Începe numărătoare inversă pentru agricultori și asta pentru că în luna noiembrie se finalizează toate lucrările agricole. Numărul de zile favorabile pentru lucrările de câmp în această lună sunt în descreştere.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în luna noiembrie, dintre fenomenele meteorologice stihinice, cel mai mare pericol îl prezintă ninsorile abundente şi vântul puternic (în medie o dată în 7-8 ani), sunt posibile viscole și depuneri de polei și chiciură (în medie o dată în 20 ani).
În această lună se efectuează următoarele lucrări agricole:
Cultura plantelor de câmp
• Se finalizează lucrările de recoltare, transport și depozitare ale produselor agricole;
• Cea mai importantă activitate a lunii noiembrie este pregătirea terenului pentru campania de primăvară;
• Se eliberarează suprafețele agricole de resturile vegetale;
• Este indicat ca toate terenurile agricole să fie arate înainte de intrarea în iarnă;
• Odată cu pregătirea terenului, se aplică 20–30 tone gunoi de grajd/ha, o dată la 3 – 4 ani și îngrășăminte pe baza de fosfor și potasiu, în cantitate de 40–60 kg substanță activă/ha;
• Arătura se efectuează, în funcție de sol, la 18–20 cm adâncime, cu precizarea ca pe solurile cu o vegetație prea înaltă se procedează mai întâi la o mărunțire a acesteia cu grapa cu discuri;
• Se finalizează pregătirea patului germinativ și a semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Se îngrijesc semănăturile de toamna cum ar fi rapița sau grâul.
Legumicultura
• În această perioadă se efectuează lucrări de recoltare la legumele rădăcinoase, vărzoase și se pregătesc spațiile pentru depozitarea acestora pentru perioada noiembrie-aprilie;
• Se adună resturile vegetale într-un spațiu pentru compostare, devenind astfel un îngrășământ organic prețios pentru recolta următoare;
• Se realizează arăturile de toamnă imediat ce culturile de legume de câmp sunt recoltate;
• Se finalizează recoltatul fasolei și mazărei. Truc! Planta se taie de la nivelul solului iar rădăcinile sunt lăsate în pământ. Această metodă păstrează azotul care este eliberat treptat pe măsură ce rădăcina se descompune;
• La culturile de ceapă verde, usturoi verde se procedează la desființarea culturii anterioare și nivelarea de exploatare;
• Întreținerea culturilor de tomate, ardei și castraveți, ciclul al-II-lea din solar;
• Se continuă semănăturile pentru salată, ridichii de lună (soiuri de toamnă-iarnă) în câmp;
• Se colectează și se etichetează semințele pentru anul viitor. Tot acum se aleg și soiurile sau hibrizii care vor fi folosiți în cultura următoare.
Viticultura
• Se pregătesc spațiile și vasele necesare pentru depozitarea vinului;
• În sol se încorporează îngrășămintele cu fosfor și potasiu;
• Se încheie lucrările de protejare a butucilor contra gerurilor;
• Se vor completa golurile existente în plantații, dacă este cazul;
• Se continuă desfundatul terenurilor destinate plantării.
Pomicultura
• Se recoltează nucile, migdalele și gutuile. Tot acum sunt adunate și perele care sunt păstrate peste iarnă;
• După recoltare se adună fructele stricate rămase pe pomi sau sub pomi, deoarece reprezintă o sursă de infecție pentru recolta anului următor;
• Aplicați o îmbăiere trunchiului și ramurilor pomilor fructiferi pentru a distruge dăunătorii care hibernează peste iarnă;
• În această perioadă tăierile se aplică numai semințoaselor și neapărat după ce pomii se „dezbracă” de toate frunzele;
• Se elimină ramurile uscate, rupte sau rănite;
• Îndepărtăm ramurile care se ating sau se intercalează;
• Lipsa unei toaletări a pomilor fructiferi se răsfrânge asupra performanței de rod a livezii. Astfel, pomii se vor supraîncărca cu fructe, care vor rămâne mici, urmând ca anul următor să nu mai rodească sau să producă o roadă mai săracă.
Comentarii