Chiar dacă temperaturile de la finele lunii septembrie au fost scăzute şi ar părea că lucrările agricole s-au terminat aici, totuşi, octombrie debutează cu însămânțarea la grâu și orz, iar pomicultorii strâng ultimele roade din livadă.
Şi dacă vrei să fii la curent cu toate, propunem să studiezi acest articol pentru a vedea care sunt lucrările agricole de bază pentru culturile de câmp în luna octombrie:
• Se termină recoltarea culturilor agricole de câmp: porumb, sfeclă de zahăr, tutun, cartof;
• Se eliberează terenurile agricole de resturile vegetale;
• În prima decadă a lunii octombrie suntem în plin sezon de semănat la grâu;
• Odată cu pregătirea terenului, se aplică 20 – 30 de tone de gunoi de grajd/ha, o dată la 3 – 4 ani şi îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu, în cantitate de 40 – 60 kg substanţă activă/ha;
• În lipsa gunoiului de grajd, cantitatea de fosfor şi potasiu creşte la 80 – 100 kg s.a. la hectar;
• Lucrările de pregătire a solului pentru însămânțarea grâului se efectuează în aşa fel încât între executarea arăturii şi semănat să treacă un interval de 15 – 20 zile, necesar pentru a se realiza „aşezarea solului”;
• Arătura se efectuează, în funcţie de sol, la 18 – 20 cm adâncime, cu precizarea că pe solurile cu o vegetaţie prea înaltă se procedează mai întâi la o mărunţire a acesteia cu grapa cu discuri;
• Dacă solul este prea uscat şi rezultă bulgări prea mari, se renunţă la arat şi se pregăteşte terenul utilizând grapa cu discuri grea, în agregat cu grapa stelată;
• Pregătirea patului germinativ se face cu 1 – 2 zile înainte de semănat şi constă în afânarea şi mărunţirea bulgărilor pe o adâncime de 6 – 8 cm cu ajutorul grapei cu discuri;
• Semănatul se realizează în epoca optimă, data semănatului fiind diferită în funcţie de zona ecologică;
• Adâncimea de semănat este de 3 – 4 cm pe solurile luto-argiloase sau lutoase şi 5–6 cm pe solurile nisipoase;
• Este bine de ştiut că, cercetările efectuate au consemnat că pentru fiecare zi de întârziere a semănatului în luna octombrie se pierd 60 kg/ha, iar pentru luna noiembrie 100 kg/ha;
• Semănat în perioada optimă, grâul are posibilitatea să înfrăţească şi să se călească, fortificându-se pentru perioada de iarnă, în aceste condiţii putând rezista până la -20°C;
• În situaţia în care, în perioada semănatului, se manifestă fenomenul de secetă, se recomandă tăvălugirea semănăturilor pentru a realiza un contact mai bun al seminţelor cu solul şi a asigura o răsărire uniformă şi rapidă;
• Deși prioritare sunt culturile de toamnă, nu trebuie pierdut din vedere nici pregătirea terenului pentru culturile de primăvară;
• Între 20 septembrie și 10 octombrie se seamănă și orzul de toamnă. Atenție! Semănatul timpuriu mai ales în toamnele calde și lungi este deosebit de dăunător deoarece plantele sunt expuse din toamnă atacului de făinare, afide și muște. Întârzierea semănatului determină și în acest caz, ca și la grâu, o reducere însemnată a densității plantelor și în consecință micșorarea producției;
• Pierderile la orzul și orzoaica de toamnă prin semănat timpuriu sau târziu pot varia între 600-2000Kg/ha;
• Tot acum culturile de porumb traversează ultimele perioade de vegetaţie. Boabele (care conțin în medie 10% proteine, 7% substanțe extractive ne-azotate, 4% grăsime 2%, celuloză și 13% apă), sunt folosite cu precădere ca nutreț concentrat în alimentația tuturor categoriilor de animale;
• Porumbul se poate recolta, sub formă de ştiuleţi depănuşaţi şi sub formă de boabe.
Comentarii