Mai multe asociații spaniole de producători și exportatori de fructe au avertizat despre lipsa forței de muncă sezoniere pentru realizarea lucrărilor de îngrijire și recoltare. Acestea au înaintat câteva propuneri către Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației pentru a identifica soluții și facilita tranzitul lucrătorilor în diferite zone din Spania, scrie FreshPlaza.
La 30 martie, Comisia Europeană a publicat câteva orientări practice pentru a garanta libera circulație a așa-numiților lucrători critici, adică a muncitorilor care îndeplinesc lucrări esențiale în perioada de criză, inclusiv a lucrătorilor agricoli sezonieri.
În raportul intitulat „Orientări privind exercitarea liberei circulații a lucrătorilor în timpul pandemiei COVID-19”, Comisia invită statele membre să facă schimb de informații despre necesitatea în lucrători sezonieri, în special în sectorul agricol și să stabilească proceduri specifice pentru a facilita circulația acestor lucrători pentru a rezolva deficitul de forță de muncă.
Potrivit Comisiei, în anumite circumstanțe, lucrătorii agricoli sezonieri îndeplinesc lucrări critice în timpul recoltării, însămânțării și îngrijirii culturilor. În aceste situații, statele membre ar trebui să considere acești lucrători ca lucrători critici și să informeze angajatorii despre necesitatea de a asigura o protecție adecvată pentru sănătatea și siguranța acestora.
Directiva publicată de Comisia Europeană conține o listă de profesii importante ai căror reprezentanți trebuie să poată continua să se deplaseze liber în UE. Lista nu este exhaustivă și, pe lângă angajații din sectorul asistenței medicale și care lucrează în sectorul alimentar, sunt incluși și angajați din sectorul transporturilor.
FOTO: ragusaoggi.it; imagine simbol.
Comentarii