miercuri, 19 iunie, 2024
31.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeCum tratăm răsadurile și legumele cu Trichoderma pentru a le proteja de boli

Cum tratăm răsadurile și legumele cu Trichoderma pentru a le proteja de boli

Recomandate

Trichoderma este un gen de ciuperci din familia Hypocreaceae care este prezent în toate solurile, unde sunt cele mai răspândite ciuperci cultivabile.

Mai puțin cunoscut însă de către producătorii începători este că, pe lângă faptul că sunt organisme simbiotice de succes ale plantelor, speciile de Trichoderma se comportă, de asemenea, ca un agent de control biologic al bolilor, cu cost redus, eficient și ecologic.

Asocierea simbiotică dintre plante și Trichoderma duce la dobândirea rezistenței plantelor la agenți patogeni, îmbunătățește procesele de dezvoltare, stimulează absorbția nutrienților și sporește randamentele.

În continuare vorbim despre modul în care putem utiliza specia Trichoderma viride pentru controlul bolilor fungice la legume.

Trichoderma viride parazitează pe ciupercile care provoacă boli cum ar fi piciorușul negru la răsad, putregaiurile alb, cenușiu, putregaiul rădăcinilor, făinarea, mana, fuzarioza și altele.

Nimerind în solul umed, sporii de Trichoderma viride germinează, eliminând între timp substanțe care duc la dezinfectarea solului din jur.

Efectul acesteia este de lungă durată, fiind distruse și stadiile patogenului aflate în repaus. Nimerind pe țesutul plantei atacat de boli, sporii de Trichoderma viride germinează hrănindu-se cu țesuturile bolnave ale plantei și vindecă planta.

Durata de protecție a culturii asigurată de Trichoderma viride este de 8-12 zile în cazul unui tratament, după această perioadă Trichoderma viride trebuie aplicată din nou.

Cum pregătim amestecul de Trichoderma viride pentru a trata plantele

Trichoderma viride se vinde în cutii speciale care asigură condiții favorabile de viață a acesteia împreună cu substratul cu care se hrănește, de obicei, semințe de grâu sau orz.

Soluția de lucru se pregătește amestecând boabele ce conțin miceliul de Trichoderma viride cu apă la temperatura de peste 15 grade Celsius. După o amestecare bună a soluției această se filtrează.

Cum utilizăm Trichoderma viride pentru protecția răsadului de legume

Pentru a dezinfecta substratul în care urmează a fi semănate semințele de legume se utilizează două linguri de produs la 10 litri de apă, ulterior turnând a câte 0,5 litri de soluție la volumul de 10 litri de sol.

Tratarea materialului săditor (tuberculi, bulbi, rizomi, semințe) înainte de plantare în soluția formată din două linguri de boabe de grâu cu Trichoderma viride în 10 litri de apă. Materialul săditor se pune pentru 1-2 ore în soluție înainte de plantare.

Adăugarea de Trichoderma viride în gropile de plantat înainte de semănarea semințelor – o lingură la o groapă/cuib.

Primul tratament la răsadurile de legume se face la două săptămâni după plantarea răsadului repetându-se ulterior la fiecare 7-14 zile.

Pulverizarea pe plante pentru a stimula creșterea și dezvoltarea acestora: două linguri la 10 litri de apă, utilizându-se 0,5 litri de soluție la o plantă.

Pentru a trata plantele de boli se amestecă aproximativ cinci linguri de boabe de grâu de Trichoderma viride în 10 litri de apă. După care cu soluția formată se pulverizează pe plante până la o umectare ușoară a acestora.

Pentru plantele de talie mică (tomate, varză) se utilizează aproximativ cinci litri de soluție la 100 metri pătrațiTratamentul se repetă la fiecare 7-14 zile.

Important! Semințele inoculate cu Trichoderma viride se păstrează într-un loc rece: până la 6 luni în cutia originală la 0…+2 grade Celsius și până la 2 luni la 4-14 grade CelsiusCutia nu se plasează la lumină, la razele directe ale soarelui.

În cazul în care sunteți în căutarea de Trichoderma, vă recomandăm să testați eficiența produselor companiei Myco Guardian, ce utilizează numai tulpini licențiate de microorganisme cu certificate de eficacitate împotriva fitopatogenilor.

Laboratorul Myco Guardian produce 7 tipuri de miceliu de Trichoderma, care ajută la menținerea sub control a aproximativ 60 de boli ale plantelor și a multor insecte dăunătoare care afectează legumele, cerealele, fasolea, fructele și alte culturi.

„Utilizarea organismelor biologice vii în detrimentul fungicidelor și insecticidelor de origine chimică permite nu numai să ofere protecție și condiții ideale pentru creșterea plantelor, ci și previne efectele distructive ale substanțelor nocive asupra oamenilor. Avantajul Myco Guardian este acela că producem 7 tipuri de miceliu de Trichoderma pe care îl comercializăm în stare vie, adică păstrându-se toate proprietățile benefice asupra plantelor”, a menționat Feliciu Margina, reprezentant Myco Guardian în România.

În Moldova, produsul este disponibil în cadrul companiei Euroalun, +373 79 707 071 sau +373 79 707 072, iar în România puteți comanda Trichoderma accesând mycoguardian.com sau apelând la numărul de telefon +40 (799) 157 413, Margina Feliciu.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale