‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCăpșunele turcești au invadat România. Prețul de import este sub un euro per kilogram

Căpșunele turcești au invadat România. Prețul de import este sub un euro per kilogram

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Se pare că, și producătorii de căpșune din România au de suferit din cauza importurilor. Astfel, dacă pe piața din Moldova sunt mai des întâlnite căpșunele ucrainene, atunci piața țării vecine este invadată de căpșunele turcești. În acest an, supraproducția de căpșune în Turcia a generat și prețuri de import mai mici. Astfel, pretul la importator este de 4 lei românești/kg, iar în piața românească ajunge la 8-9 lei/kg.

De fapt, nu este pentru prima dată când producătorii de căpșune din România au de pierdut din cauza importurilor. Deja de câțiva ani, sunt înregistrate importuri masive din Turcia, Spania sau Bulgaria. La moment, căpșunele românești abia formează inflorescențele.

În România, cultivatorii susțin că, abia la sfârșitul lunii mai o să fie prima recoltă, iar pretul va ajunge la 10-15 lei românești per kilogram. Anul trecut, în România au fost importate peste 3500 de tone de căpșune turcești, cu un preț mediu de 1,2 euro per kilogram. Totodată, România este a treia piață de desfacere pentru fructele și legumele turcești.

Potrivit datelor Camerei de Comert din Turcia, producția de căpsune turcești este estimată la peste 10,9 miliarde de euro, principalele destinații la export fiind Rusia și România.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›