‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 14 iunie, 2024
21.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCreșterea rațelor mute. Sfaturi pentru o afacere de familie

Creșterea rațelor mute. Sfaturi pentru o afacere de familie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Creșterea rațelor mute (leșești) este o idee de afacere bună pentru fermierii mici și gospodăriile țărănești. O astfel de afacere poate fi pornită inițial fără mari investiții, cu condiția să existe deja un adăpost unde să poată ierna păsările.

Avantajul creșterii rațelor mute față de alte specii de rațe

  • Mănâncă puțin, respectiv costurile de întreținere sunt mai mici.
  • Pot crește chiar și fără ca să aibă acces la o sursă continuă de apă (rezervor mare sau râu, iaz).
  • Rațele mute nu sunt gălăgioase și nu au nevoie de atenție specială și îngrijire. Suportă foarte bine gerurile și aproape că deloc nu se îmbolnăvesc.
  • Carnea este moale, dietetică și, prin urmare, mai tare apreciată de către consumatori.

Rațele mute nu sunt păsări păsări capricioase, iar procesul de îngrijire este foarte simplu. După cum s-a spus, spre deosebire de rațele obișnuite, pot crește fără ca să aibă nevoie de multă apă unde să se ghilosească toată ziua.

Este recomandat să fie crescute mai multe familii de păsări simultan – câte un mascul la fiecare 3 femele. Rățoii pot atinge în greutate până la 6 kg, iar femelele – 3 kg. În două luni puii pot crește până la 2,5 kg și pot fi cu ușurință sacrificați. O femelă poate produce până la 100 de ouă.

Rațele mute nu iubesc să fie ținute în spații foarte mici. Densitatea optimală pentru a fi crescute este de 3 capete pe 1 metru pătrat. Pentru a se oua, rațele au nevoie de adăposturi speciale, care pot fi făcute din lemn și cutii de carton. În apropierea cuibului pot fi instalate vase cu apă, de dorit nu foarte mici, pentru ca păsările să poată bea și să se spele.

În calitate de hrană se folosesc cereale, iarbă mărunțită, resturi alimentare, grăunțe, mai pe scurt rațele mute mănâncă absolut orice, nu fac nazuri. Dacă sunt scoase la baltă, cheltuielile pentru hrană se micșorează de aproape două ori. Totuși, trebuie de știut că în acest caz rațele vor crește mai greu decât dacă ar fi crescute în regim de ocol, preponderent cu mâncare uscată.

‹ adv ›

În perioada caldă a anului se poate cu ușurință de crescut 2-3 generații de rațe mute.

Citește și: Creșterea rațelor mute vă poate asigura un profit lunar de până la 250 de dolari

Cum se pot scoate bani din creșterea rațelor mute

‹ adv ›

1. Comercializarea puilor de rață primăvara devreme. În această perioadă există o mare cerere pe piață.

2. Comercializarea rațelor de sămânță. Prețul unui exemplar poate ajunge chiar și la 250 de lei.

3. Realizarea cărnii. Prețurile variază în dependență de tipul vânzării. La kilogram iese cu mult mai bine decât angro.

Dacă afacerea este axată pe vânzarea puilor de rață, atunci cel mai bine este ca ouăle să fie plasate în incubator. Perioada de clocire durează cam 26-27 de zile. Temperatura optimală din incubator trebuie să fie de 37-38 de grade Celsius. Din totalul ouălor plasate, procentajul de scoatere a puilor atinge 70%.

Principalele canale de realizare a producției:

  • Magazinele specializate;
  • Piețele de carne;
  • Cumpărătorii angro;
  • Comenzi particulare, livrarea producției în restaurante și cafenele;
  • Plasarea ofertelor pe siteurile specializate în agricultură.

Profit din vânzarea de carne

În ferme, cheltuielile legate de producerea unui kg de carne de rață reprezintă cam 20 de lei. Cumpărătorii angro o cumpără aproximativ cu 60 de lei. Deci profitul de pe un singur kg este de 40 de lei. Dacă într-un sezon se produc 1.500 de kg (aproximativ 500 de păsări) – profitul general este de 60 de mii de lei.

Profit din vânzarea puilor

O rață produce în mediu lunar 10 ouă. Respectiv, 100 de rațe = 1000 de ouă. Din 1000 de ouă, în condiții de incubator, vor ieși cca 700 de pui. Prețul unui pui – 25 lei. Profitul calculat: 700 * 25 = 17.500 lei.

Citește aici despre Cele mai frecvente boli la rațe. Cum le tratăm și evităm.

Concluzie

Creșterea rațelor mute, în condițiile existenței unui adăpost și hranei destule, poate deveni o afacere de familie bună. Dacă lucrurile merg bine și afacerea se dezvoltă, este indicat de înregistrat oficial actele asupra companiei. Poate deveni foarte important mai ales în momentul în care se dorește livrarea cărnii pentru diverse localuri, altfel nu există nici o șansă.

Află aici despre Creșterea rațelor în regim gospodăresc.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›