După ce video-ul realizat de vicepreședintele unui partid din țară, unde acesta susține că zeci de tone de mere se strică pe deal la nordul Moldovei în satul Țaul, Dondușeni, a devenit viral pe internet, producătorii cărora le aparțin livezile au fost contactați de reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Potrivit fermierilor, merele au fost astfel lăsate deoarece nu au posibilitatea de a le depozita, însă acestea urmează a fi comercializate unei fabrici de suc din orașul Edineț. Prețul de comercializare a unui kilogram este de 1,65 lei, producătorii primind banii direct, alte fabrici oferă 1,90-2 lei per kilogram, însă banii sunt transferați ulterior pe cont. Astfel, aceștia au optat pentru o variantă mai rapidă.

„Patru producători agricoli din localitatea Țaul, Dondușeni, au creat o platformă comună de colectare a merelor destinate procesării. În prezent, la fața locului sunt circa 100 tone de mere, iar pe parcursul perioadei următoare, întreaga cantitate de fructe va fi achiziționată de fabrica de procesare din raionul Edineț. Prețul de achiziție a merelor este de 1,65 lei per kg. Producătorii au menționat că, datorită faptului că au creat această platformă costurile de transport sunt mai reduse”, a comunicat MADRM.

Agrobiznes a contactat câțiva producători de mere din raionul Dondușeni, pentru a afla mai multe detalii despre prețurile oferite în anul curent. Aceștia au confirmat faptul că, prețul de comercializare a merelor pentru suc este de 1,65 lei per kilogram, menționând că, în mare parte, merele au fost afectate de ploile cu grindină, astfel, sunt nevoiți să le vândă la un preț mai redus.

„Anul trecut vindeam merele la suc cu 50 de bani per kilogram, apoi prețul a crescut până la 1,80 lei. În acest an prețul este de 1,65 lei. Am vândut și pentru consum în stare proaspătă cu 3,50-4 lei per kilogram. Evident, nu putem compara cu prețurile de acum câțiva ani. Totodată, în acest an calitatea este mai rea, merele au fost afectate de grindină”, ne-a spus Marin Iazajii, producător din Dondușeni.

Alți producători contactați au menționat că, din cauza calității reduse a merelor în acest sezon au comercializat merele cu prețul de maxim 6 lei per kilogram.

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here