‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 2 octombrie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCare este starea cerealelor de toamnă în urma îngețurilor de 20 de grade

Care este starea cerealelor de toamnă în urma îngețurilor de 20 de grade

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Îngețurile recente nu au afectat culturile cerealelor de toamnă, consideră Șeful direcției politici de producţie şi reglementări de calitate a produselor vegetale a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Mihail Suvac.

El a declarat că înghețuri de -25-30 de grade, care ar putea afecta culturile de toamnă, nu au fost înregistrate, astfel motiv pentru îngrijorare nu există.

„Îngețurile de 20 de grade nu sunt groaznice, deoarece temperatura la nivelul nodului de încolțire a coborât doar până la minus nouă la norma admisibilă de minus 15-20 de grade”, a spus expertul pentru „INFOTAG”.

Potrivit spuselor sale, suprafețele culturilor de toamnă constituie 350 mii de hectare, ceea ce este cu 7,5% mai mult decât în anul trecut. 287 mii de plantații sunt semănate cu grâu, iar 44 mii – cu orz.

‹ adv ›

Expertul a menționat că din cauza înghețurilor a suferit așa o cultură tehnică, ca rapița, aproximativ 70% din suprafețe.

„Dar aceasta nu este cultura noastră, despre ea trebuie să uităm. Întotdeauna există riscul că suprafețele plantate vor îngheța, dar întrucât aceasta este o „cultură profitabilă” agricultorii riscă. Inițial, aceasta a fost crescută pentru hrana bovinelor, în prezent animale nu avem și ei o lasă pentru semințe. Deoarece rapița este o plantă tehnică – ea epuizează solul. La noi floarea soarelui și sfecla de zahăr și așa depășesc suprafețele”, a spus Mihail Suvac.

Recolta culturilor de toamnă în anul 2015 s-a diminuat aproximativ cu 30%. Iar volumul grâului de toamnă cultivat a fost recunoscut cel mai mic din ultimii cinci ani. El a acoperit „pragul securității alimentare”, constituind 850 mii tone, ceea ce este cu 250 mii tone mai puțin decât recolta din anul 2014.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›