‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 iunie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriConstituirea și funcționarea grupurilor și asociațiilor producătorilor agricoli va fi facilitată

Constituirea și funcționarea grupurilor și asociațiilor producătorilor agricoli va fi facilitată

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Comisia mediu și dezvoltare regională a avizat pozitiv, în ședința de astăzi, proiectul de modificare a Legii privind grupurile de producători agricoli și asociațiile acestora, se arată în comunicatul publicat pe pagina Parlamentului.

Un aspect important al modificărilor ține de excluderea unor prevederi nejustificate privind actele de constituire a grupurilor de producători cum ar fi autentificarea notarială a acestora. Totodată, se propune excluderea situațiilor în care un singur producător agricol putea fi membru a mai multor grupuri de producători.

S-a definit detaliat noțiunea „valoarea producției comercializate”, cu specificarea faptului că în calcul se ia doar producția aferentă produsului sau grupului de produse pentru care grupul de producători a fost recunoscut. Totodată, în proiectul aprobat sunt structurate clar toate grupurile de produse pentru care producătorii agricoli se pot asocia.

Se propune ca grupurile să poată fi constituite, inclusiv, pentru comercializarea producției agricole a membrilor, promovarea tehnologiilor de cultivare și a practicilor care nu dăunează mediului înconjurător. De asemenea, sunt incluse prevederi noi despre obligațiile membrilor grupurilor care se referă la angajamentul lor de a achita contribuțiile financiare necesare pentru finanțarea grupului de producători, asumarea riscurilor asociate în rezultatul acordării sprijinului financiar.

Au fost completate atribuțiile Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, una dintre care fiind aplicarea sancțiunilor grupurilor de producători care nu respectă planul de recunoaștere, însă au beneficiat de sprijin financiar din partea statului.

Asociațiile grupurilor de producători agricoli pot fi constitute de cel puțin două grupuri.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›