Crama Mingir este o mică vinărie de familie care s-a născut în plină pandemie. Cel care a dorit să reînvie tradiția producerii vinurilor din Mingir, Lăpușna este Nicolai Olarașu.
Pentru Nicolai, un exemplu de bun vinificator a fost bunelul său, care însă nu a reușit să deschidă o cramă adevărată.
Astfel că deschiderea micii vinării a fost, mai degrabă, realizarea dorinței unei generații întregi de oameni vinificatori în suflet.
Tânărul vinificator a mai avut un motiv de a lansa afacerea – vechea cramă din Mingir era una dintre cele mai renumite din zonă.
Evenimentul oficial de lansare a Cramei Mingir a avut loc pe data de 23 iunie, iar dezvoltarea vinăriei, modernizarea acesteia, a fost posibilă datorită suportului Proiectului de Competitivitate.
Pantele din satul Mingir, fauna și compoziția solului sunt aspecte unice ale terroir-ului care și-au lăsat amprenta în vinurile Cramei Mingir.
În plus, crama Mingir a reușit să realizeze chiar o premieră absolută pentru Republica Moldova – a lansat o serie de vinuri Hibernal.
Soiul este deosebit de important în Europa de Sud-Est, iar acum ne putem bucura de vinuri din soiul Hibernal produse local datorită activității lui Nicolai Olarașu.
Micile vinării moldovenești reprezintă un amestec nemaipomenit al tradițiilor, obiceiurilor de a produce vinuri cu suflet, dar și de a implementa inovații.
Comentarii