17 C
Chișinău
duminică, 12 iulie, 2020
17 C
Chișinău
‹ adv ›

Care este cea mai bună metodă de incubație: cloșca sau incubatorul?

‹ sponsorizat ›

Recomandate

C.Î. Agrostoc angajează Șef de Producere – sector administrativ în Florești

C.Î. Agrostoc angajează șef de Producere-sector administrativ în satul Domulgeni, raionul Florești.Responsabilități:Implementarea managementului general al...

VIDEO. Vinuri inedite cu Zorvec™ Vinabria™ – experiența Vinăriei Poiana

Pentru a produce vinuri de calitate, este nevoie și de o abordare pe măsură, iar protecției eficiente a culturii de viță de...

Fermierii din Basarabeasca cer declararea stării excepționale produsă de secetă

Seceta hidrologică și pedologică înregistrată de luni bune în unele raioane din sudul țării continuă să producă pagube importante fermierilor. În mare...

Nu-și mai pun speranța nici în floarea soarelui: Dacă vom recolta 300 kg per hectar, va fi bine

Raionul Basarabeasca este unul dintre cele mai afectate de secetă. Potrivit datelor prezentate de producătorii, dar și reprezentanții MADRM, recoltele în această...
‹ adv ›
‹ adv ›

Obținerea puilor de o zi sau a bobocilor de rață este una dintre activitățile care, deși par simple la prima vedere, ascund numeroase capcane. Crescătorii cu experiență vă pot spune că de fiecare dată se poate întâmpla ceva neașteptat, care să vă dea peste cap clocitul găinii sau incubația ouălor puse în incubator. De aceea, mulți gospodari și mici fermieri se întreabă care este cea mai bună metodă de incubație: cloșca sau incubatorul?

Clocirea ouălor de către cloșcă este metoda cea mai la îndemână întrucât nu presupune o investiție specială pentru obținerea puilor. Mai mult, se spune că puii obținuți prin metoda tradițională sunt mai rezistenți, însă acest lucru este dificil de probat.

Alegerea găinii pentru clocit

Alegerea găinii care va cloci este o provocare în sine. Trebuie să selectați acea găină liniștită, imediat ce dă semne de clocire. În primele zile, cloșca trebuie verificată, punând sub ea un ou vechi pentru probă. Când găina a căzut cu adevărat cloșcă, adică nu se mai ouă, doarme și noaptea în cuibar, de unde se ridică foarte rar, se pun sub ea ouăle de clocit.

Câte ouă poate cloci o găină

‹ adv ›

Sub o găină cloșcă se pot pune la clocit 13-15 ouă de găină sau 9-11 ouă de rață sau 4-6 ouă de gâscă. Dacă cloșca este gâscă, ea poate cloci 11-15 ouă de gâscă sau 13-14 ouă de rață. La cloșca curcă se pot pune 19-23 de ouă de găină, 17-19 ouă de rață sau curcă sau 11-15 ouă de gâscă.

Cele mai bune cloști se spune că sunt curcile, care clocesc de mai multe ori pe an, scot foarte bine, mai ales, puii de gaină, pe care îi îngrijesc bine în creșterea naturală. De cealaltă parte, rațele, de regulă, nu clocesc, cu excepția rațelor leșești, iar gâștele din rasa chineză (Leseasca), clocesc mai slab.

Cuibarul pentru cloșcă, în semi-întuneric

Cuibarul unde va sta cloșca trebuie să fie în semiîntuneric și răcoros, un loc unde cloșca să nu fie deranjată. Camera va fi bine aerisistă, dar fără a se face curent. Dacă avem un cuibar mai înalt, sub el se va pune un strat de iarbă care, pentru a umezi aerul, se va mai uda din când în când.

‹ adv ›

Pe vreme mai rece, cloșca se va ține într-o încăpere călduroasă, închisă, dar nu lângă sobă.

În cuibar se vor pune paie și niciodată fân, existând riscul să se dezvolte paraziți. Dacă este loc, lângă cuibar se poate pune o ladă cu cenușă unde cloșca să se scalde, acesta fiind și un mijloc de a lupta cu paraziții.

Cloșca își așează singură ouăle

Cloșca își aranjează singură ouăle: unul în mijloc și restul în jurul lui. Într-un interval de 24 de ore, ea își va întoarce ouăle de circa 8 ori, mutând ouăle din mijlocul cuibului la margine.

‹ adv ›

Atenție! Dacă numărul de ouă puse sub cloșcă este prea mare, aceasta le poate strivi sau îi este greu să le întoarcă pe toate sau să le acopere, așa că aceste ouă se vor răci și embrionii vor pieri.

Hrana și apa, importante pe timpul clocitului

Cât timp clocește, găina părăsește cuibul doar o dată sau de două ori într-un interval de 24 de ore. Ea merge să se hrănească, să bea apă sau pentru defecație (are eliminări mai consistente și puternic mirositoare).

Accesul cloștii la apă și hrană trebuie să fie unul ușor. Totuși, nu se pune mâncarea în cuibar pentru că atunci pasărea va fi descurajată să mai plece din cuibar și va începe chiar să murdărească ouăle.

Dacă vedeți că pasărea nu se ridică, ea poate fi luată cu forța și dusă la mâncare și apă – dacă nu se hrănește sau nu se hidratează timp de 24-28 de ore, se poate îmbolnăvi.

În perioada clocirii, monitorizați atenție greutatea și starea cloștii pentru a vă asigura că aceasta se hrănește suficient.

La incubator se pot cloci mai multe ouă

Incubatorul, spre deosebire de cloșcă, vine cu o serie de avantaje. Unul ar fi că se pot obține pui în orice moment al anului și într-un număr mult mai mare. Un incubator bun face toată treaba pentru dumneavoastră, inclusv întoarcerea ouălor. În plus, această metodă vă permite să obțineți pui timpurii cu care puteți ieși pe piață mai devreme, la un preț mai bun dacă vreți să îi comercializați. Puii de la incubator sunt și mai feriți de boli și de paraziți întrucât nu intră în contact cu mediul înconjurător sau cu alte păsări.

Un crescător de păsări din România atrage atenția asupra regulilor ce trebuie respectate în cazul utilizării unui incubator și totodată afirmă că perioada de eclozare a ouălor este aceeași atât în cazul utilizării unui incubator, cât și în cazul utilizării unei cloști.

„În primul rând, trebuie verificată apa în fiecare zi, în primele și ultimele 3 zile nu se întorc ouăle și în ultimele 3 zile se mărește umiditatea. Temperatura trebuie să fie cuprinsă între 37,5-38,5 grade. Acum depinde și de incubator, pentru că incubatoarele care sunt pe piață, cele pentru începători, nu cele profesionale, nu au o temperatură precisă, să fie la zecime precizia. Nu există o diferență de durată de eclozare a ouălor în cazul utilizării unui incubator sau a unei cloști. Depinde de variantă, adică la găină durează 21 de zile, fazani de la 24 până la 32 de zile, depinde de specie, la rațe și gâște de la 28 până la 35 de zile”, a precizat George Voinea pentru agrointel.ro.

Un incubator bun trebuie să păstreze aceeași temperatură în toate punctele sale alate la același nivel, fără diferențe termice. Aparatul trebuie să păstreze umiditatea normală și, pentru a fi rentabil, să nu consume mult curent.

Cel mai mare pericol în cazul incubatoarelor este o pană de curent care poate întrerupe procesul de clocire a ouălor.

Perioadele de clocire pentru diferitele specii de păsări de curte

În funcție de soi și de specie, perioada de clocire durează între 3 și 5 săptămâni.

  • Perioada de incubație la găini: 21 de zile
  • Perioada de incubație la prepeliță: 16-17 zile
  • Perioada de incubație la gâscă: 30 de zile
  • Perioada de incubație la rața mută: 34-35 de zile
  • Perioada de incubație la rața Pekin: 27-28 de zile
  • Perioada de incubație la bibilică: 26 de zile
  • Perioada de incubație la curcă: 28 de zile
‹ adv ›

Video

‹ adv ›
(!) Urmărește Agrobiznes direct pe Viber, grupul de Facebook, canalul YouTube, abonează-te la pagina de Instagram sau newsletter-ul săptămânal.

Citește și ›

‹ adv ›

Advertoriale

VIDEO. Vinuri inedite cu Zorvec™ Vinabria™ – experiența Vinăriei Poiana

Pentru a produce vinuri de calitate, este nevoie și de o abordare pe măsură, iar protecției eficiente a culturii de viță de...
‹ adv ›

Recente

Chicu: Fondul de subvenționare al agricultorilor va fi majorat. Guvernul va elabora o rectificare oficială

Fondul de subvenționare al agricultorilor va fi suplinit de autorități, iar reprezentanții opoziției sunt îndemnați să ofere consultanță în acest caz. Anunțul...

În Republica Moldova va fi înființat Colegiul Medicilor Veterinari

Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectură finală proiectul de Lege privind organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar. Documentul prevede crearea...

PNUD Moldova lansează un apel de selectare a 6 ONG-uri de mediu care vor beneficia de un Progam de Dezvoltare a Capacităților Instituționale

Proiectul „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor” este un proiect finanțat de Suedia și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru...
‹ adv ›