14 C
Chișinău
luni, 13 iulie, 2020
14 C
Chișinău
‹ adv ›

Daria Gonța din Hâncești crește peste 2000 de flori de diferite soiuri

‹ sponsorizat ›

Recomandate

Locuitorii unui sat din nordul țării susțin că „statul le-a furat pământul”

Peste 20 de ani s-au trezit că statul „le-a furat pâmântul”. Este situația în care s-au pomenit mai mulți cotași din Chiurt,...

C.Î. Agrostoc angajează Șef de Producere – sector administrativ în Florești

C.Î. Agrostoc angajează șef de Producere-sector administrativ în satul Domulgeni, raionul Florești.Responsabilități:Implementarea managementului general al...

VIDEO. Vinuri inedite cu Zorvec™ Vinabria™ – experiența Vinăriei Poiana

Pentru a produce vinuri de calitate, este nevoie și de o abordare pe măsură, iar protecției eficiente a culturii de viță de...

Fermierii din Basarabeasca cer declararea stării excepționale produsă de secetă

Seceta hidrologică și pedologică înregistrată de luni bune în unele raioane din sudul țării continuă să producă pagube importante fermierilor. În mare...
‹ adv ›
‹ adv ›

O afacere cu flori nu este o afacere doar plăcută, dar și una care poate să-ți aducă un profit pe măsură. Florăriile pot aduce venituri, atunci când eforturile sunt completate de pasiune. De această părere este și eroina noastră Daria Gonța din satul Drăgușenii Noi, raionul Hâncești, care toată viața a visat să crească o colecție cât mai mare de flori.

Daria Gonța crede că, acolo unde există om trebuie să crească și flori, să fie frumos, pentru că pe lângă faptul că acestea purifică aerul, ele mai și bucură ochiul, îți fac buna dispoziție, te fac să prețuiești viața.

„Dragostea pe care o am față de aceste plante, în general față de frumos, cred că vine de la părinții mei și se trage din copilărie. Toată viața am visat să pot crește o colecție mare de flori, să pot să le îngrijesc, să mă bucur de frumusețea lor. Și acolo unde eram, la locul de muncă sau acasă, mă străduiam să plantez flori, să le îngrijesc. Iată că în timp am realizat că florile sunt o parte din viața mea”, ne-a spus producătoarea.

‹ adv ›

Pentru a găsi cât mai multe puteri în a le îngriji, aceasta asocia florile din grădină și curte cu evenimente din viață, cu oamenii dragi sau lucrurile frumos care se întâmplau. Așa a ajuns să se mândrească cu flori pe care le îngrijește de mai bine de 30 de ani, încă de pe timpurile când era studentă.

„Am flori  pe care le cresc în amintirea anilor de studenție, adică de circa 30 de ani, flori în amintirea mamei. Acestea îmi aminteau de acele clipe care deja s-au scurs. După ce am finalizat studiile am activat în calitate de bibliotecară și în paralel cu activitatea de bază plantam flori. Iar acasă, colecția pe care o aveam creștea cu fiecare zi. În condițiile climaterice din țara noastră, unde iernile sunt destul de friguroase vara reușeam să cresc flori foarte frumoase, care bucurau ochii, dar iarna le pierdeam pentru că nu aveam condiții. Dar în fiecare primăvară replantam florile preferate”.

În perioada când a fost aleasă primar în satul natal, Daria Gonța a promovat dragostea față de frumos și în rândul localnicilor și a plantat foarte multe flori de diferite specii în tot satul.

„Sunt foarte mândră că am reușit să amenajez un parc unde am plantat flori mele preferate. Dintr-o pasiune am ajuns să bucur toată lumea care vine să se odihnească în această zonă din centru satului”.

‹ adv ›

Ideea de a transforma pasiunea într-o afacere s-a născut atunci când a fost nevoită să plece peste hotare. Aflându-se acolo aproape jumătate de an a înțeles că își poate transforma pasiunea într-o afacere ce ar putea să-i aducă și un venit.

„Am fost plecată peste hotare, dar am revenit la insistența copiilor care mi-au zis să revin acasă și să mă ocup cu afacerea la care am visat întotdeauna. La îndemnul lor am decis să cresc flori, cu atât mai mult cu cât aveam deja o colecție pe care o dezvoltam de ani buni. Așa au început căutările mele cum să-mi inițiez propria afacere. Fiind membră a Rețelei femeilor din regiunea centru a FARM am discutat și am întrebat cum pot să-mi deschid o afacere cu flori. Am fost încurajată și aceasta cred că a fost cel mai mare imbold pe care l-am avut”.

A mers la ODIMM și s-a informat despre condițiile de participare la Proiectele în derulare, astfel ca să poată să devină beneficiar.

„Am aflat cum pot să particip la Proiectul PARE 1+1, după care am participat și la Programul Femei în afaceri. Am avut îndrăzneala, m-am dus, m-am consultat. Inițial mi se părea că nu am să reușesc, că nu este o idee serioasă, pentru că oamenii de obicei investesc în afaceri mult mai valoroase. Dar eu consider că și florile sunt foarte valoroase. Am elaborat planul de afaceri, deși am întâmpinat anumite dificultăți, dar atunci apelam la suportului celor de la Rețea femeilor FARM. Am înțeles că trebuie să insist, să fiu mai perseverentă, să nu-mi fie frică. Am urmat toate sfaturile și am reușit”.

Se mândrește cu colecția de mușcate, care nu sunt pretențioase, înfloresc în permanență, cresc destul de bine. Pe lângă mușcate crește și plante medicinale în ghivece.

„Cresc calendulă, levănțică, rozmarin, oregano care sunt plante și aromate și medicinale, mușcatele curgătoare care se folosesc pentru aranjamente. Cu ajutorul Programului PARE 1+1 am construit o mini seră, am procurat un plug, un tocator, iar cu suportul pe care l-am obținut în cadrul Programului Femei în afaceri am procurat și instalat un cazan care încălzește micuța florărie din sticlă pe care am construit-o cu propriile puteri și resurse”.

‹ adv ›

Totuși, vara este cel mai frumos și ușor de dezvoltat o asemenea afacere pentru că, temperaturile permit ca florile să fie scoase în curte. La moment, Daria Gonța crește circa 2000 de flori de diferite soiuri.

„Sunt încă la început de drum, pe viitor planific să măresc numărul acestora. Este multă muncă și e destul de greu să menții atâtea plante înflorite, dar datorită dragostei pe care o am față de plante, reușesc. Deja am și clienți care vin și le procură, sper pe viitor să reușesc să-mi elaborez și un site, care mă va ajuta să mă promovez, să cunoască cât mai multă lume despre afacerea și florile mele. Astfel, să ajung la aceea afacere de succes la care am visat dintotdeauna”.

Eroina noastră și-a procurat și un tractor pentru a putea prelucra pământul și a planta plante medicinale.

„Am arendat mai mult teren pentru a planta florile și a mă extinde. De obicei, clienții cumpără flori pentru amenajarea curților. Cred că florile simt dragostea pe care o am pentru ele și din acest considerent reușesc să le cresc atât de frumoase. Am reușit să procur pentru tractorul pe care l-am cumpărat cu suportul PARE 1+1 mai multe agregate cum ar fi grape cu disc, stropitoare. Toate acestea ne vor ajuta să prelucrăm mult mai ușor terenul. La moment, lucrez doar eu ajutată de membrii familiei, dar în perspectivă intenționez să angajez 1-2 persoane”.

Pentru a crește o mușcată se investesc aproximativ 100 de lei

„Principala problemă cu care mă confrunt este lipsa apei pentru irigare. Florile nu pot crește dacă nu au apă în cantitatea necesară. Astfel că, următoarea etapă presupune instalarea sistemului de irigare. Desigur avem probleme cu bolile și dăunătorii, unul dintre care este fluturele alb, omizile care dacă nu sunt combătute la timp pot aduce pagube. Nu întâmplător se spune că albina înțeapă cea mai frumoasă floare, respectiv florile pe care le cresc înflorind în diferite culori sunt atacate de dăunători”.

Femeile care intenționează să inițieze o afacere cu flori trebuie să fie perseverente, să nu le fie frică căci din orice muncă se poate obține succes.

„Desigur, nu va fi ușor, dar este o afacere frumoasă, mai ales când vezi rezultatul muncii tale. În general cred că, este nevoie de mare curaj ca să te apuci să faci o afacere a ta, am avut și momente când mă gândeam să renunț, dar datorită susținerii și aprecierii din partea persoanelor apropiate reușeam să depășesc aceste momente și să merg mai departe”, ne-a mai spus Daria Gonța.

‹ adv ›

Video

‹ adv ›
(!) Urmărește Agrobiznes direct pe Viber, grupul de Facebook, canalul YouTube, abonează-te la pagina de Instagram sau newsletter-ul săptămânal.

Citește și ›

Afacerile ecologice vor fi susținute de stat. A fost lansat Programul Național de Ecologizare a ÎMM-urilor

Republica Moldova poate fi înverzită prin afaceri ecologice. Astăzi a avut loc Conferința de lansare a Programului Național de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și...

Cum poți beneficia de suport financiar pentru afacerea ta în cadrul Programului PARE 1+1

Migrația mai rămâne și astăzi o alegere a cetățenilor care nu reușesc să se angajeze acasă, dar și o preocupare pentru instituțiile...

Granturi de peste 1,6 milioane de lei pentru femeile antreprenoare din Republica Moldova

Femeile antreprenoare din Republica Moldova pot obține granturi pentru afacerile orientate spre export și inovare. Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și...

ODIMM va lansa un nou Concurs de granturi mici destinat femeilor

154 de femei antreprenoare din Republica Moldova au depus proiecte investiționale la cel de-al V-lea Concurs de granturi mici desfășurat în cadrul...
‹ adv ›

Advertoriale

VIDEO. Vinuri inedite cu Zorvec™ Vinabria™ – experiența Vinăriei Poiana

Pentru a produce vinuri de calitate, este nevoie și de o abordare pe măsură, iar protecției eficiente a culturii de viță de...
‹ adv ›

Recente

Nu-și mai pun speranța nici în floarea soarelui: Dacă vom recolta 300 kg per hectar, va fi bine

Raionul Basarabeasca este unul dintre cele mai afectate de secetă. Potrivit datelor prezentate de producătorii, dar și reprezentanții MADRM, recoltele în această...

Chicu: Fondul de subvenționare al agricultorilor va fi majorat. Guvernul va elabora o rectificare oficială

Fondul de subvenționare al agricultorilor va fi suplinit de autorități, iar reprezentanții opoziției sunt îndemnați să ofere consultanță în acest caz. Anunțul...

În Republica Moldova va fi înființat Colegiul Medicilor Veterinari

Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectură finală proiectul de Lege privind organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar. Documentul prevede crearea...
‹ adv ›