FOTO: organicconsumers.org

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe cere companiilor exportatoare de nuci să revină la prețul de achiziție din 2016, pentru că acesta a fost micșorat artificial atunci din cauza unui monopol, informează TV8.

„Timpul pe care îl au companiile la dispoziție este de 48 de ore. Aștept o reacție rapidă, pentru ca să nu apelăm la Consiliul Concurenței pentru a rezolva această situație. Companiile trebuie să revină la prețul de achiziție din 2016. Altfel, se califică ca o înțelegere de cartel. Trebuie să revină la un preț just, pentru ca producătorii de nuci să nu-și mai taie plantațiile din disperare”, a declarat președintele Comisiei economie, Igor Munteanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Deputatul a prezentat rezultatele unei investigații pe care a făcut-o comisia parlamentară despre monopolul instituit pe piața nucilor în 2016. Atunci, prețurile de achiziție s-au prăbușit cu 50% și exporturile au scăzut drastic.

„În anul 2015 activau cinci mari companii pe piața nucilor. În 2016, asociați ai Guvernului Filip au vrut o cotă mai mare de piață…Comisia a primit confirmări că se cereau 10 mii de dolari pentru fiecare camion cu miez de nucă exportat, sau 0,5 cenți pentru un kilogram de miez…S-a urmărit de fapt o reîmpărțire a pieței. Compania „Monicol” și-a triplat exporturile într-un singur an”, a precizat Muntean.

Deputații au vorbit și despre controalele Inspectoratului Fiscal și ale Poliției, întreprinse în 2016 la companiile specializate în colectarea nucilor, care s-au ales cu dosare penale pentru contrabandă și evaziune fiscală, multe dintre ele ajungând la faliment.

„Au fost sechestrare mii de tone de nuci și reținute mai multe persoane. Șocul a produs un mare dezechilibru pe piață. Multe companii s-au lichidat. Dosarele sunt și acum pe rol în instanțele de judecată. Firmele cumpărau de la persoane fizice care nu erau obligate să demonstreze proveniența nucilor”, a adăugat deputatul Igor Munteanu.

Comisia economie, buget și finanțe a fost informată de Serviciul de Securitate că instituția a cerut, în 2016, să fie creată o Comisie specială care să analizeze problemele de pe piața nucilor, dar a primit un refuz.

Anterior, și prim-ministra Maia Sandu a abordat subiectul la câteva ședințe de Guvern.

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here