‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 21 iunie, 2024
28.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCare sunt rezultatele Comisiei pentru analiza monopolului privind exportul nucilor

Care sunt rezultatele Comisiei pentru analiza monopolului privind exportul nucilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La data de 1 august curent, a avut loc prima ședință a Comisiei interguvernamentale pentru analiza monopolului privind exportul nucilor, instituită prin Dispoziția Guvernului nr. 92-d din 22.07.2019. Mai mulți urmăritori ai paginei Agrobiznes ne-au solicitat să aflăm care sunt rezultatele instituirii Comisiei nominalizate.

Contactat telefonic, Vasile Șarban, șeful Direcției Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM, a menționat că au fost organizate mai multe ședințe cu participarea părților interesate, iar în 2-3 săptămâni va fi definitivat proiectul unei Legi ce urmează a fi prezentată Parlamentului.

„Prima ședință a Comisiei interguvernamentale pentru analiza monopolului privind exportul nucilor s-a desfășurat în cadrul Ministerului, unde au fost prezenți producătorii și exportatorii de nuci, cei care au și semnalat despre existența monopolului asupra exportului de nuci. La prima ședință s-au adoptat 10 decizii. După care subiectul respectiv a fost discutat într-o ședință în cadrul guvernului. Au participat reprezentanții Serviciului vamal, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, corpul de control al Prim-ministrului, Consiliul economic, Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Ministerul Agriculturii, ANSA, exportatori. După care problema a fost preluată de Consiliul economic de pe lângă Prim-ministru, prezidat de Igor Talmazan. În cadrul Comisiei respective au fost organizate alte trei ședințe unde s-au discutat problemele și soluțiile propuse de Asociația Exportatorilor de Culturi Nucifere. Au fost elaborate mai multe propuneri care se vor regăsi într-un proiect de Lege, ce urmează să fie înaintat de către deputați în Parlament. Proiectul prevede legalizarea intermediarilor care colectează nucile și miezul de nucă. Astfel, va fi simplificată procedura de achiziție. Nu va mai fi necesar de completat actul de achiziție pentru fiecare kg de miez care este cumpărat, va fi doar un borderou unde persoana care cumpără miezul include cantitatea pe care o achiziționează într-o zi și locul. După care, agentul economic cu borderoul respectiv predă marfa exportatorului sau agentului economic în baza unui act de achiziție. Abia aici apare actul de achiziție ca să fie monitorizată originea mărfii. Exportatorul, în baza actului de achiziție și a facturilor ce le are cu intermediarul, poate să exporte. Exportatorul va putea solicita certificatul de origine în baza actului de achiziție. Avem termeni foarte restrânși, sperăm că în 2-3 săptămâni deja vom avea proiectul de Lege definitivat”.

 

Amintim că, pe 1 iulie 2019, Maia Sandu a dispus crearea unei comisii interguvernamentale care să examineze problema monopolului la exportul de nuci.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›