‹ adv ›
duminică, 27 septembrie, 2020
20 C
Chișinău
‹ adv ›

Cantități sporite de nitrați – depistate în legumele și fructele vândute în magazine

‹ adv ›

Recente

În România se lansează AgTech TM by Agroland, primul program de dezvoltare a inovației în agricultură

AgTech TM by Agroland, primul program complet de incubare de startup-uri din România care stimulează și susține inovația în agricultură, se extinde...

Procedura de evidență a zilierilor ar putea fi simplificată. Se propune metoda „voucher”

După ce mai mulți agricultori au precizat că procedura de evidență a zilierilor este complicată, iar birocrația este la ordinea zilei în...

Struguri de masă, cu până la 40% mai puțini în acest an

În cel mult 2 săptămâni, viticultorii din țara noastră încheie campania de recoltare a strugurilor de masă.Potrivit lor,...

VIDEO. Slatava Grup, reprezentant oficial și exclusiv în R. Moldova al companiei Ningbo Sunjoy Agroscience

Ningbo Sunjoy Agroscience Co. Ltd este una dintre cele mai mari uzine de stat din China producătoare de pesticide.
‹ adv ›
‹ adv ›

O expertiză de laborator realizată în perioada iunie -iulie curent în cadrul laboratoarelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la inițiativa centrelor de asistență a consumatorilor, cu suportul Fundației Est – Europene, din resursele acordate de Suedia, arată că o multitudine de produse agricole din magazinele noastre sunt pline de nitrați, peste o treime din acestea depășind normele.

Supuse expertizei au fost 87 de probe de legume (varză nouă, dovlecei, cartofi noi, roșii, ceapă, castraveți, ridiche, sfeclă, ardei), verdețuri (pătrunjel, mărar, ceapă verde, salată) și fructe (căpșune, pepene galben) din opt rețele de supermarketuri din municipiile Chișinău și Cahul. Analiza nu cuprinde produsele comercializate în piețele agricole.

Din totalul de probe analizate, în 32 concentrația de nitrați depășește limitele maxime admisibile. În toate probele de pepene galben și ridiche, 11 probe de dovlecei (92%), șase probe de cartofi noi (55%), patru probe de varză nouă (40%) și în 1/4 din probele de ceapă, ceapă verde și sfeclă roșie s-au depistat neconformități. La polul opus, cu o valoare admisibilă a nitraților și în corespundere cu normele naționale sunt roșiile, castraveții, pătrunjelul, ardeii dulce, salata, mărarul și căpșunile.

‹ adv ›

Astfel, potrivit analizei, cel mai mare conținut de nitrați a fost depistat în dovlecei, unde cantitatea nitraților poate ajunge și la 2 155 mg per kg, depășind concentrația maximă admisibilă cu 439%. De asemenea, în varza nouă, cantitatea cea mai ridicată de nitrați constituie 2 713 mg/kg, depășind norma cu 352%. 

În același timp, în ridichea roșie cantitatea cea mai ridicată de nitrați constituie 2 890 mg/kg, adică cu 141% peste limita acceptată, iar în sfecla roșie cantitatea nitraților depășește limita maximă admisibilă până la 53% (2 143 mg/kg). O cantitate mare de nitrați a fost depistată și în ceapa verde – 829 mg/kg, ce reprezintă o depășire de 38%, în cartofii noi – 427 mg/kg, o depășire de 114%, în pepenele galben – 171 mg/kg, cu limita depășită în proporție de 90%, în ceapă – 144 mg/kg, depășirea fiind de 80%.

Nitrații sunt săruri ale acidului azotic, necesare plantelor pentru dezvoltare. În cazul utilizării în cantități sporite a îngrășămintelor minerale, precum și celor organice bogate în azot, plantele iau din sol mai mulți nitrați, decât este necesar. Ulterior, nitrații ajung în organismul nostru și pot deveni nocivi, cauzând diferite boli, dacă sunt consumate în cantități mai mari.

‹ adv ›

Reducerea nivelului de nitrați poate fi obținută prin spălarea legumelor și a fructelor (reducerea nitraților cu 10 %); curățarea mecanică (reducere cu 15 – 20 %); decojirea și tocarea legumelor (reducere cu 50 %); menținerea legumelor frunzoase, salatei în apă rece timp de 1-1,5 ore până la utilizare (reducere cu 20 – 30 %); înmuierea și conservarea (reducere cu 10 – 59 %). Totodată, nivelul nitraților se reduce la conservarea legumelor prin murare, marinare, sărare și aplicarea tratamentului termic – fierbere, aburire, prăjire sau coacere.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, limita admisibilă a nitraților pe zi este de 3,7 mg (5 mg în perioada de primăvară) la 1 kg al masei corporale. La nivelul Uniunii Europene, aportul zilnic acceptabil pentru nitrați este la fel până la 3,7 mg/kg greutate corporală pe zi. Astfel, pentru o persoană de 70 kg un consum mai mare de 250 mg de nitrați pe zi poate constitui un pericol pentru sănătate. În special, sunt supuși riscului copiii mici, fiind suficient pentru intoxicații o cantitate de 40 – 50 mg de nitrați.

Alăturați-vă grupului Agrobiznes Club pe Viber pentru a afla ultimele prețuri și informații despre vânzarea-cumpărarea produselor agricole, ofertele disponibile și stabili parteneriate cu producători sau cumpărători din zonă!

‹ adv ›

Citește și ›

ANSA a lichidat un lot de pepene galben cu un nivel înalt de nitrați

Un lot de pepene galben cu un conținut sporit de nitrați a fost depistat la frontieră de către inspectorii Agenției Naționale pentru...

Video

Advertoriale ›

Ion Cojocaru, legumicultor: „Investițiile în agricultură trebuie și pot fi făcute inteligent”

Legumicultura este o ramură tradițională pentru agricultura din țara noastră și afacerile  din acest domeniu pot deveni profitabile datorită investițiilor făcute inteligent....
00:07:21

VIDEO. Slatava Grup, reprezentant oficial și exclusiv în R. Moldova al companiei Ningbo Sunjoy Agroscience

Ningbo Sunjoy Agroscience Co. Ltd este una dintre cele mai mari uzine de stat din China producătoare de pesticide.
‹ adv ›

Info

Newsletter-ul Agrobiznes, în creștere. Avem 8.000 de abonați la moment

Dragi prieteni, Newsletter-ul pe care unii dintre voi îl primiți cu regularitate în fiecare luni și joi dimineață a ajuns să numere...

Webinar: Stimularea cooperării producătorilor și procesatorilor agricoli prin comunicare

Astăzi, 18 Septembrie 2020, începând cu orele 16:00, pe platforma de comunicare digitală ZOOM, se va desfășura cea de-a 3-a sesiune de...
‹ adv ›

Recomandate

Rusia, cel mai mare cultivator de sorg în Europa. Franța și Ungaria – pe locurile 2 și 3

În pofida climatului cu totul special din această primăvară, Europa a înregistrat în 2020 o creştere substanţială a suprafeţelor cultivate cu sorg,...

În România se lansează AgTech TM by Agroland, primul program de dezvoltare a inovației în agricultură

AgTech TM by Agroland, primul program complet de incubare de startup-uri din România care stimulează și susține inovația în agricultură, se extinde...

Un nou importator german interesat de prunele și pomușoarele moldovenești

Recent, un nou importator german a fost impresionat de gustul și calitatea fructelor moldovenești. Astfel, echipa sa a vizitat, acum o săptămână,...

Procedura de evidență a zilierilor ar putea fi simplificată. Se propune metoda „voucher”

După ce mai mulți agricultori au precizat că procedura de evidență a zilierilor este complicată, iar birocrația este la ordinea zilei în...
‹ adv ›