‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 19 mai, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCel mai mare producător de ulei vegetal din Moldova este acuzat de concurenţă neloială

Cel mai mare producător de ulei vegetal din Moldova este acuzat de concurenţă neloială

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Companiile Floarea Soarelui SA și Lux Proba Grup SRL au realizat și pus în aplicare, în perioada octombrie 2019-iunie 2022, un acord/practică concertată de stabilire/fixare a prețurilor în vederea alinierii politicii de preț și împărțirii clienților pe piața aprovizionării cu ulei de floarea-soarelui îmbuteliat pe teritoriul Republicii Moldova, susţine Consiliul Concurenţei, notează mold-street.com.

Instituţia anunţă că a finalizat raportul pe o investigație inițiată de Consiliul Concurenței din oficiu privind semnele încălcării prevederilor art. 5 și art. 11 din Legea concurenței pe piața aprovizionării cu ulei de floarea-soarelui.

Au coordonat politica de preţuri la uleiul de floarea soarelui

Îngrijorările concurențiale constatate în raport vizează modalitatea de stabilire a prețurilor de furnizare a uleiului de floarea-soarelui îmbuteliat pe teritoriul Republicii Moldova.

„Conform concluziilor din raport, întreprinderile „Floarea Soarelui” SA și „Lux Proba Grup” SRL au realizat și pus în aplicare, în perioada octombrie 2019-iunie 2022, un acord/practică concertată de stabilire/fixare a prețurilor în vederea alinierii politicii de preț și împărțirii clienților pe piața aprovizionării cu ulei de floarea-soarelui îmbuteliat pe teritoriul Republicii Moldova, fapt interzis prin prevederile art. 5 alin. (1) și (3) lit. a) din Legea concurenței”, comunică Consiliul Concurenței.

Potrivit instituţiei, în perioada investigată, relația comercială între producătorul de ulei de floarea-soarelui îmbuteliat – Floarea Soarelui SA din Bălţi (parte a grupului Trans Oil, controlat de Vaja Jhashi) și distribuitorul acesteia – Lux Proba Grup SRL „s-a desfășurat în baza unui contract de distribuție, conform căruia „Lux Proba Grup” SRL achiziționa de la „Floarea Soarelui” SA o parte substanțială din producția de ulei îmbuteliat a acesteia destinat pieței interne, pentru furnizarea ulterioară către comercianții angro/cu amănuntul, HoReCa, industrie alimentară etc”.

Restul producției de ulei îmbuteliat, Floarea Soarelui din Bălţi furniza direct către comercianți și alți beneficiari.

„Coordonarea politicilor comerciale de către „Lux Proba Grup” SRL și „Floarea Soarelui” SA s-a realizat prin coordonarea prețurilor de vânzare stabilite de ambele întreprinderi la același nivel de piață și un schimb de informații sensibile din punct de vedere concurențial”, afirmă Consiliul Concurenţei.

La majorarea prețului la uleiul de floarea-soarelui îmbuteliat nu s-a constatat un abuz

În partea ce ține de semnele încălcării prevederilor art. 11 din Legea concurenței prin acțiunea de majorare a prețului la uleiul de floarea-soarelui îmbuteliat ce a avut loc în perioada 3 mai -18 mai 2022, „concluziile raportului de investigație evidențiază că nu au fost stabilite probe suficiente și concludente pentru a fi confirmat un abuz de poziție dominantă din partea întreprinderilor implicate”.

‹ adv ›

Consiliul Concurenţei mai precizează că raportul de investigație a fost transmis părților pentru prezentarea observațiilor, iar părțile, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii raportului de investigație au dreptul să prezinte observații asupra acestuia, cu posibilitatea prelungirii termenului dat o singură dată cu încă cel mult 30 de zile în baza unei cereri întemeiate.

„De asemenea, în vederea asigurării dreptului la apărare, în conformitate cu art. 64 alin. (1) și (2) din Legea concurenței nr. 183/2012, părţile cărora le-a fost transmis raportul de investigaţie sunt în drept să solicite audieri”, comunică instituţia.

Consiliul Concurenţei mai menționează că, raportul de investigație nu constituie un act administrativ, întrucât în temeiul art. 15 al Codului administrativ reprezintă o operațiune administrativă ce conține concluziile și propunerile raportorului, conform art. 59 alin. (1) al Legii concurenței.

„El nu reprezintă poziția Plenului Consiliului Concurenței pe cazul dat. Aceasta urmează a fi expusă în decizia care va fi adoptată după prezentarea observațiilor și, după caz, desfășurarea audierilor cu participarea părților vizate.

Dacă concluziile din raportul de investigație se vor confirma, Plenul Consiliului Concurenței va putea impune, prin decizia adoptată, amenzi întreprinderilor implicate”, se mai arată în comunicatul autorităţii concurenţiale.

Piaţa uleiului din Moldova este dominată de grupul Trans-Oil

Cele două companii vizate: Lux Proba Grup SRL și Floarea Soarelui SA nu au reacţionat deocamdată la comunicatul şi constatările Consiliului Concurenței.

‹ adv ›

Floarea Soarelui este o societate pe acțiuni din Bălți, ce face parte din Grupul Trans-Oil. Din anul 2012 este controlată de Vaja Jhashi, prin două firme din Cipru: Amableus Limited (49,76%) și Trezeme Limited (34,9%). Compania are un capital social de 14,9 milioane lei. Activele întreprinderii se ridică la 11,77 miliarde lei, aproape dublu față de 2021.

Anul trecut Floarea Soarelui a avut venituri de 7,77 miliarde lei (de 3,5 ori mai mult ca în 2021) şi un profit de 670,14 milioane lei, în creştere de 4,4 ori faţă de 2021.

Grupul Trans-Oil deţine trei fabricii de producerea uleiului vegetal din Republica Moldova şi are o cotă de circa 90% la producţia, comercializarea şi exportul de ulei de floarea soarelui.

Cât despre Lux Proba Grup SRL, această firmă este unul dintre cei mai mari distribuitori de ţigări şi produse alimentare din Republica Moldova.

Compania are în prezent ca asociaţi pe Acvilin-Grup SRL (controlat de familiile milionarilor Bacalov şi Luncaşu) cu 60%. Acvilin-Grup a fost anterior dealer oficial al SA Floarea Soarelui.

La Lux Proba Grup o cotă de 30% mai deţine Tamara Artiomenco – cu 30%, iar 10% – administratorul Anatolie Mihailov.

Anul trecut Lux Proba Grup SRL a înregistrat venituri de 2,28 miliarde lei şi un profit de 95,33 milioane lei.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›