‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 20 iunie, 2024
28.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCe spune Consiliul Concurenței despre scumpirea uleiului vegetal

Ce spune Consiliul Concurenței despre scumpirea uleiului vegetal

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

După ce un litru de ulei vegetal a ajuns să coste 50 de lei, adică mai scump cu 25%, iar cetățenii Moldovei au început să bată alarma, Consiliul Concurenței a venit cu câteva precizări în acest sens.

„În prezent, în cadrul Consiliului Concurenței există în desfășurare o investigație utilă de cunoaștere a pieței comercializării și procesării culturilor cerealiere și oleaginoase. Investigația menționată este continuă, iar informațiile relevante cu privire la funcționarea piețelor cercetate sunt actualizate periodic”, se arată în comunicat.

Instituția informează despre mersul investigării precizând că în cadrul acestei investigații, s-au constatat scumpirile semnificative ale prețurilor de comercializare cu amănuntul la uleiul de floarea-soarelui la începutul lunii mai 2022.

„În scopul elucidării aspectelor ce țin de aceste majorări, Consiliul Concurenţei a solicitat documentele și informațiile relevante de la producătorul de ulei de floarea-soarelui”.

Instituția mai menționează că dacă se va încălca legislația vor fi luate măsuri. Mai mult, în sensul Legii concurenței, se sancționează nu deținerea unei poziții dominante, ci abuzul de astfel de poziție.

„În cazul în care vor fi stabilite semne de încălcare a legislației în domeniul concurenței, Consiliul Concurenței va iniția investigația respectivă. Totodată, ținem să precizăm că deținerea unei poziții dominante pe piață nu se incriminează în sine de Legea concurenței nr. 183/2012. În sensul Legii concurenței, se sancționează nu deținerea unei poziții dominante, ci abuzul de astfel de poziție. Respectiv, dacă vor fi constatate acțiunile prevăzute în art. 11 din Legea concurenței, Consiliul va putea proceda în privința sancționării unor eventuale încălcări”.

Consiliul Concurenței solicită persoanele care dispun de orice informații despre posibilele încălcări ale legislației de concurență, să le prezinte instituției pentru eficientizarea procesului de colectare a datelor relevante.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›