‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 23 iunie, 2024
31.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCu ce probleme se confruntă mediul de afaceri? Mai multe țări sunt interesate de...

Cu ce probleme se confruntă mediul de afaceri? Mai multe țări sunt interesate de produsele agricole autohtone

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Circa 130 de subiecte enunțate de comunitatea de afaceri în cadrul unor întrevederi oficiale au ajuns în vizorul ministerelor și altor instituții ale administrație publice centrale, se arată în comunicatul publicat pe pagina consecon.gov.md.

Printre problemele enunțate se numără reformarea sistemului de finanțare a activităților economice. Astfel, businessul propune crearea unei bănci de dezvoltare și investiții export-import de stat; crearea unei companii de asigurări de stat și a unei companii de stat care să sprijine parteneriatele întreprinderilor inovatoare.

Un alt subiect ține de necesitatea semnării Acordurilor de Comerț Liber cu țări precum China, India sau Egipt. Potrivit comunității de afaceri, există un număr și mai mare de state care sunt foarte interesate de produsele agricole din Moldova, dar din lipsa unor acorduri bilaterale, business-ului din țară îi este greu să construiască relații comerciale cu aceste state.

Crearea instituției Ombudsman al businessului este încă un subiect abordat de comunitatea de afaceri. Această structură trebuie să fie responsabilă de monitorizarea și implicarea în cazurile de abuzuri din partea organelor de drept asupra businessului, să analizeze  cauzele ineficienței sistemului judiciar, cu elaborarea ulterioară a recomandărilor pentru reforme în domeniile respective.

Alte subiecte țin de necesitatea reformării justiției, exodul cadrelor calificate din țară, dezvoltarea lentă a infrastructurii drumurilor și necesitatea dezvoltării unor concepte noi privind sustenabilitatea sectorului agricol din țară.

Problemele au fost enunțate în cadrul ultimilor trei întrevederi ale șefului Executivului cu businessul – evenimentul organizat de Camera de Comerț și Industrie în colaborare cu Agenția de Investiții „Dialog Pro-Business”.

‹ adv ›

Toate propunerile comunității de afaceri în cadrul celor trei evenimente au fost sistematizate, iar lista problemelor și propunerilor a fost expediată tuturor instituțiilor administrației publice centrale de stat responsabile pentru identificarea soluțiilor, cu raportarea lunară despre progres. În acest sens, urmează a fi create grupuri de lucru specializate în cadrul cărora urmează să fie discutate cele 130 de probleme invocate de reprezentanții comunității de afaceri.

Soluționarea problemelor raportate de comunitatea de afaceri va fi monitorizată de Secretariatul Consiliului Economic.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›