‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 4 decembrie, 2025
7.2 C
Chișinău
RO
IT
‹ adv ›
HomepageArticoleCultura de spanac de toamnă – sfaturi la semănat, îngrijire

Cultura de spanac de toamnă – sfaturi la semănat, îngrijire

Comentarii

‹ adv ›


Spanacul de toamnă este una dintre cele mai practice culturi pentru fermieri și grădinari, datorită perioadei scurte de vegetație și a rezistenței la temperaturi scăzute.

În doar 45–65 de zile de la semănat, putem obține frunze proaspete, pline de vitamine, iar condițiile climatice specifice toamnei din ultimii ani sunt bune pentru dezvoltarea acestei plante.

Când se seamănă spanacul de toamnă

Pentru cultura de toamnă, spanacul se seamănă în luna august, dacă vremea permite și nu e prea cald, astfel încât plantele să aibă timp să se dezvolte înainte de venirea iernii.

‹ adv ›

Un avantaj important este faptul că în toamnă spanacul nu intră la tije florale, deoarece temperaturile sunt moderate și zilele sunt mai scurte.


Durata până la recoltare este de 45–65 de zile, în funcție de soi și condițiile climatice. Astfel, dacă semănatul se face la final de august, recoltarea poate avea loc în octombrie–noiembrie, înainte de instalarea gerului.

Pregătirea terenului pentru cultura de spanac

Spanacul preferă soluri fertile, cu textură mijlocie, care rețin bine apa. Se evită solurile acide și nisipoase, care pierd rapid umiditatea.

‹ adv ›

Cultura se poate amplasa cu succes după varză de vară, fasole, mazăre, cartofi timpurii sau castraveți timpurii.

Pentru a asigura o răsărire uniformă, se recomandă:

  • înlăturarea resturilor vegetale ale culturii anterioare;
  • dezmiriștirea la 10–12 cm;
  • aplicarea de îngrășăminte organice bine descompuse și a celor minerale;
  • o lucrare de afânare mai adâncă, urmată de pregătirea patului germinativ printr-o trecere superficială.

Cum se seamănă spanacul

Semințele de spanac se pot semăna fie prin împrăștiere, fie pe rânduri.

‹ adv ›
  • Distanța recomandată este de 25–30 cm între rânduri și 10–12 cm între plante pe rând.
  • Adâncimea de semănat la spanac este de 2–3 cm. Alegeți varietăți adaptate la temperaturile de sfârșit de vară, deoarece la peste 25°C unele soiuri pot fi afectate.

Vezi aici oferta de semințe de spanac pe Agromag.

Îngrijirea culturii de spanac

spanac de toamna

Spanacul este sensibil la lipsa de apă, motiv pentru care irigarea este obligatorie. Solul trebuie menținut la 75% din umiditatea activă, la 20–25 cm adâncime.

Dacă plantele sunt prea dese, se recomandă răritul după ce au 3–4 frunze – frunzele rezultate pot fi consumate imediat.

Pentru a asigura o creștere viguroasă, sunt necesare fertilizări regulate:

  • prima fertilizare se aplică atunci când plantele au 2–3 frunze, cu produse bogate în fosfor;
  • ulterior, fertilizarea se face la fiecare 10–14 zile, în funcție de starea culturii.

Menținerea culturii curate prin prașile este la fel de importantă, pentru a preveni concurența buruienilor.

Boli și dăunători la spanac

De regulă, spanacul nu este foarte expus bolilor. Totuși, pot apărea:

  • mana și făinarea – se combat cu tratamente pe bază de cupru (ex. Cuprofix Ultra, 1,4–1,8 kg/ha);
  • păduchii verzi – pot afecta serios cultura și necesită monitorizare atentă.

În perioada rece, plantele pot fi protejate cu folie microporoasă. Spanacul călit rezistă la temperaturi de până la –10°C, în faza de 3–4 frunze suportând chiar și –8 … –10°C.

Recoltarea spanacului de toamnă

Recoltarea se face atunci când rozeta de frunze atinge dimensiunea optimă pentru varietatea cultivată.

  • La recoltarea manuală, frunzele pot fi tăiate deasupra mugurelui central, ceea ce permite regenerarea plantei.
  • Plantele pot fi și smulse sau tăiate de la colet.

După recoltare, este indicată aplicarea unor îngrășăminte foliare organice pentru stimularea noilor creșteri. Astfel, se pot obține producții eșalonate, cu frunze fragede și de calitate.

V-ar putea plăcea și articolul 7 legume perene care, odată cultivate, dau recolte mulți ani.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›