FOTO: adevarulfinanciar.ro
- pub -
Elitagrotehnologie

Producţia de grîu a Republicii Moldova va depăși anul acesta cantitatea de un milion de tone şi va fi la nivelul anului trecut, conform datelor enunțate de viceministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Parea, informează Moldpres.

Potrivit oficialului, pentru anul acesta în țară a fost prognozată o recoltă globală de grîu de 1,15 mln tone. Astfel, agricultorii au obținut în medie cîte 3,78 tone de grîu la hectar, ceea ce constituie cu 500 kg mai mult decît în anul 2016.

Potrivit viceministrului Ion Parea, pînă în prezent au fost recoltate 1,06 mln tone de grîu de pe o suprafață de peste 280 de hectare, ceea ce reprezintă 93,45% din terenurile însămînţate cu grîu.

„Din cauza temperaturilor înalte şi a secetei din toamna trecută, agricultorii au semănat grîul cu întîrziere și pe suprafețe mai mici decît anul precedent. În primăvară, însă, am avut parte de ploi și condiții meteo favorabile, astfel încît roada este bună”, a precizat viceministrul Ion Parea.

- pub -
Avgust

Conform datelor ministerului de resort, cea mai înaltă recoltă de grîu a fost obținută în raioanele: Briceni, Donduşeni, Edineţ, Rîşcani, Ocniţa, Floreşti, Soroca, Căuşeni, Cimişlia şi Taraclia.

Peste 70 la sută din producția obținută îl constituie grîul alimentar. Pentru securitatea alimentară a statului sînt necesare 350 de mii de tone de grîu. Alte 70-75 mii tone de grîu vor completa fondul de rezervă  al statului, iar piaţa locală va fi  asigurată cu aproximativ 500 mii tone. În prezent, pe piața internă preţul unui kilogram de grîu variază între 2,40-2,60 lei.

Conform datelor Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), la nivel mondial, producția de grîu ar putea fi de 744 de milioane de tone, cu 1,8 la sută mai puțin decît în 2016. FAO a anunțat că declinul se va înregistra în acest an, deoarece agricultorii din Statele Unite ale Americii au redus plantațiile de grîu, în favoarea culturilor mai scumpe. Cu toate acestea, mai multe țări din Uniunea Europeană, dar și Rusia, China și India vor recolta aceeași cantitate de grîu ca în 2016.

- pub -
Adama

1 COMENTARIU

  1. pînă în prezent au fost recoltate 1,06 mln tone de grîu de pe o suprafață de peste 280 de hectare, ceea ce reprezintă 93,45% din terenurile însămînţate cu grîu.
    CRED CA TREBUIE SA MAI UMBLATI PUTIN PE LA CELE 280 DE HECTARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here