fermierii tind să le obțină în rezultatul păstrării, trebuie de luat în considerație riscurile și responsabilitățile conexe. În cadrul acestui articol voi evidenția câteva momente importante, în opinia mea, ce țin de păstrarea fructelor în Republica Moldova. Mă voi referi, în special la mere de soiuri de iarnă, prune și struguri de soiuri târzii.

1. ”Depozitul frigorific nu este sanatoriu!”

Această frază am auzit-o de nenumărate ori în cadrul conferințelor și seminarelor, dedicate problemelor păstrării produselor horticole.

Fructele depozitate sunt organizme vii, în care se petrec o mulțime de  procese. În primul rând, respirația, în rezultatul căreia se consumă substanțele plastice, acumulate în fructe, și oxigenul din mediul înconjurător, se degajă bioxid de carbon, apă și energie. Pe lângă aceasta, se schimbă gustul, culoarea, se intensifică aroma, au loc pierderi în masa fructelor și multe altele. Cert este însă faptul, că toate aceste procese au ca urmare diminuarea calității comerciale, și nici de cum îmbunătățirea ei. Scopul principal al păstrării, din punct de vedere tehnologic, este să micșorăm la maxim toate aceste pirderi calitative și cantitative.

Pentru atingerea acestui scop trebuie să depozităm doar partide omogene de fructe sănătoase, fără leziuni mecanice, având o stare fitosanitară bună, recoltate în termeni optimi.

2. ”Recoltarea fructelor în termeni optimi.”

În opinia mea, acest factor este unul de importanță deosebită pentru procesul de păstrare. Numai fructele, culese în termeni optimi, vor avea o capacitate sporită de păstrare. Și dimpotrivă, fructele, recoltate înainte sau mai târziu de acest termen, vor avea un termen redus de păstrare, vor fi mai sensibile la bolile funghice și dereglările fiziologice.

Pentru a stabili termenul optim de recoltare se folosesc anumiți indici și parametri, metode și instrumente. Pentru strugurii de masă se va lua în considerație gustul, culoarea, mărimea boabelor, cel mai important fiind conținutul de substanțe uscate solubile, care se măsoară cu ajutorul refractometrului.

Pentru aprecierea termenului optim de recoltare a merelor există un șir de metode, începând cu cele mai simple, care pot fi utilizate practic de orice fermier, și terminând cu cele mai sofisticate, care sunt folosite de către producătorii mari de fructe sau de instituțiile științifice.

Din metodele simple putem menționa starea camerei seminciere și culoarea semințelor, numărul zilelor de la înflorire până la recoltare, măsurarea fermității miezului și a conținutului de substanțe uscate solubile.

Din experiența proprie, cea mai simplă și totodată relevantă metodă, este așa-zisul test Kaliu-Iod. Această metodă se bazează pe procesul de hidroliză (transformare) a amidonului din mere în zahăr în procesul de maturizare.

Aplicând o soluție de Kaliu-Iod pe un lot de mere, tăiate transversal, peste un minut vom vedea, că merele se vor colora după cum vedeți în imagine în dependență de conținutul de amidon. Din experiențele de la orele de chimie cu toții știm, că amidonul în reacție cu iodul se colorează în culoare neagră. Astfel, merele, mai puțin maturate vor avea un conținut sporit de amidon și scăzut de zahăr și se vor colora preponderent în culoare neagră.

Respectiv, merele cu un grad sporit de maturitate și conținut ridicat de zahăr se vor colora în culoare deschisă. Pentru a stabili concret gradul de  maturitate a merelor a fost elaborată o tabelă specială de 10 puncte, care acum este pe larg folosită de către producătorii de mere din toată lumea, inclusiv și la noi în țară. Cu ajutorul ei putem stabili exact gradul de maturitate a fiecărui lot de mere și termenul optim de recoltare a fiecărui soi de mere în parte. De exemplu, merele de soiul Golden Delicious trebuie recoltate pentru păstrare atunci, când ating gradul de maturitate 5-7 conform acestei tabele, Red Delicious – la gradul 3-4, și pentru fiecare soi în parte au fost stabilite aceste valori.

Din metodele mai puțin accesibile putem menționa analiza conținutului de etilenă în fructe, care se efectuiază cu ajutorul hromatografului, care are un preț înalt și necesită un grad de calificare a operatorului. Mai există și multe metode complexe de apreciere a gradului de maturitate a merelor, cum ar fi Indicele Ștreif. Acest indice, inventat de savantul german Ștreif, aduce la un numitor comun fermitatea miezului, conținutul de substanțe uscate solubile și indicele testului Kaliu-Iod.

3. ”Păstrarea fructelor în condiții optime.”

Odată recoltate și depozitate în celula frigorifică, fructele se află sub influența a mai multor factori, de care depinde calitatea și termenii de păstrare. Cei mai importnți factori sunt:

  • Temperatura aerului în celula frigorifică

Temperatura este unul din principalii factori, de care depinde durata și calitatea fructelor depozitate. Fiecare din produsele susnumite are o temperatură optimă de păstrare. Merele de soiuri de iarnă se păstrează în diapazonul  de temperatură de la 0 C până la +4 C, prunele și strugurii  de la -1 C la 0 C.  Păstrarea la temperaturi mai mari, decât cele optime, va avea drept urmare intensificarea procesului de respirație și termenul mai redus de păstrare. Temperaturile mai coborâte pot provoca anumite dereglări, cum ar fi brunificarea  internă a țesuturilor și opăreala moale la mere. Păstrarea strugurilor la temperatura mai joasă de -1 C poate provoca căderea boabelor după externarea de la păstrare.

  • Umiditatea relativă a aerului în celula frigorifică

Umiditatea relativă a aerului în celula frigorifică  este importantă mentru menținerea aspectului proaspăt și diminuarea pierderilor în masă a fructelor. Indicele optim este de 85-90% pentru majoritatea soiurilor de mere, pentru soiul Golden Delicious se recomandă 90-92%. Totodată, valoarea prea înaltă a acestui parametru, mai ales la temperaturi ridicate, va spori pierderile, provocate de bolile funghice. Valoarea joasă va duce la pierderi mari în masă, scăderea fermității miezului, ofilire (Golden Delicious) și pierderea aspectului comercial.

Măsurarea precisă și menținerea nivelului optim de umiditate în celula frigorifică nu sunt deloc ușoare, această temă va fi abordată mai adânc în una din publicațiile viitoare.

  • Componența gazelor în celula frigorifică (conținutul de oxigen, bioxid de carbon și azot).
  • Conținutul de etilenă în celula frigorifică.
  • Viteza de circulație a aerului în celula frigorifică.

Despre importanța acestor factor de asemenea voi scrie aparte ulterior.

4. ”Alegerea tehnologiei potrivite.”

De-a lungul veacurilor omenirea a folosit diferite metode de păstrare a produselor horticole, în ziua de astăzi avem o varietate destul de mare a acestor tehnologii. Este important de a alege tehnologia potrivită concret pentru fructele dumneavoastră, ținând cont de scopul dorit și de resursele, de care dispuneți.

Astfel, pentru mere se folosesc următoarele metode de păstrare:

1. Păstrarea în beciuri, subsoluri, depozite simple fără răcire.

Cât n-ar părea de straniu, această metodă mai este folosită și la noi, în special în gospodării mici și de scară medie, în mare parte pentru soiul Idared. Este admisibilă pentru păstrare de scurtă durată, cu pierderi înalte și calitate medie a fructelor după păstrare. Mare mi-a fost mirarea, când am văzut că în China, care este cel mai mare producător de mere din lume, ponderea acestei metode este încă destul de mare, pierderile sunt enorme, deoarece este foarte greu de a construi depozite frigorifice pentru această cantitate colosală de mere în scurt timp.

2. Păstrarea în depozite frigorifice cu răcire artificială.

Este cea mai răspândită metodă în Moldova, în dependență de utilajul frigorific folosit se pot atinge rezultate satisfăcătoare atât în calitate cât și în termenul de păstrare.

3. Păstrarea în depozite frigorifice cu atmosferă controlată.

Aceasta este o metodă de păstrare a fructelor în celule frigorifice ermetice, unde cu ajutorul utilajului respectiv se coboară nivelul de oxigen O2 de la 21% la 1-3%, iar nivelul celorlalte gaze se menține la nivelul de 1-5% pentru bioxid de carbon și 95-98% pentru nitrogen.

Esența acestei metode constă în scăderea practic de 4 ori a ratei de respirație, ceea ce permite prelungirea termenului de păstrare și menținerea aspectelor comerciale înalte a fructelor – fermitatea, crocanța, suculența, culoarea verde, etc. Este pe larg utilizată în toată lumea în special pentru păstrarea merelor, perelor, kiwi și altele. În Republica Moldova funcționează circa 10 depozite frigorifice cu atmosferă controlată.

4. Păstrarea în depozite frigorifice cu atmosferă controlată dinamică.

Este o dezvoltare a metodei prcedente, deosebirea constă în faptul, că procentul de oxigen O2 nu este constant pe parcursul perioadei de păstrare, ci variabil. În dependență de soiul de mere, periodic se scade nivelul de oxigen de la valoarea de 1,2-1,5% până la 0,6-0,8% pentru o perioadă scurtă (7-14 zile) de timp, astfel merele sunt supuse așa-numitului ”stress gazos”. După acest stress se revine la nivelul de 1,2-1,5% de oxigen, această procedură urmând a fi repetată ulterior de câteva ori.

Rezultatul obținut este menținerea a calității excelente a merelor și protejarea lor de opăreală (brunificarea) epidermei. Însă utilizarea acestei tehnologii necesită în primul rând o calificare înaltă și experiență a personalului, nemaivorbind de utilaj performant. Cu toate acestea, este tot mai mult folosită, în special în zona de nord a Italiei, unde a și fost inventată. În spațiul de est al Europei și în Moldova la moment nu avem astfel de depozite.

5. Tratarea merelor cu 1-MCP (1-metilciclopropen).

Este o metodă relativ nouă pentru prelungirea termenului de păstrare și a calității friuctelor și legumelor climaterice. Esența tehnologiei constă în tratarea produselor depozitate cu 1-metilciclopropen timp de 24 de ore. Ulterior produsele pot fi păstrate atât în depozit frigorific obișnuit, cât și în condiții de atmosferă controlată. Efectul vizibil este păstrarea fermității, suculenței și crocanței fructelor, plus  prelungirea termenului de păstrare chiar și după externarea lor din depozitul frigorific. Este o metodă destul de simplă în aplicare, totodată necesită respectarea condițiilor de utilizare pentru obținerea efectului pozitiv maxim. În Moldova este utilizată pe larg în special pentru mere și prune (denumirea comercială ”FITOMAG” și altele).

6. Păstrarea strugurilor cu utilizarea plăcilor, care emit SO2.

Aceasta este o metodă nouă pentru țara noastră, care permite evitarea fumigației prin arderea sulfului, care se folosește în prezent la noi. Aceste plăci de hîrtie conțin metabisulfit de sodiu, se amplasează în fiecare ladă cu struguri, care respectiv sunt prerăciți și ambalați într-o pungă de polietilenă. Efectul utilizării este în combaterea efectivă a mucegaiului, provocat de Botrytis Cinerea, și menținerea codiței verzi a strugurilor și prospețimea boabelor. În Moldova devine tot mai răspândită, necătând la faptul, că este destul de costisitoare și necesită mai multă manoperă.

După cum am menționat mai sus, este important de a alege tehnologia potrivită anume companiei concrete. De exemplu, cred că nu este rezonabil să construiți un depozit cu atmosferă controlată, dacă nu aveți o cantitate de la 400 de tone de mere de calitate înaltă, soiuri cu cerere sporită pe piață, care intenționați să le păstrați o perioadă îndelungată ( 7-8 luni) pentru a încasa un preț bun în primăvară.

În linii generale, acestea sunt principalele momente, la care vă recomand să atrageți atenție în procesul păstrării fructelor. Deoarece în acest articol am reușit doar să punctăm problemele majore, în viitor voi publica aici pe Agrobiznes materiale mai detaliate referitor la acestea și alte aspecte, ce țin de păstrarea fructelor.

MAIA a anunțat rezultatele preliminare ale campaniei de recoltare. IATĂ ce roadă de cereale avem

0

Rezultatele preliminare ale recoltării – roada 2015, indică, conform datelor operative prezentate de raioane, următoarele.

Au fost supuse recoltării 423,3 mii ha culturi cerealiere şi leguminoase de Grupa I, inclusiv rapiţă: grîul de toamnă – 317,2 mii ha, orzul de toamnă – 52,5 mii ha, orzul de primăvară – 29,8 mii ha, rapiţa – 9,8 mii ha şi mazărea – 7,0 mii ha.

Din suprafaţa totală supusă recoltării, de 423,3 mii ha de culturi cerealiere şi leguminoase de grupa I şi a rapiţei, la data de 17.07.2015 sunt recoltate 53,4 % sau cu 18,7 % mai mult faţă de indicele din data de 10.07.2015, inclusiv: grîul de toamnă – 153,6 mii ha (48,4 %), orz de toamnă – 45,8 mii ha (87,3 %), orz de primăvară – 11,6 mii ha (39 %) rapiţă – 7,7 mii ha (78,4 %) şi mazărea – 5,9 mii ha (84 %).

Recolta medie în republică, în anul curent, pentru grîul de toamnă constituie 2,9 t/ha, orzul de toamnă – 2,5 t/ha, orz de primăvară – 2,2 t/ha, rapiţa – 1,8 t/ha şi mazărea – 1,5 t/ha. Rezultate mai bune au fost înregistrate, la grîul de toamnă, în Zona de Nord, raioanele Briceni, Edineţ, Rîşcani, Făleşti, Floreşti, dar şi în Comrat, unde se înregistrează o productivitate de peste 3,2 t/ha. O productivitate mai joasă, în comparaţie cu media pe republică, s-a înregistrat în raioanele Străşeni, Teleneşti, mun. Chişinău, Nisporeni (1,5 – 2,0 t/ha).

Şi la orzul de toamnă, rezultate mai bune au obţinut producătorii agricoli din Zona de Nord, raioanele: Drochia – 3,2 t/ha, Briceni, Edineţ şi Floreşti – 3,0 t/ha. În Zona de Centru se înregistrează cea mai joasă productivitate medie la 1 ha ce constituie 2,10 t/ha. La orzul de primăvară rezultate mai bune au fost înregistrate în Zona de Centru. Productivitatea medie la 1 ha constituie 2,6 t/ha.

Respectiv, în anul curent, volumul recoltei globale pentru culturile de toamnă se preconizează la nivelul de 970 mii tone, din care, grîu – cca 830 mii tone.

Actualmente, volumul global recoltat de culturi cerealiere şi leguminoase de grupa I şi a rapiţei constituie 609,1 mii tone, inclusiv: pentru grîul de toamnă – 438,8 mii tone, orzul de toamnă – 118,3 mii tone, orzul de primăvară – 25,7 mii tone şi rapiţa – 14,2 mii tone.

Informaţia operativă privind recoltarea culturilor cerealiere de Gr. I, conform informaţiei operative prezentate de direcţiile agricole raionale, la data de 08.07.2015 poate fi găsită în acest tabel.

VIDEO. Roadă mare de piersici în acest an. O parte din fructe vor rămâne pe câmp

0

În acest an producătorii de piersic din sud-estul Moldovei recoltează în jur de 8 tone la hectar. Pentru că recolta este mare, dar şi din cauza ploilor abundente din ultimele zile, producătorii au micşorat preţurile.

Aceştia spun că roada este bogată, iar vânzările s-au diminuat semnificativ faţă de alţi ani. Ei afirmă că nu mai exportă de mult nici un fruct şi că intermediarii le propun preţuri mizerabile. În aceste condiţii fermierii afirmă că sunt nevoiţi să vândă cantităţi mici, iar o parte din fructe vor rămâne pe câmp, relatează postul Studio-L.

Aproximativ 50 de candidați au aplicat în acest weekend pentru un job în echipa Agrobiznes

0

În cursul acestui weekend pe adresa redacției noastre au fost trimise aproximativ 50 de dosare de angajare.

Anunțul nostru de angajare a acumulat în momentul de față (20 iunie, ora 13:20) circa 400 de vizualizări.

Sunt cifre impresionante pentru noi. Nu am crezut că o să avem un flux atât de mare de doritori să ne completeze rândurile.

În continuare vom analiza toți candidații, iar la final îi vom contacta pentru discuții doar pe candidații care se încadrează în cerințele noastre.

Cu mai multe informații vom reveni pe parcurs. Vă mulțumim pentru interes și susținere!