‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCum vor fi organizate licitațiile pentru capacitățile mari de energie regenerabilă

Cum vor fi organizate licitațiile pentru capacitățile mari de energie regenerabilă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

O serie de modificări ar urma să fie operate în Regulamentul de organizare a licitațiilor pentru capacitățile mari de energie regenerabilă, notează Mold-street.

„Modificările vor reflecta prevederile noi ale Legii privind promovarea energiei regenerabile, aprobate anul trecut, și vor îmbunătăți cadrul de reglementare pentru construcția parcurilor fotovoltaice și eoliene de mari capacități în cadrul mecanismului tarif fix”, susține Ministerul Energiei, care a organizat consultări publice la acest subiect cu participarea companiilor interesate și a asociațiilor din sector.

Lansarea, în premieră, a licitațiilor pentru centrale cu preț fix

Potrivit instituției, pentru acest mecanism sunt alocate 165 MW, dintre care 105 MW – pentru tehnologia eoliană și 60 MW pentru fotovoltaice.

Lansarea, în premieră, a licitațiilor pentru centrale cu preț fix va permite construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice mari, reducerea dependenței de importul de energie, decarbonizarea economiei și crearea de noi locuri de muncă.

Construcția acestor parcuri va contribui la realizarea angajamentelor Republicii Moldova de a atinge, în anul 2030, o cotă a energiei regenerabile de 27% din consumul final de energie.

Ministrul Energiei a subliniat că modificările discutate au obiectivul de a simplifica procedurile de licitație, dar și a reduce riscurile viitoarelor proiecte de dezvoltare a surselor de energie regenerabilă.

Potrivit acestuia, licitațiile ar urma să fie lansate la începutul trimestrului doi al anului curent.

‹ adv ›

Astfel, regulamentul nou va prevedea etape suplimentare de licitație, verificări de precalificare mai solide, majorarea garanțiilor de participare la licitație și de performanță, dreptul Guvernului de a aplica „transferuri statistice” de energie regenerabilă cu alte state membre ale CE sau cu alte state membre ale UE.

Va fi asigurată o concurență efectivă

Totodată, va fi asigurată o concurență efectivă și obținerea în urma licitației a unor prețuri fixe mai mici, care să fie reciproc avantajoase atât pentru producătorii desemnați – câștigători în cadrul procedurii de licitație, cât și pentru consumatorii finali, promite Ministerul Energiei.

De asemenea, producătorii eligibili vor avea dreptul atât la contracte cu preț fix, cât și la „contracte de diferență”, până la stabilirea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) și a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ) pe platforma OPCOM.

‹ adv ›

Contractul pentru diferență permite o mai bună integrare pe piață a producătorilor eligibili. În cazul unui contract pentru diferențe în două direcții, producătorii vor primi plată în cazul unor prețuri de piață scăzute, dar vor trebui să returneze orice surplus peste prețul de exercitare în cazul unor prețuri ridicate ale energiei electrice.

Potrivit Ministerului Energiei, statul are trei mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie verde, garantând achiziționarea surplusului de energie livrată în rețea și ajutându-i astfel să-și recupereze investițiile:

  • facturare netă, introdusă de la 1 ianuarie 2024, valabilă în cazul micilor producători cu instalații destinate consumului propriu;
  • tarif fix pentru 15 ani  pentru parcuri și centrale până la 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian;
  • preț fix, la fel valabil 15 ani  în cazul parcurilor și centralelor mai mari de 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian, capacități atribuite prin licitații.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›