Rosselhoznadzor a interzis importul a 60 de tone de floarea soarelui din Moldova. Ce motive a invocat autoritatea rusă de această dată

0

Serviciul fitosanitar al Rusiei a interzis importul unui lot de seminţe de floarea-soarelui din Republica Moldova, ce urma să ajungă în regiunea Voronej, pe motiv că lipsea marcajul pe ambalaj.

Potrivit agenţiei moldpres, în urma unui control fitosanitar de carantină, specialiştii Rosselhoznadzor „nu au reuşit să stabilească conformitatea mărfii cu informaţiile ce se conţineau în actele de însoţire”. Sub pretextul că lipseşte marcajul pe saci seminţele de floarea soarelui au fost returnate exportatorului.

Nu este pentru prima dată cînd Serviciul fitosanitar al Rusiei interzice importul unor produse din Moldova din cauza lipsei unor certificate sau marcaje. În septembrie Rosselhoznadzor a reântors în Moldova un lot de porumb care era exportat fără certificat fitosanitar. Sub acelaşi pretext în august a fost interzis importul unui lot de poamă şi a unui lot de prune.

Exportatorii noştri ar trebui să fie mai vigilenţi, mai ales în condiţiile în care a fost înăsprit controlul asupra intrării pe piaţa rusă a mărfurilor moldoveneşti, este de părere expertul economic Viorel Chivriga. El adaugă însă că se fac responsabile de aceste interdicţii ambele părţi, pe de o parte, unele documente de însoţire a mărfii sânt completate neglijent, pe de altă parte, în unele puncte de control la frontiera cu Rusia ar putea să existe utilajul necesar pentru verificarea producţiei şi atunci se invocă pretenţii neîntemeiate.

 

 

Moldova premiată cu două medalii de aur la Campionatul internaţional al mierii. La ce categorie suntem cei mai buni

0

Republica Moldova a participat pentru prima dată la Campionatul mondial al mierii, iar apicultorii moldoveni s-au întors acasă cu două medalii de aur, câştigate la categoria „Miere în faguri”.

Campionatul s-a desfăşurat în cadrul Congresului Internaţional „Apimondia” și a avut loc între 29 septembrie – 4 octombrie, la Kiev, relatează TRM.

În cadrul Campionatului mondial al mierii, produsele apicole expuse la concurs au fost testate și evaluate de către un juriu format din specialiști notorii în materie, dar și de către mai mulţi vizitatori ai expoziției, în total fiind propuse mai bine de 100 de nominalizări.

La eveniment au luat parte experţi şi specialişti în domeniu, cercetători științifici, reprezentanţi ai organizaţiilor de profil, producători de utilaj și echipamente pentru apicultură, producători de miere de albine și alte produse apicole din peste o sută de ţări, inclusiv din Republica Moldova.

Delegaţia moldovenească ce a participat la ce-a de-a 43-a ediție a Congresului Internaţional „Apimondia” a fost condusă de către Ştefan Condratiuc, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor.

Următorul Congres Internaţional „Apimondia” va avea loc în perioada 15-20 septembrie 2015 la Seul, Republica Coreea.

 

 

FOTO! Topinamburul – leguma rustică ignorată de mulţi dar benefică pentru sănătate

0

Topinamburul sau napul porcesc este o legumă rustică dar uitată de mulţi. Iată că astăzi revine în atenţia consumatorilor, fiind recomandată de nutriţionişti. 

Topinamburul face parte din familia Asteraceae (Compositae), fiind o plantă perenă prin tuberculii săi, dar cu tijele (tulpinile) anuale. Tijele sunt puternice, viguroase, uneori ramificate la bază, cu înălţimea de 1,50-2,00 m sau mai mult, cu frunze ovale acoperite cu peri rigizi.

Florile sunt grupate în capitule galbene, mult mai mici decât cele de floarea soarelui. Este o specie foarte viguroasă cu mare tendinţă de invadare în mediul ambiant, devenind o buruiană destul de dificil de combătut.

Topinamburul este o plantă foarte rustică, fără pretenţii deosebite faţă de sol şi foarte bine adaptată condiţiilor de climat temperat.

Exploatează bine toate tipurile de sol, chiar şi pe ele foarte sărace, mai puţin cele cu exces de umiditate. Rezistă foarte bine la îngheţurile din timpul iernii şi la prelungite şi, de asemenea, suportă bine seceta excesivă.

Specie deosebit de favorabilă agriculturii biologice în zona noastră, putând realiza producţii foarte bune fără nici un fel de intervenţie specială.

Principalele cauze care limitează extinderea acestei specii în cultură sunt perioada de vegetaţie foarte lungă şi curăţirea greoaie de pământ a tuberculilor neuniformi.

Specia în sine este foarte puţin exigentă la starea de fertilitate a solului, însă trebuie avut în vedere că, prin producţiile mari realizate (tuberculi şi tulpini), este o plantă care epuizează solul. De aceea, după această cultură, în asolament trebuie să se facă o bună fertilizare organo-minerală şi să se cultive specii mai puţin exigente în privinţa fertilităţii solului.

Tehnologia de cultură

Caracteristica principală a speciei, de care trebuie să se ţină cont în adoptarea sistemului de cultură, este dezvoltarea luxuriantă a plantei, care necesită un spaţiu suficient pentru creştere şi dezvoltare.

Încă nu se cunosc soiuri selecţionate, dar există anumite forme botanice accesibile. Se preferă cele cu tuberculi ce au forme regulate, netede, care se pot curăţa uşor. În rest, toate tipurile de topinambur sunt comestibile, adevărata savoarea fiind cea a tuberculilor violeţi.

Multiplicarea numai prin tuberculi întregi. Tuberculii tăiaţi (secţionaţi) putrezesc şi se usucă. Rezultatele cele mai bune se obţin prin utilizarea tuberculilor mari şi mijlocii.

Se plantează direct în câmp primăvara (din februarie până în aprilie) când timpul permite, chiar şi în mustul zăpezii, la distanţa între rânduri de 70 cm, distanţa între plante pe rând de 50-60 cm, densitatea culturii la plantare fiind de 9000-11.000 plante/ha.

Când se plantează izolat (pe suprafeţe mici), se urmăreşte realizarea unui spaţiu de un mp/plantă, pentru a putea asigura volumul necesar dezvoltării, mai ales atunci când cultura rămâne mai mult de un an pe acelaşi amplasament.

Tuberculii (1-2 buc.) se plantează în cuiburi la adâncimea de 8-10 cm.

Întreţinerea şi recoltarea

Exigenţele speciei sunt minime la lucrările de întreţinere. Se irigă numai în cazuri extreme (secetă excesivă). În zonele cu vânturi puternice, tulpinile tinere (25-30 cm) se pot muşuroi pentru a se evita ruperea acestora.

Toamna se pot scurta tulpinile la 1,50 m înălţime, atunci când înălţimea acestora deranjează. Întreţinerea solului şi combaterea buruienilor se realizează numai prin praşile manuale care se repetă de câte ori se consideră necesar (în general de 2-3 ori), nefiind necesare alte intervenţii.

Tuberculii se formează numai toamna. Ciclul de cultură este cuprins între 180-210 zile, iar potenţialul de producţie al speciei este cuprins între 40 şi 60 t/ha (4-6 kg/mp) în funcţie de tipul de plantă şi de sistemul de cultură.

Conservarea tuberculilor de topinambur este dificilă, de aceea ei se păstrează în sol şi se recoltează numai pe măsura consumului. Se pot recolta toată toamna, iarna şi primăvara, iar pentru uşurarea recoltării este bine să se mulcească solul cu paie.

Se pot face silozuri de suprafaţă sau semi-îngropate sau se pot păstra în depozite în condiţii de mediu controlat (0°C şi 90-95% umiditate), însă în ambele cazuri se înregistrează pierderi importante.

La recoltare, trebuie avută în vedere adunarea cu atenţie a tuturor tuberculilor pentru a evita răspândirea necontrolată a acestora în spaţiu.

Topinamburul asigură şi o producţie importantă de tulpini, care toamna devin lemnoase, rigide, utilizate ca lemn de foc sau ca araci pentru susţinerea altor legume.

Sursa: revista-ferma.ro

La competiţia „Moldova ECO Energetică” din anul curent au fost depuse 60 de dosare. Când vor fi premiaţi câştigătorii

0

Dacă numărul participanților la competiția Moldova ECO Energetică este similar cu cel din anul 2012, atunci calitatea proiectelor implementate și a dosarelor depuse este net superioară.

Constatarea a fost făcută în cadrul ședinței Consiliului de administrare a celui mai mare concurs de inițiative de succes în domeniul energiei regenerabile și a eficienței energetice.

Termenul de înregistrare la competiție a expirat la 20 septembrie curent, fiind admise proiecte realizate în totalitate.

Astfel, cele mai multe dosare au fost depuse la categoria bioenergie – 24, aceasta fiind și cea mai diversă în subcategorii destinate producătorilor de combustibili solizi, lichizi din biomasă, producătorilor de utilaje și generarea energiei termice din biomasă etc. 14 dosare au fost depuse la categoria eficiență energetică și câte un dosar – la categoriile cea mai bună inițiativă în domeniul energiei eoliene, hidraulice, geotermale și educațional.

Amintim că Moldova ECO Energetică, organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică și Ministerul Economiei, cu sprijinul Proiectului UE-PNUD Energie și Biomasă, este la a treia ediție.

Câștigătorii vor fi premiați în cadrul Galei MOLDOVA ECO-ENERGETICĂ, eveniment ce se va desfășura la începutul lunii decembrie, cu anunțare preventivă.

 

 

Recolta bună de cartofi din anul curent va genera o reducere a preţului la vânzare

0

Producătorii de cartofi înregistrează o recoltă medie pentru un an normal. Preşedintele Asociaţiei producătorilor de cartofi, Petru Iliev, a declarat că s-au strâns în jur de 120 de mii de tone de cartofi. Roada este 30 la sută mai mare faţă de anul trecut, care a fost foarte secetos.

„Am strâns de la 25 până la 35 de tone la un hectar. Calitatea cartofilor este nici foarte bună, dar nici rea. Preţul cartofilor este stabil pe piaţă de mai mulţi ani, dar este posibil să scadă un pic, nu însă şi în magazine, unde se adaugă şi costul ambalajului”, a specificat Petru Iliev pentru agenţia IPN.

Preşedintele Asociaţiei producătorilor de cartofi susţine că, în mare parte, roada din acest an va fi comercializată pe piaţa internă, însă unii producători au comenzi pentru export, în special din Rusia.

Cât priveşte importul de cartofi, de regulă în Moldova sunt aduşi doar cartofi pentru însămânţat. Consumul este asigurat din producţia internă.

 

 

Un fermier din Cantemir este revoltat că preţul mic de pe piaţă nu-i acoperă cheltuielile consumate pentru cele 170 de hectare de floarea soarelui

0

Prețurile oferite la achiziționarea producției de floarea-soarelui au scăzut practic la jumătatea celor achitate în 2012.

Nicolae Doina din satul Cania, raionul Cantemir, spune că a fost surprins de prețurile care i-au fost oferite pentru producția de floarea-soarelui și nu se așteaptă să obțină un profit semnificativ în acest an.

„Nu am obținut recoltă mai bogată”

Agricultorul deține 170 de hectare cultivate cu floarea-soarelui, iar roada recoltată de pe circa 75% din suprafață este de 2,550-2,600 de tone la hectar. Nicolae Doina spune că nu a obținut în acest an o roadă mai bogată, însă a avut parte de o mare surpriză când și-a transportat producția la fabrica de prelucrare. „Anul trecut, prețul pentru un kilogram de floarea-soarelui era de 8,2 lei, iar anul acesta mi-au oferit 4,05-4,1 lei pentru un kilogram, iar companiile de la nord oferă prețuri și mai mici la prelucrare, de 3,7 lei pentru un kilogram. Este o bătaie de joc în condițiile în care eu am cheltuit numai pentru semințe 850-1 200 de lei la un hectar. Nu mai vorbesc aici de banii investiți în îngrășăminte, motorină, piese de schimb”, a precizat Nicolae Doina.

În defavoarea agricultorilor

Fermierul spune că, după seceta din anul trecut, credea că roada bogată îi va aduce un profit mai mare decât anul precedent, însă așteptările nu s-au materializat. Nicolae Doina susține că nu ar fi existat motive pentru ca prețurile să fie mai mici în acest an. „Noi suntem impuși să ne conformăm regulilor pieței, iar piața nu decide niciodată în favoarea noastră, a agricultorilor. Se întâlnesc marii afaceriști și stabilesc acolo între ei ce preț să ne ofere și decid așa cum le este convenabil doar lor. Numai așa îmi explic această scădere bruscă a prețurilor. Să fi fost măcar 5 lei pentru un kilogram, reușeam să ne menținem pe linia de plutire, dar așa, rentabilitatea în acest an va fi foarte mică”, a mai spus agricultorul.

Nicolae Doina susține că deja de 40 de ani muncește în agricultură, însă, de obicei, prețurile de achiziție erau stabilite în funcție de calitatea producției și cantitatea recoltată, iar în acest an acești factori nu au fost luați în considerare.

„Formarea prețurilor depinde de piața din regiune”

Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare susțin că prețurile la producția de floarea-soarelui nu sunt formate de piața din Republica Moldova, dar depind și de situația din regiune. „Țările bazinului Mării Negre, cum ar fi Rusia sau Ucraina, au înregistrat, de asemenea, o roadă bogată și prețurile formate depind de piața din această regiune”, a menționat șeful Serviciului produse de fitotehnie, Ivan Guci.

Potrivit estimărilor ministerului, productivitatea la hectar în cazul recoltei de floarea-soarelui va fi în acest an cu 500 de kilograme mai mare decât în anul precedent.

În alte state, floarea-soarelui e mai scumpă

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare susțin că prețurile de achiziție în regiunea bazinului Mării Negre sunt de 350-400 de dolari pentru o tonă (4 523 – 5 169 lei/tonă). Bursa agricolă din Constanța a înregistrat în această perioadă un preț de achiziție la floarea-soarelui de 277 euro/tonă (4 835 lei/tonă), iar în Turcia producția este achiziționată la un preț de 406 dolari/tonă (5 246 lei/tonă), arată datele Bursei agricole „Agravista”.

Potrivit experților, compania „Trans Oil” achiziționează floarea-soarelui din R. Moldova la prețul de 4,30 lei/kg, inclusiv TVA, iar firmele intermediare din republică propun preturi de achiziție și mai mici.

Un articol de Virginia Nica

Sursa: ziarulnational.md

METEO! Timp frumos şi cald, asta ne aşteaptă în următoarele zile. Iată prognozele pentru această săptămână

0

Începem săptămâna cu vreme frumoasă și mai caldă. Meteorologii ne promit că temperaturile de +20 de grade vor reveni.

După atâtea zile mohorâte și reci, toamna a întors pagina și ne bucură cu vreme frumoasă și temperaturi tomnatice.

Astăzi cerul va fi variabil, iar soarele va străluci întreaga zi. Maxima zilei va fi de +17 grade Celsius. Noaptea se vor înregistra +6 grade. Presiunea atmosferică va fi înaltă, iar vântul va sufla moderat, cu până la 6 m/s.

Marți, vremea se menține la fel de frumoasă și se mai încălzește cu câteva grade. Cerul va fi senin, iar soarele ne va încălzi întreaga zi. Mercurul din termometre mai urcă câteva valori și vom avea o maximă de +18 grade Celsius. Noaptea mercurul va coborî până la +7 grade Celsius. Presiunea atmosferică va fi înaltă, iar vântul va sufla cu până la 8 m/s.

Miercuri, tabloul meteo nu se schimbă prea mult și ne vom bucura de vreme frumoasă, cer senin și soare din plin. Temperaturile continuă să urce, așa că vom avea o maximă de +19 grade. Noaptea se vor atesta +9 grade. Vântul va sufla cu până la 8 m/s.

Potrivit meteorologilor, vremea se va menține frumoasă și în a doua parte a săptămânii, iar mercurul din termometre va urca până la +20 de grade Celsius.

 

 

Exportăm cu 15% mai mult alcool decât în aceeaşi perioadă din 2012. Cine rămâne cel mai mare consumator al băuturilor moldoveneşti

0

În trimestrul doi al anului curent, Moldova a exportat peste hotare producție alcoolică în valoare de $62 mil., ceea ce este cu 15% mai mult decât în perioada respectivă a anului trecut.

Principalul consumator al produselor alcoolice din Moldova în aprilie-iunie (până la embargo) a continuat să fie Rusia – $15,3 mil. Totuși, cota acesteia s-a redus până la 24,5%, informează agenţia infotag.

Urmează Belarus cu $13,86 mil., Ucraina – $11,42 mil., Kazahstan – $4,52 mil.

Exporturile în SUA s-au majorat cu 75,8% – până la $3,78 mil., în Cehia de 2,2 ori, atingând $2,62 mil., în Georgia cu 40,8% – până la $2,21 mil., în România cu 10%, însumând $1,54 mil.

Cea mai mare parte a producției alcoolice o constituie vinurile – $42 mil.

 

 

 

De Ziua Națională a Vinului oficialii au îndemnat invitaţii să guste din băutură, dar cu măsură

0

Întreprinderi viti-vinicole, meşteri populari şi ansambluri folclorice s-au adunat la cea de-a 12-a ediţie a Zilei Naţionale a Vinului, care s-a desfăşurat în acest an în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Festivitatea a fost deschisă de către conducerea ţării şi oaspeţii de onoare, preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, şi ministrul afacerilor externe al Georgiei, Maia Panjikidze. Festivitatea va dura două zile, timp în care vor oaspeţii vor avea ocazia să viziteze standurile expoziţionale, vor putea degusta şi cumpăra vinuri, transmite IPN

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat pe post de gazdă, în deschiderea sărbătorii, că prepararea vinurilor şi cultivarea strugurilor este o îndeletnicire seculară a poporului moldovenesc. „Astăzi vinul nostru este cel mai competitiv produs agroalimentar. Vinul nostru este cel mai exportat produs. Este produsul care face Republica Moldova cunocută în toată lumea şi pe toate continentele”, a remarcat ministrul.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a spus că Republica Moldova este cunoscută în toată lumea ca o ţară a vinurilor bune şi calitative. „Sunt sigur că noi o să continuăm să dezvoltăm această ramură a economiei naţionale pentru ca să ajungem la cel mai înalt nivel de calitate. Sunt sigur că nicio interdicţie şi niciun embargo nu ne va opri să producem vinuri de calitate”, a spus preşedintele.

Prim-ministrul Iurie Leancă a îndemnat oaspeţii să guste din bogăţia cea mai importantă a Republicii Moldova, care este vinul. „Anul pe care îl avem este deloc simplu, este un an complicat, inclusiv pentru industria vite-vinicolă, dar Guvernul a făcut tot posibilul ca să reuşim să consolidăm imaginea de ţară producătoare de vinuri de o calitate superioară”, a spus premierul, îndemnând invitaţii la sărbătoare să guste din vinul moldovenesc, dar cu măsură.

Preşedintele Estoniei a remarcat că această tradiţie, de a cultiva cu grijă strugurii şi de a aştepta ca aceştia să se facă vin defineşte valorile şi cultura europeană. „Iată de ce atunci când vin la Chişinău mă simt ca acasă”, a spus Toomas Hendrik Ilves.

Programul Sărbătorii Zilei Naţionale a Vinului se va încheia duminică, 6 octombrie, zi în care oaspeţii vor avea ocazia să participe la concursuri, să viziteze expoziţii a meşterilor populari şi să participe la degustări de vin.