vineri, 14 iunie, 2024
21.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeCe sunt tancurile de răcire a laptelui și pentru ce se folosesc?

Ce sunt tancurile de răcire a laptelui și pentru ce se folosesc?

Recomandate

Să începem de la lapte. În procesul de producție a laptelui, una dintre cele mai importante etape este răcirea rapidă și eficientă a acestuia pentru a menține calitatea și siguranța alimentară.

Tancurile de răcire a laptelui sunt o soluție pentru îndeplinirea acestei operațiuni, oferind un mediu controlat de păstrare a laptelui pentru a preveni înmulțirea și dezvoltarea bacteriilor lactice care duc la acidifierea sau înăcrirea laptelui.

În acest articol, vom explora importanța timpului și temperaturii de răcire, fazele bacteriene în funcție de temperatură, procesul de pasteurizare a laptelui și modul de funcționare al unui răcitor de lapte sau tanc de răcire. 

Timpul și temperatura de răcire a laptelui

Timpul și temperatura de răcire sunt aspecte critice în procesul de prelucrare a laptelui.

Scăderea rapidă a temperaturii laptelui la valori sub 4°C este esențială pentru a încetini dezvoltarea bacteriilor și a prelungi durata de conservare a laptelui.

La temperaturi sub 4 grade Celsius, bacteriile lactice experimentează o încetinire semnificativă a activității lor metabolice și a ratei de înmulțire.

Aceasta este o temperatură destul de scăzută pentru majoritatea bacteriilor, iar unele dintre ele pot chiar să intre într-o stare de inhibare, pentru a supraviețui condițiilor reci. 

În mod ideal, laptelui ar trebui să i se permită să atingă această temperatură cât mai repede posibil după mulgere.

Timpul de păstrare într-un răcitor pentru laptele (nepasteurizat) ar putea fi în jurul a 3 până la 5 zile, în funcție de numărul inițial de bacterii din lapte.

De menționat că, bacteriile lactice se depun și se dezvoltă pe pielea ugerului, echipamentele de muls și transportat lapte și chiar se conțin în praf. De aceea, este foarte important să păstram o igienă bună. 

Este important să se monitorizeze atent temperatura și să se inspecteze starea laptelui în mod regulat pentru semne de acidifiere, cum ar fi mirosuri neplăcute sau separarea laptelui. 

Ce tipuri de tancuri de răcire sunt?

 1. Model compact cu compresor sub rezervor 

Acest tip de tanc de răcire este ideal pentru spații comerciale sau ferme mici unde spațiul este limitat. Compresorul este montat sub rezervor, ceea ce face ca acest model să fie compact și ușor de instalat.

Această configurație permite economisirea spațiului fără a compromite performanța sau eficiența. Tancurile compacte sunt potrivite pentru fermele de dimensiuni mici sau medii, unde eficiența spațiului este esențială. 

 1. Tanc de răcire vertical 

Cel mai răspândit tip de tanc de răcire este varianta verticală, unde compresorul și rezervorul sunt montate pe o carcasa din oțel inoxidabil.

Aceste tancuri sunt proiectate pentru a asigura o răcire eficientă și uniformă a laptelui. Rezervorul este echipat cu un fund ondulat, facilitând golirea ușoară a laptelui și curățarea eficientă a tancului.

Aceste tancuri sunt ideale pentru fermele de dimensiuni medii sau mari, unde se procesează cantități semnificative de lapte zilnic.  

3. Tanc de răcire orizontal 

Varianta orizontală a tancului de răcire este potrivită pentru fermele de dimensiuni mari sau industriile laptelui cu volume mari de producție.

Aceste tancuri sunt disponibile într-o gamă de dimensiuni, începând de la 2000 litri până la 10000 litri sau chiar mai mult.

Cu o capacitate mare de stocare, aceste tancuri sunt ideale pentru depozitarea și răcirea laptelui înainte de procesare sau distribuție la scară largă.

Indiferent de necesitățile și dimensiunile fermei sau a fabricii de lapte, compania noastră oferă soluții de tancuri de răcire adaptate, proiectate pentru a asigura calitatea și siguranța laptelui proaspăt.

Cu o gamă diversificată de opțiuni, clienții noștri pot găsi tancul de răcire perfect pentru operațiunile lor. 

Cum lucrează tancurile de răcire? 

 1. Compresorul și agentul frigorific
 • Tancul de răcire este echipat cu un compresor care acționează pentru a circula un agent frigorific prin sistem. 
 • Compresorul comprimă agentul frigorific, creând presiune și ridicând temperatura acestuia. 
 • Agentul frigorific apoi circulă prin serpentine sau conducte amplasate în sau în jurul rezervorului de laptelui, absorbând căldura din laptelui și răcindu-l. 
 1. Schimbătorul de căldură prin placa de inox Rollbond
 • Schimbătorul de căldură prin placa de inox Rollbond este un tip de schimbător de căldură foarte eficient și compact. 
 • Acesta este format dintr-o serie de plăci subțiri de oțel inoxidabil cu grosimea peretelui exterior de 2mm și cel interior de 1mm care sunt sudate împreună. Plăcile sunt ondulate pentru a crea canale prin care circulă agentul frigorific. 
 • Laptele este agitat de mixer pe interiorul rezervorului, astfel încât căldura este transferată rapid și eficient între laptele și agentul frigorific. 
 • Iar temperatura interioară este asigurată de un strat de spumă poliuritanică extrem de compactă cu o grosime de minim 50mm în funcție de model.

Prin utilizarea unui compresor și a unui agent frigorific împreună cu un schimbător de căldură eficient precum placa de inox Rollbond, tancurile de racire a laptelui pot asigura o răcire rapidă și uniformă, menținând calitatea și siguranța alimentară a laptelui proaspăt. 

Dacă aveți nevoie de un tanc de răcire pentru afacerea dvs, le găsiți disponibile în magazinul Agrozootehnie.

Advertorial
Advertorialhttps://agrobiznes.md/publicitate
Conținut sponsorizat de parteneri (P)

Citește și ›

Advertoriale