‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCalendarul fermierului în februarie: Care sunt principalele lucrări agricole în ultima lună de iarnă

Calendarul fermierului în februarie: Care sunt principalele lucrări agricole în ultima lună de iarnă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Luna februarie, numită în tradiția populară și Făurar, chiar dacă este o lună de trecere între iarnă și primăvară, pentru fermieri nici această lună nu este una de odihnă, astfel că ei fac comenzi la inputuri, își pregătesc utilajele pentru lucrările de primăvară, sau în sectorul zootehnic, unde avem activitate continuă.

Lucrări agricole în pomicultură

  • Dacă timpul permite, se pot executa tăieri de fructificare la speciile de sămânțoase (măr, păr, gutui);
  • În zilele cu temperatură de 3-4°C (în pauzele dintre înghețuri) se stropesc toate speciile de pomi fructiferi. Primele două tratamente de iarnă se fac la un interval de cel puțin zece zile;
  • Se înlătură prin tăiere lăstarii crescuți de la rădăcină (drajonii);
  • Când terenul este încă înghețat se transportă gunoiul de grajd în livadă.

Legumicultură

  • În această perioadă se pregătesc răsadniţe pentru semănat tomatele timpurii, prin confecţionarea patului cald, cu o grosime de 56-60 cm, în funcție de condițiile naturale, se instalează tocurile, se aşează ferestrele, urmărind evoluţia temperaturii în răsadniţă;
  • De asemenea, tot în această perioadă se execută pregătirea răsadniţelor pentru repicat. În acest sens, se vor face următoarele lucrări: se va pregăti amestecul de pământ; se va dezinfecta amestecul (formalină 40%, soluţie 2-3 %, 30 l/mp, şi sulfat de cupru, soluţie 2-3%, 30l/mp.), care se lasă să acţioneze timp de 7 zile, cu un repaus de 14 zile, transport şi umplut ghivecele sau confecţionat cuburi nutritive pentru repicat;
  • În ceea ce priveşte prepararea amestecului de pământ, acesta poate avea diferite compoziţii, de exemplu: pentru tomate timpurii: 50% mraniţă, 25% pământ de ţelină, 25 % nisip;
  • Se produc răsadurile şi se pregăteşte materialul de plantare pentru culturile timpurii (ridichi, spanac, salată, varză timpurie şi altele);
  • Legumicultorii care au seră pot să înceapă plantatul tomatelor și ardeiului, pentru culturaforțată;
  • Tot în această lună, se pregătesc tuberculii de cartofi timpurii pentru pre-încolţire: are loc operaţia de dezinfectare, asigurarea condiţiilor pentru forţare, aerisire şi umiditate). Normele cantitative pentru forţare sunt de 250 kg/mp, ceea ce necesită 12-15 mp pentru un hectar de cultură.

Grădină şi flori

  • Se sparg pojghiţele de gheaţă formate din cauza îngheţului;
  • Dacă s-au format ochiuri de apă sunbpojghiţele de gheaţă, se asigură drenarea prin săparea de mici şanţuri;
  • Se repară gardurile și echipamentele pentru grădinărit;
  • Se asigură stocul de fertilizanţi şi îngrăşăminte;
  • Se verifică instalaţia de irigat pentru a nu exista pericolul crăpării dacă cumva au existat scurgeri întâmplătoare de apă;
  • Din a doua jumătate a lunii, se aplică procedura de fertilizare pentru arbuştii şi plantele care rămân verzi tot timpul anului;
  • Se efectuează tăieri la arbuştii care urmează să înfloreaacă vara, având grijă să intervenim într-o măsură mai mică asupra celor care deja au format muguri florali;
  • Plantele agăţătoare cu frunze căzătoare, precum caprifoiul trebuie tunse şi modelate;
  • Plantele perene trebuie divizate şi mutate înainte să înceapă să dea lăstari noi;
  • Plantele depozitate în încăperi închise trebuie udate puţin dacă este sesizat fenomenul de uscare a pământului.

Mecanizare

  • Aprovizionarea cu piese de schimb, continuarea reparaţiilor la maşinile şi utilajele agricole.

Apicultură

  • Verificarea periodică a stupinei pentru prevenirea deranjării şi neliniştirii familiilor de albine ca urmare a atacului unor animale sau păsări;
  • Îndepărtarea fără zgomot a gheţii şi a zăpezii neafânate de pe scândurelele de zbor ale stupilor;
  • Desfundarea urdinişurilor de albinele moarte şi pregătirea vetrei de stupină pentru zborurile de curăţire;
  • Stimularea efectuării zborului de curăţire. Zborul de curăţire al familiilor de albine dă informaţii preţioase despre starea de sănătate a familiei de albine, astfel:
    • familiile puternice îl efectuează pe parcursul a 30-40 minute;
    • un număr redus de albine la zbor arată că familia este slabă sau bolnavă;
    • albinele care au un comportament de parcă ar căuta ceva, fiind aşezate pe pereţii stupului arată că familia nu are matcă;
    • albine cu abdomenul umflat sau apariţia fecalelor pe scandurica de zbor denotă faptul că în stup există miere în fermentaţie sau albinele sunt bolnave de nosemoză;
    • prezenţa resturilor de ceară în cantitate mare la urdiniş, pe scândurica de zbor arată că familia de albine a fost atacată de şoareci;
    • dacă din familie nu ies albine, iar la lovirea cu mâna a peretelui din faţă al stupului acestea nu reacţionează înseamnă că familia a pierit. Acesti stupi se închid la urdiniş pentru a nu pătrunde albinele hoaţe la începutul primăverii.
  • Pentru stimularea şi controlul zborului de curăţire, în zilele însorite ale lunii februarie se poate înlătura împachetajul existent al stupilor şi chiar capacele stupilor;
  • Continuarea supravegherii modului cum iernează familiile de albine prin analiza zumzetului albinelor (controale auditive periodice) şi analiza „foii de control” pusă pe fundul stupului ori de cate ori timpul permite acest lucru;
  • Completarea rezervelor de hrană la familiile ce au rezerve insuficiente prin administrarea de turte din pastă de miere şi zahăr pudră, şerbet administrat sub formă de turte sau zahăr candi;
  • Pentru prevenirea nosemozei este bine ca turtele de zahăr să fie preparate cu extracte de plante (tip Protofil) doza fiind de 340 ml/10 kg de pasta obţinută, având grijă ca Protofilul să fie bine omogenizat în sirop sau miere şi apoi să fie adăugat la zahărul pudră;
  • Foarte importante pentru dezvoltarea familiilor de albine, turtele proteice, nu se vor administra în această lună dacă, la cel puţin 2 săptămâni de la administrarea acestora, timpul nu permite efectuarea zborurilor de curăţire, situaţie greu previzibilă; de aceea pentru mai multă siguranţă este bine ca aceste turte să fie administrate începand cu a doua jumătate a lunii martie;
  • Completarea proviziilor se poate face şi cu rame cu miere de la rezervă sau de la familiile unde se apreciază că există un excedent (prin rapida apreciere a greutăţii stupului); familia în cauză este introdusă într-o încăpere încălzită, se deschide şi despachetează uşor se observă poziţia ghemului şi se amplasează fagurii cu hrană lateral ghemului, astfel încât albinele să ia contactul cu acesta;
  • Administrarea turtelor sau zahărului candi se face direct pe vatra stupinei în cantitate de 700 g-1 kg/familie de albine, la interval de 2-3 săptămâni în funcţie de rezerva de hrană existentă în faguri şi de consum;
  • Continuarea lucrărilor care ţin de asigurarea materialului şi echipamentului apicol pe anul în curs în funcţie de producţia planificată (repararea, curăţirea, dezinfectarea, vopsirea stupilor, încheierea şi însârmarea ramelor, achiziţionarea necesarului lipsă).

Creșterea animalelor

  • Pregătirea compartimentelor pentru fătări la ovine, care să asigure condiţii de igienă, temperatură, umiditate şi lumină;
  • Tot la ovine încep și tratamentele, care se fac de obicei în această perioadă;
  • Se verifică permanent sursele de apă şi conductele de transport pentru a se evita îngheţul acestora;
  • Se asigură necesarul de furaje, apă şi se completează sau se suplimentează în funcţie de situaţie;
  • În zilele cu temperatură mai ridicată, fără îngheţ extrem, se asigură un program de mişcare pentru animale.

Material elaborat de: Ing. Felicia Elena ANDRONIC, Consilier AZM

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›